Hivatalos: Sigma 24mm f/2 és 90mm f/2,8 DG DN | Contemporary

0

A Sigma ma bemutatta két új „I” szériás objektívét, a Contemporary családba sorolt 24mm f/2 DG DN és a 90mm f/2,8 DG DN modelleket.

Sigma 24mm f/2 DG DN | Contemporary

Kiváló fényerővel érkezik a sorba a 24mm-es modell, amely f/2 fényerejének köszönhetően asztrotájképek és más éjszakai fotók készítésére is kiválóan alkalmas, 24,5 cm-es legkisebb tárgytávolságával pedig érdekes közelképek is fotózhatók. A 84 fokos látószöget kínáló objektívbe két speciálisan alacsony szórású (SLD – Special Low Dispersion) és egy „F”-típusú (FLD – “F” Low Dispersion) tag dolgozik a kromatikus aberráció minimalizálásán, míg a képsarkok pontos leképezését két aszférikus tag segíti.
A belső élességállítású objektív fókuszmeghajtását léptetőmotor biztosítja, amely kézi élességállításnál is vezérli a lencsetagokat. A tubuson fókusz mód kapcsoló és rekeszgyűrű is megtalálható.

A bajonettnél időjárásálló szigeteléssel is ellátott objektív mindössze 7 cm hosszú és 365 grammot nyom. Mellé szirom formájú napellenzőt és mágneses elülső, valamint műanyag hátsó kupakokat adnak.

A Sigma 24mm f/2 DG DN | Contemporary Leica L és Sony E bajonettel lesz kapható 620 euróért.

Sigma 24mm f/2 DG DN | Contemporary
Gyújtótávolság 24 mm
Lefedett képterület full-frame
Látószög 84,1°
Legszűkebb blende F22
Felépítés 13 lencsetag 11 csoportban
két SLD, egy FLD és két aszférikus taggal
Fókusz rendszer léptetőmotoros
Rekesz 9 lamellából
Közelpont 24,5 cm
Legnagyobb nagyítás 1:6,7
Szűrőmenet 62 mm
Méretek
(átmérő × hossz)
70 mm × 72 mm
Tömeg 365 gramm
Gyári kiegészítő napellenző, mágneses első kupak

Sigma 90mm f/2,8 DG DN | Contemporary

Kissé (pontosabban egy fényértékkel) visszafogottabb fényerővel érkezik a szintén kicsi és könnyű 90mm-es objektív, ami gyújtótávolságából adódóan leginkább eseményfotózáskor, esküvőkön, vagy portrézásnál lesz hasznos. Igaz, utóbbihoz általában ezen gyújtótávolság környékén nagyobb fényerőt használnak a profik, de az f/2,8 is elég a jó háttérelmosáshoz. Cserébe ez az objektív mindössze 300 grammot nyom, hossza pedig alig 6 cm.
50 cm-es minimális tárgytávolságának köszönhetően közelképek készítésére is alkalmas, igaz, a makrózás már nem számít az erősségei közé, hiszen maximális leképezési aránya 1:5 (megjegyzés: 105 mm-es gyújtótávolsággal és szintén f/2,8 fényerővel makró objektív is létezik a Sigma DG DN kínálatában, azonban ennek tömeg 710 gramm, szemben az új objektív csupán 300 grammos tömegével).
Tizenegy lencsetagja közül öt speciálisan alacsony szórású (ebből egy aszférikus SLD), így igazán kicsi kromatikus aberráció várható tőle. A képsarkok leképezését egy aszférikus tag javítja.

Ez az objektív is rendelkezik a bajonett csatlakozónál víz befolyását gátló gumiperemmel, valamint oldalán fókusz mód kapcsoló, tubusán körbe pedig rekeszgyűrű található.
A fókuszmeghajtást léptetőmotorral végzik, aminek kézi élességállításnál is feladata a fókuszcsoport mozgatása.

A Sigma 90mm f/2,8 DG DN | Contemporary is Leica L és Sony E bajonettel lesz megvásárolható, az objektívhez cső formájú napellenző, mágneses első és műanyag hátsó kupak jár. Ennek az objektívnek is 620 euró az ára.

Sigma 90mm f/2,8 DG DN | Contemporary
Gyújtótávolság 90 mm
Lefedett képterület full-frame
Látószög 27°
Legszűkebb blende F22
Felépítés 11 lencsetag 10 csoportban
öt SLD és egy aszférikus taggal
Fókusz rendszer léptetőmotoros
Rekesz 9 lamellából
Közelpont 50 cm
Legnagyobb nagyítás 1:5
Szűrőmenet 55 mm
Méretek
(átmérő × hossz)
64 mm × 59,7 mm
Tömeg 295 gramm
Gyári kiegészítő napellenző, mágneses első kupak