Az eddigi legkisebb 600-as tele full-frame-re a Nikontól: Nikkor Z 600mm f/6,3 VR S

0

A Nikon ismét egy új termékkel bővíti tükör nélküli fényképezőgépeihez készült Nikkor Z objektívjeinek termékpalettáját, most egy full-frame szenzorral is használható szupertelét jelentettek be.


A Nikkor Z 600mm f/6,3 VR S szupertele mindössze 1,5 kg tömegű, hossza is csupán 28 cm. Belsejében Fresnel-lencsét is alkalmaztak, ennek köszönhető ez a visszafogott méret. Emellett két extra-alacsony szórású (ED – Extra-low Dispersion) és egy speciális szórású (SR – Short-wavelength Refractive) lencsetag is a különleges lencsék körét bővíti, segítségükkel a kromatikus aberráció tartható kordában. A frontlencse tisztán tartását fluorin bevonat, a becsillanások csökkentését nanokristály bevonat segíti.
A 4 méteres közelponttal rendelkező objektív optikai stabilizátorral is rendelkezik, amely mintegy 5,5 Fé előnyt képes biztosítani önmagában, ha a gépváz szenzorstabilizátorával együtt használjuk, akkor pedig 6 Fé előnyt kapunk, azaz elviekben a 1/20mp zársebességgel is készülhet berázásmentes kép (persze mozgó téma esetén a bemozdulás ez esetben jelentkezni fog, de ez néha a képhez hozzá is tesz).

Az automatikus élességállítást ezúttal is léptetőmotor biztosítja, a könnyed használat érdekében pedig a tömegközéppontot a gépváz felé tolták, a tubus oldalára pedig fókusz határoló kapcsolót és programozható gombot is helyeztek. Az állványon való használathoz állványadapter-gyűrűt is mellékel a gyártó.

Akinek esetleg nem elegendő a 600mm-es gyújtótávolság, használhatja a Nikkor Z telekonvertereket is, az 1,4×-ezővel 840mm f/9, a 2×-ezővel 1200mm f/13 objektívet kapunk.

A Nikkor Z 600mm f/6,3 VR S szupertele novembertől lesz kapható, ára 4800 amerikai dollár lesz.

Sajtóközlemény:

A NIKON BEMUTATJA A VALAHA VOLT LEGKISEBB 600 mm-ES FIX OBJEKTÍVET

2023. október 11.: A Nikon a NIKKOR Z 600mm f/6.3 VR S teljes képes fix objektívvel bővíti az S sorozatú szupertelefotó objektívek kínálatát. A kézből való fotózásra készült, éles, 600 mm-es objektív lenyűgöző képminőséget biztosít. A természettől a madarakig, a motorsportig, a repülőgépekig és sok más téma esetén a fotósok lenyűgöző részletességgel örökíthetik meg a távoli témák sebességét, erejét és kecsességét.

A körülbelül 1470 g tömegű NIKKOR Z 600mm f/6.3 VR S a kategóriájában a legkisebb 600 mm-es fix objektív. Mivel tömegközéppontja közelebb van a fényképezőgép vázához, ez egy kivételesen jól kiegyensúlyozott objektív, amely szuperkényelmes kézből történő fényképezést tesz lehetővé: a fotósok a hosszú 600 mm-es gyújtótávolságot meghazudtoló gördülékenységgel mozoghatnak, még pásztázás vagy szűk felülnézetű felvételek készítése közben is.

Akár fényképeket, akár videókat készít, a Nikon nagy teljesítményű optikája lenyűgöző képeket biztosít olyan élességgel és kellemes elmosódással, amelyet csak az S sorozatú fix objektívek tudnak megvalósítani. Még akkor is, ha poron keresztül vagy egyenesen a naplementébe fotóz, a képek rendkívül élesek és tiszták bármilyen rekeszérték esetén. Gyenge fényviszonyok között, például alkonyatkor, hajnalban vagy sűrű erdőben a fotósok a rázkódáscsökkentéses képstabilizálás révén akár 6,0 lépésközzel is dolgozhatnak a elmosódásmentes felvételek érdekében.1 A vadvilágot és a madarakat megörökítő fotósok értékelni fogják a halk, pontos automatikus élességállítást, amely szinte némán követi és tartja fókuszban a témákat.

A nagy teljesítményű tömítés biztosítja, hogy e könnyű 600 mm-es objektív több mint készen álljon a zord környezetre és a bizonytalan időjárásra.2 Ezenkívül azok, akik még nagyobb hatótávolságra vágynak, a NIKKOR Z 600mm f/6.3 VR S objektívet Z sorozatú telekonverterrel is párosíthatják, a felbontás csökkenése nélkül.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere elmondta: „Az új 600 mm-es, f/6,3-as S sorozatú objektívünk segítségével lenyűgöző felvételeket készíthet kézből! Gazdag színek, tiszta textúrák és elmosódás, ha szeretné. A 400 mm-es f/4,5-ös és a 800 mm-es f/6,3-as S sorozatú objektívek mellett izgalmas látni, hogy a Nikon bővíti a lehetőségeket azon fotósok számára, akik a könnyű, nagy teljesítményű szupertelefotó objektívek által nyújtott rugalmasságra vágynak.”

Főbb jellemzők: NIKKOR Z 600mm f/6.3 VR S
A legkisebb, 600 mm-es fix objektív a kategóriájában: a fix szupertelefotó objektív kb. 1470 g tömegű (állványrögzítő gyűrűvel), és tömegközéppontja közelebb van a fényképezőgép vázához az optimális egyensúly érdekében.
Nagy teljesítményű S sorozatú optika: SR- és ED-üveg szabályozza a torzítást és az elszíneződést. A nanokristály bevonat kiküszöböli a szellemképeket és tükröződéseket a rendkívül tiszta felvételek érdekében.
Folyamatosan követő AF: légi trükköktől kezdve a repülő madarakon át egy tovatűnő pillanatig tartó szemkontaktusig. E szupertelefotó objektív szinte némán követi és tartja fókuszban a témákat.
Akár 6 lépésközzel működő VR-es képstabilizálás: az objektívbe épített optikai rázkódáscsökkentés (VR) 5,5 lépésközzel lassabb felvételkészítéssel egyenértékű stabilizálást biztosít, illetve 6,0 lépésköznyivel a Szinkronizált VR-t támogató Z fényképezőgépek esetében.1
Nagy teljesítményű tömítés: a gumitömítések távol tartják a port, a szennyeződést és a nedvességet minden mozgó alkatrésztől, beleértve a bajonettzárat is. A Nikon fluor bevonata megkönnyíti az objektívelem tisztítását.2
Értelemszerű, érintéses vezérlés: funkciókat rendelhet az Fn gombokhoz és a néma vezérlőgyűrűhöz. A memóriabeállítás gomb lehetővé teszi az élességpontok azonnali előhívását.
Éles, még telekonverterrel is: az objektív összes előnye, az erőteljes AF és VR is rendelkezésre áll a Z telekonverterek használatakor is. Az elérés 2x-esre (akár 1200 mm-ig) vagy 1,4x-esre (akár 840 mm-ig) növelhető.

Megjegyzések:
1 A CIPA-szabvány alapján: a NORMÁL módban 6,0 lépéses kompenzáció érhető el, ha az objektív egy olyan Z fényképezőgéppel van együtt használva, amelyik támogatja a Szinkronizált VR-t. 5,5 lépéses kompenzáció érhető el, ha az objektív egy 35 mm-es ifilmes méretű, képérzékelővel ellátott tükör nélküli fényképezőgépre van csatlakoztatva.
2 Az objektív por- és cseppállósága nem garantált bármilyen helyzetben és bármilyen körülmények között.