Leica M11 Monochrom – a fekete-fehér fotózás szerelmeseinek

0

A Leica tavaly mutatta be 60 Mpixeles felbontású távmérős fényképezőgépét, az M11-et, amelynek most megjelent egy kifejezetten fekete-fehér (monokróm) fotózásra átalakított/módosított változata.


A Leica M11 Monochrom szenzora elől eltávolították a színszűrőt, így nincs szükség a képlétrehozás során demozaik eljárás használatára, amely általában jelentősen csökkenti egy digitális kép részletezettségét, látszólagos élességét. A színérzékelésre nem alkalmas szenzorral így hihetetlen magas részletgazdagságú szürkeárnyalatos fotók készíthetők, ráadásul a hagyományos változatnál kisebb képzaj mellett (a színszűrők miatt az egyes képpontok erősítése más és más, a monokróm szenzornál azonos, a színszűrősnél kisebb analóg erősítést kell csak alkalmazni).

A Leica M11 Monochrom géppel 60, 36 vagy 18 megapixeles fotókat készíthetünk JPEG vagy DNG (RAW) formátumban. A gép érzékenysége ISO 125 és 200 000 között állítható.

A váz különösen nagy belső memóriát kínál, mintegy 256 GB áll rendelkezésünkre, szemben a színes verzió 64 GB-jával. Ez a nagy kapacitású memória még DNG fájlok rögzítésekor is feleslegessé teszi a memóriakártya használatát. Ha mégis szükséges, a memória természetesen SD kártya segítségével bővíthető, a gép SDHC és SDXC kártyákat is kezel, valamint kompatibilis az UHS-I és UHS-II nagy sebességű átviteli módokkal.

A Leica M11 Monochrom ára 9450 euró (9200 amerikai dollár).