200 Mpixellel: Samsung ISOCELL HP3

0

A kompakt fényképezőgépek kezdeti szakaszában évről évre egyre nagyobb felbontásokat kaptunk, így jutottunk el pár év alatt az 1,3 Mpixelről az 5, majd 8 Mpixelre.
Az ún. megapixel háború jó pár éve lecsengett, ma már nincs olyan vehemens növekedés a pixelszámban – legalábbis a fényképezőgépek terén.

Nem úgy az okostelefonoknál, ahol még ma is vannak gyártók, akik az ok nélküli felbontásnövelésben hisznek – mint pl. a Samsung.
Noha egyes gyártók inkább a dinamika átfogás és a gyenge fényben történő fotózásnál elérhető jó minőségre törekszenek, a Samsung kitart annál a tervénél, hogy nagyobb számokkal könnyebb eladni az új termékeket, mint ha olyan megfoghatatlan jellemzőkről beszélnénk, mint tónusterjedelem, vagy jel/zaj arány.

A koreai gyáróriás legújabb terméke az ISOCELL HP3 nevű szenzor, amely 1/4″ típusú mérete ellenére 200 millió pixelt tartalmaz. Ehhez 0,56 μm-es fotodiódákat kellett alkalmazni, amely jelenleg a legkisebb a piacon. A 200 megapixeles felbontás választása egyébként nem véletlen – mind a mostani új ISOCELL HP3, mind a korábbi (nagyobb szenzorfelületű) HP1 a Tetrapixel architektúrát használja, ami lehetővé teszi a 2×2 vagy 4×4 pixelösszevonást a zaj csökkentése érdekében, így pedig 50 vagy 12 Mpixeles felbontást kapunk. Bár lehet indokolni a nagyobb felbontás előnyét azzal, hogy így átlagolhatjuk a képzajt is, egyelőre ennek előnyét a gyakorlatban nem nagyon sikerült prezentálni.

A nagy felbontás ellenére gyors sorozatokat is készíthetünk, teljes felbontásban 7,5 kép/mp áll rendelkezésre, 50 Mpixeles felbontásban 27 kép/mp, míg 12,5 Mpixelen 120 kép/mp a maximum. Videózni 8k felbontásban 30 kép/mp-cel, 4k-ban 120 kép/mp-cel, FullHD-ben pedig 240 kép/mp-cel lehet. Ezek egyébként igen hasonló értékek, mint az 1/2,2″ típusú HP1 esetében. Csak míg a korábbi szenzor nagyobb mérete miatt kevésbé volt alkalmas ultranagy látószögű kamerának, a HP3 ebben jó lehet. Jel/zaj arányban és dinamikában mondjuk kevésbé.

Az új szenzor tömeggyártása még idén megkezdődik, így várhatóan a negyedik negyedévben már bejelenthetnek ilyen szenzorral készülő okostelefonokat. Gondolom már mindenki alig várja!