FFP2 maszkba rejtett kamerával csalnak a német diákok

0

Németországban komoly elméleti vizsgához kötik a jogosítványszerzési folyamatot, ahol több mint 1000 elméleti kérdésre kell válaszolniuk a diákoknak, közülük pedig sokan elhasalnak a vizsgán.
A diákok azonban mindig is kreatívak voltak, ha puskázásról, vagy vizsgán valamilyen csalásról van szó, ehhez pedig a modern technikákat ugyanúgy segítségül hívják, mint a változó körülményeket.

Egy Stuttgarthoz közeli kisvárosban, Baden-Württembergben a TÜV vizsgaközpontjában tárták fel azt a módszert, amelynek során a koronavírus járvány idején használt FFP2-es maszkokat vértezték fel csalásra alkalmas képességekkel. A maszk belső oldalára kis méretű kamerát ragasztanak, amely egy apró lyukon keresztül lát ki. A kameraképet vezeték nélkül továbbítják a közelben lévő bűnsegédhez, aki így láthatja a vizsgakérdéseket. A helyes válaszokat ezután vagy hang alapú, vagy más módszerű kommunikációval juttatják vissza a vizsgázóhoz (elég, ha a vizsgázó a tollát a helyes válasz fölé tartja és erre egy onnan is látható külső helyszínen jeleznek számára).

Maszkba rejtett kamera – fotó: dpa

Bár sokak számára ez meglepő lehet, a TÜV vizsgáztatói már sok mindent láttak, „Nincs olyan, ami ne létezne” – mondta Marcellus Kaup, a TÜV Süd munkatársa.
A Baden-Württembergi Vezetőoktatók Szövetsége nagy keresletről beszél az ilyen csúcstechnológiás berendezések iránt: „Úgy tűnik, óriási a piac” – nyilatkozta Jochen Klima, az szövetség vezetője.
A TÜV Rheinland munkatársa nagyon jól ismeri az átverést: tavaly Rhineland-Palatinate-ben 134 vizsgázót lepleztek le a szakemberek, míg a TÜV információi szerint egy évvel korábban még csak 96 trükközőt kaptak el. Ez a szám a TÜV Nordnál is nőtt.
„A vizsgáztatókat most erre képeztük ki, de 100%-os siker biztosan nincs. Sem nekünk, sem a csalóknak a vizsgákon.” – mondta Marcellus Kaup a TÜV Südnél. Kaup becslése szerint a vizsgázók egy-kétezer euróért kölcsönözhetnek egy maszkba varrt kamerát társkereső oldalakról vagy az internet illegális zugaiból – és ez az ár tartalmazza a bűntárs segédkezését is.

De nem új keletű a kamerás csalás. „Régebben a gombkamera volt, most az FFP2 maszk. Mi következik?” – kérdi a TÜV Rheinland szóvivője. A szemüvegkeretes, nyakkendős és hajcsatolós kamerák szintén hírhedtek voltak.

Ám nem csak a csalók kreatívak, a vizsgáztatók is kitalálnak trükköket a csalók ellen. Többek között detektorokkal érzékelik a tiltott rádiókommunikációt. Ezen túlmenően a TÜV felkészíti a vizsgáztatóit is, hogy milyen módon szúrhatják ki a csalókat a viselkedésük alapján.

De a gyanú még kevés, a kamerát is fel kell fedezni – és ez bonyolult. Mert a vizsgáztató még ilyen – viszonylag ritka – esetben sem kutathat át senkit. A bűntársak ráadásul az épületen kívül tartózkodnak, így rájuk már végképp semmi hatásuk nincs. A leleplezett jelöltnek pedig nincs sok félnivalója: tettei nem minősülnek sem bűncselekménynek, sem közigazgatási szabálysértésnek.

A jelenlegi jogi helyzet szerint az, aki lebukott, a jogosítványi hivatal jóváhagyását követően hat hét múlva újra próbálkozhat a vizsgával.

A Szövetségi Tanács azonban csak a közelmúltban fogadta el azt a törvényt, amely szerint az elkapott gépjárművezető-tanulókat a jövőben akár kilenc hónapig is eltilthatják az új vizsga letételétől. „Üdvözöljük, hogy a rendeletben most kifejezetten szerepel egy esetleges kilenc hónapos zárolási időszak” – mondja Marc-Philipp Waschke, a TÜV tanácsadója. A hatóságoknak most szigorúan ki kellene használniuk a mozgásteret, és a blokkolási időszak elrendelésekor azt is figyelembe kellene venniük, hogy milyen komoly volt a megtévesztés.