4-9× zoomobjektívet fejleszt az LG Innotek mobilokba

    0

    Az okostelefonok folyamatosan fejlődve egyre több területen képesek átvenni a hatalmat a korábban csak a kompakt vagy prémium kompakt fényképezőgépek piacán, de még mindig vannak területek, ahol szükség van előrelépésre. Ilyenek a teleobjektívek, illetve a zoomobjektívek is.

    A teleobjektívek terén már láthatunk bőséggel példát, hiszen jó pár okostelefon létezik már több kamerával, amelyek egyike valamilyen 50mm ekv. gyújtótávolság feletti objektívvel dolgozik. Ezek persze jobbára kisebb méretű szenzorokkal kerülnek párosításra, mint a nagylátószögű főkamera, de így is jobb eredmény érhető el velük, mint ha erős képkivágást kellene eszközölnünk.
    Ami azonban gyakorlatilag teljesen hiányzik a piacról, az a valódi zoomobjektíves készülék. Noha már erre is láttunk egy-két próbálkozást (ahogy pl. az Oppotól is, lásd a lenti képen), tömegesen még nem terjedt el.

    Erre adhat gyógyírt az LG Innotek (az LG fejlesztési leányvállalata) legújabb fejlesztése, amely 4-9× folyamatos zoomot tesz lehetővé. Ez okostelefonos nyelvről lefordítva azt jelenti, hogy a szokásos 23mm-es nagylátószögű főkamerához viszonyítva 4×-es, azaz 92 mm ekv. gyújtótávolságról indul (4×23) és mintegy 207 mm ekv.-ig nyújtózkodik, valóságban tehát egy 2,25×-es átfogású telezoomról van szó, ~90-200mm ekv. gyújtótávolság tartománnyal.
    A kameramodul természetesen periszkópikus kialakítású, a zoom vezérléshez igen precíz mozgásokra képes motort alkalmaznak, amely 1 mikronos (a milliméter ezredrésze) pontosságú.