A korábbinál nagyobb szenzorral érkezett a DJI Mini 3 Pro

0

A DJI bejelentette legújabb drónját, a DJI Mini 3 Pro-t.

Az új típus a korábbi, Mini 2-höz képest nagyobb méretű szenzort (1/2,3″ típus helyett 1/1,3″ típusút) használ, amelynek felbontása is nagyobb (12 Mpixel helyett 48 Mpixel), emellett a 4k UltraHD videófelvétel képfrissítési sebessége is javult (30 kép/mp-ről 60 kép/mp-re, a bitráta 150 Mbps-ra nőtt), kicsivel hosszabb lett a repülési idő (31 percről 34 percre), az akadály érzékelés is bővebb lett (lefelé irányú mellett immár előre és hátrafelé is érzékel), valamint az élőkép továbbítás maximális távolsága és felbontása is nőtt (6 km-ről 8 km-re, HD-ről Full HD-re).
Az objektív látószöge 82,1 fok, amely egy 24 mm-es kisfilmes objektív látószögének felel meg (kb. hasonló a többi modellnél is).
Az érzékenység ISO100-6400 közötti lehet, amely kétszer akkora tartomány, mint a Mini 2, illetve a Mavic Mini és Mini SE esetében.

A fotókat nem csak JPEG de RAW formátumban is elmenthetjük, így az utómunkára igényesebb alkalmazásoknál kiváló feldolgozhatóságot kapunk.

A drón tömege maradt 249 gramm, így Európa legtöbb országaiban – kivéve Magyarországot – külön engedély nélkül is reptethető (bizonyos feltételekkel, a feltételek régiónként változhatnak!).
A kamera érdekessége, hogy igény esetén portré (függőleges) állásúra is forgatható, így ha ilyen orientációjú felvételeket szeretnénk készíteni, akkor ugyanúgy megkapjuk a teljes látószöget és felbontást, mint a vízszintes (tájkép) állásnál (enélkül a videóból kellene képkivágással létrehozni az álló formátumú felvételt, amely felbontást és látószöget is csökkent).

A repülési módoknál az alábbiak érhetők el:

  • Dronie: a drón hátrafelé repül és felemelkedik, miközben a kamera a tárgyat célon tartja
  • Circle: a drón körberepüli a felvétel tárgyát
  • Helix: a drón felemelkedik, miközben körkörösen körbejárja a témát
  • Rocket: a drón lefelé irányuló kamerával felfelé repül
  • Boomerang: a drón ovális pályán repül a tárgy körül, a kiindulási pontjaitól elindulva felfelé, visszarepüléskor lefelé
  • Asteroid: a drón hátra-felfelé repül, több fotót is készít, majd visszarepül a kiindulási pontra. Az elkészített videó a legmagasabb pozíció panorámájával kezdődik, majd a süllyedést mutatja.

Vezérlőből kétféle áll rendelkezésre, az új RC Pro 5,5″ képátlójú érintésérzékeny LCD-t is kínál, de választhatjuk a Mini 2-ével megegyező RC-N1-et is.

A DJI Mini 3 ára 780 euró (670 amerikai dollár), az alap (RC-N1) vezérlővel együtt 870 euró (760 dollár), míg a beépített kijelzős RC Pro vezérlővel 1050 euróért (910 dollárért) vásárolható meg.