Hivatalos: Nikkor Z 800mm f/6,3 VR S

0

A Nikon tavaly decemberben adta hírül, hogy új szupertele objektívet fejleszt a full-frame szenzoros tükör nélküli fényképezőgépekhez.
Akkor túl sokat nem tudtunk meg a termékről, azon kívül, hogy Fresnel-lencsét alkalmaznak majd benne, ma azonban megtörtént az objektív hivatalos bejelentése, így a részletek is napvilágot láttak.

A Nikkor Z 800mm f/6,3 VR S szupertele mintegy 48%-kal könnyebb és 16%-kal rövidebb, mint az F bajonettes, nem Fresnel-lencsés társa. Az objektív 22 lencsetagja közül három extra-alacsony szórású (ED – Extra-low Dispersion), egy rövid-hullámhosszú fénytörésű (SR – Short-Wavelength Refractive), valamint egy Fresnel típusú. Az elülső lencse fluorin bevonatot kapott, így vízlepergető hatású és könnyebben tisztán tartható. Mivel a frontlencse igen méretes, így szűrőt a hátsó, 46 mm-es átmérőjű szűrőtartóba helyezhetünk.

Az 5 méteres közelponttal rendelkező, csepp- és porállóságot adó szigetelésekkel is ellátott szupertele objektív léptetőmotoros fókuszmeghajtással rendelkezik, a nemkívánatos berázásoktól optikai stabilizátor véd, amely önmagában 5 Fé hatékonyságú, a Nikon Z 9 szenzorstabilizációjával együtt viszont 5,5 Fé előny is elérhető.
A tubuson fókusz határoló, valamint több személyre szabható funkciójú gomb is megtalálható.

A Nikkor Z 800mm f/6,3 VR S tömege nagy gyújtótávolsága ellenére csupán 2,4 kg, hossza pedig mindössze 38,5 cm (legnagyobb átmérője 14 cm).
Az új objektívet elviekben már ebben a hónapban piacra dobja a japán gyártó, ára 6500 amerikai dollár lesz.
További műszaki adatok a termék adatlapján olvashatók.

Sajtóközlemény:

A NIKON BEMUTATJA AZ EGYEDÜLÁLLÓAN JÓL HORDOZHATÓ NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S OBJEKTÍVET

2022. április 6.: A Nikon örömmel mutatja be az egyedülállóan jól hordozható, teljes képméretű fix szupertelefotó objektívet – a NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S objektívet. Madarak, vadvilág, repülőgépek, motorsportok vagy akár téli sportok: ez a strapabíró, mégis rendkívül könnyű kialakítású S sorozatú objektív a távoli témák dinamizmusát minden esetben izgalmas tisztasággal adja vissza. A felhasználók a kiszámíthatatlan mozgású témákat olyan folyamatossággal követhetik, amire a 800 mm-es fókusztávolság mellett eddig nem volt példa – miközben a kézi fényképezéskor tapasztalható stabilitásnak köszönhetően felfedezhetik a kreatív lehetőségeiket is.

Az S sorozatú objektív lenyűgöző felbontóképessége még a nehezen megörökíthető témák legapróbb részleteit is kiválóan visszaadja – legyen szó akár vadászó sasokról vagy manőverező repülőkről. A képminőség állóképek és videók készítésekor is egyaránt tűéles lesz, az AF-teljesítmény pedig kivételesen gyors, egyenletes és megbízható. Az objektívbe épített optikai VR funkció biztosítja a felvételek stabilitását, a Szinkronizált VR funkcióval pedig akár az 5,5 lépésköznyi kompenzáció is lehetővé válik, ha az objektívet a Z 9 fényképezőgéppel használja. Továbbá ez a szupertelefotó objektív támogatja a Z telekonvertereket, amellyel a hatótávolság 1120 mm-re, illetve 1600 mm-re bővíthető.

A Z-bajonett és a Fresnel (PF) lencsetag által biztosított kiegyensúlyozott, könnyű kialakításnak köszönhetően a felhasználók nyugodtan levehetik a NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S objektívet az állványról, és akár kézből is fotózhatnak. Ez a tükör nélküli objektív kb. 2,3 kg-gal könnyebb és 16%-kal kisebb az F-bajonettes megfelelőjéhez képest, a súlypontja pedig közelebb helyezkedik el a fényképezőgépvázhoz – megkönnyítve ezzel az egyenletes pánozást és megállást. A fotósok a vezérlőelemeket könnyedén testreszabhatják, a továbbfejlesztett időjárásálló tömítés pedig mind az objektívet, mind a fényképezőgépet megvédi.

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe termékmenedzsere a következőket mondta: „Ez az új, 800 mm-es objektív valóban izgalmas, új lehetőségeket nyit meg a fotósok számára. Többé nem igaz, hogy a hosszú objektívvel készített felvételek minőségét az állvány vagy a monopod rugalmassága határozná meg. Az új szupertelefotó objektív méretének és súlyának drámai méretű csökkenése olyan hordozhatóságot és kezelhetőséget kínál, amelyet korábban lehetetlen lett volna megvalósítani: most már könnyebben örökíthetők meg a nehéz felvételek is, illetve korábban elképzelhetetlen perspektívákból is készíthetők felvételek.”

Főbb jellemzők: NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S
Professzionális szupertelefotó objektív: 800 mm-es gyújtótávolság. Hordozható, könnyű kialakítás, hatékony használat.
Tűéles: a különleges kialakítású és elhelyezésű fresnel (PF) lencsetag és a Nanokristály bevonat jelentősen csökkenti a szellemképeket és a tükröződéseket. Az ED és SR üvegek szabályozzák a színeltérést a kép közepétől a széléig.
Gyors, csendes élességállítás: gyors, pontos és halk AF – egyenletes követés mind a száguldó versenyautók, mind a távoli vadvilág fotózásakor.
Nagy teljesítményű rázkódáscsökkentési technológia: az objektívbe épített optikai VR funkcióval minden felvétel stabil lesz. A Szinkronizált VR funkcióval akár az 5,5 lépésköznyi kompenzáció is lehetővé válik, ha az objektívet a Z 9 fényképezőgéppel használja.
Testreszabható vezérlés: funkciókat rendelhet a kényelmesen elérhető L-Fn gombokhoz és a néma vezérlőgyűrűhöz. A memóriabeállítás gombbal mentheti a fókusztávolságokat.¹
Továbbfejlesztett időjárásálló tömítés: a mozgó alkatrészek körüli szigetelés távol tartja a port és a nedvességet, a bajonettzár gumitömítése pedig az objektívet és a fényképezőgépet is óvja.²
Telekonverter-kompatibilitás: a Z TELEKONVERTER TC-1.4x használatával a hatótávolság 1120 mm-re, míg a Z TELEKONVERTER TC-2.0x használatával 1600 mm-re nő meg.
Beépített szűrőnyílás: megkönnyíti a szűrők beillesztését, így még jobban kézben tarthatja a trükkös megvilágítási helyzeteket.
Egyszerűen kezelhető objektív fényellenző: a mellékelt HB-104 objektív fényellenző egy csúsztatható kioldófüllel van felszerelve, így a fényellenző egy kézzel eltávolítható.

Megjegyzések:
¹ A memóriabeállítás gomb a firmware frissítését követően aktiválható.
² Az objektív por- és cseppállósága nem garantált bármilyen helyzetben és bármilyen körülmények között.