Idén is lesz Canon fejlesztői program diákoknak

0

Idén is meghirdette a Canon a nemzetközi mentorálási programját, amelyet diákok számára írt ki.
A pályázatra a jelentkezéseket 2024. február 12. és március 7. között várják.

További részletek a programról a lenti sajtóközleményben olvashatók.

Sajtóközlemény:

Canon Diákoknak Szóló Fejlesztő Program 2024

Az immár nyolcadik éve megrendezésre kerülő program eddig több mint 1000 pályakezdő fotóriporter útját egyengette, és az EMEA régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) országaiból érkező fiatal tehetségeket az iparág néhány legbefolyásosabb szakértőjével hozta össze.

  • 100 diák mentorálásban részesül hírügynökségek és médiatulajdonosok elismert szakértőitől, valamint a Canon nagyköveteitől
  • 25 kiválasztott diák meghívást kap egy ötnapos gironai workshopra, amely magában foglalja a Visa pour l’Image fesztivál meglátogatását is, ahol a résztvevők új kapcsolatokat építhetnek ki szakemberekkel és kortársaikkal
  • A pályázatokat február 12. – március 7. között lehet benyújtani európai, közel-keleti és afrikaii diákok számárai

Budapest, Magyarország – 2024. február 1. – A Canon Europe immár nyolcadik alkalommal nyitja meg a jelentkezők előtt a rangos, évente megrendezésre kerülő Diákoknak szóló fejlesztő programját (Canon Student Development Programme, CSDP), amely már több száz feltörekvő fotósnak nyújtott segítséget a fotóriporteri karrier felé vezető első fontos lépések megtételében. Ez az iparágban vezető kezdeményezés a fotós közösség tapasztalt szakembereivel történő megismerkedést kínál, valamint lehetőséget biztosít arra, hogy a diákok részt vegyenek a legfontosabb iparági eseményeken.

A CSDP a fotóriporterek következő generációja számára felbecsülhetetlen értékű ugródeszkává vált. A korábbi öregdiákok neves hírügynökségeknél és nemzetközileg elismert kiadványoknál dolgoznak, és sikeres karriert építettek. A 2022-ben végzett Mohamed Mahdy (szül.: 1996) – akinek munkái az egyiptomi rejtett és gyakran láthatatlan közösségekre összpontosítanak – elnyerte a 2023-as World Press Photo Awards fődíját az nyílt formátumú kategóriában. Alexandra Corcode (szül.: 2000) öregdiák a 2023-as Tom Stoddard Award for Excellence díjat nyerte meg, képein a magányt és az elhagyatottságot mutatja be az idős generáció körében hazájában, Romániában. A 2023-as program döntőseit, Ebrahim Alipoor-t és Fatma Fahmy-t beválasztották a VII Academy által működtetett 2024 VII Mentor programba.
A 2024-es programra az Európában, Közel-Keleten és Afrikában lakó és tanuló diákok és gyakornokoki jelentkezhetnek, február 12. – március 7. között. Ezen felül korlátozott számban áll rendelkezésre néhány hely az iparág szakemberei által ajánlott tehetségek számára is. A pályázatokat a Getty Images, a Reuters Pictures, az AFP és az EPA szerkesztőiből álló zsűri bírálja el, amely dönt a régió legígéretesebb fiatal történetíróinak első csoportjáról.
Személyes mentorálás
A kiválasztott diákokat a program szakértő mentoraival kötik össze, hogy négyszemközti beszélgetés keretében megvitassák aktuális munkájukat és hosszabb távú karrierterveiket. A nyár folyamán virtuális szemlék segítik portfólióik és projektjeik szinopszisának finomítását – különös hangsúlyt fektetve a különböző szerkesztési lehetőségek kihasználására, valamint a narratív készségek további erősítésének és a szerzői kézjegyek fejlesztésének módjaira.

Canon nagykövet és fotóriporter, Brent Stirton a következőket mondta: “Ez egy egyedülálló program, amelynek keretében a résztvevők találkozhatnak és időt tölthetnek kurátorokkal, szerkesztőkkel és fotósokkal, mely igazi befektetést jelent a fotózás jövőjébe. A statisztikák szerint a fotózást tanulóknak csak egy töredéke marad meg hosszú távon a szakmában, és tudom, hogy ez a program nagy változást hozhat a kiválasztottak számára. Én Dél-Afrikában nőttem fel, és a pályafutásom elején nekem nem állt módomban a világ legjobb lapszerkesztői és fotósai közelébe kerülni, sem arra, hogy kölcsönkapjam a legjobb felszereléseket.”
Workshop Gironaban és Visa pour l’Image fesztivál Perpignanban, Franciaországban
2024 szeptemberében a mentoráltak közül 25 diák meghívást kap egy ötnapos Canon workshopra a spanyolországi Gironában, amelyet a Visa pour l’Image nemzetközi sajtófotós fesztiválon való részvétel zár a franciaországi Perpignanban.

A workshop egy klasszikus katalán parasztházban lesz, és bensőséges fórumot kínál az eszmecserére és a kapcsolatépítésre a fotózás világának elismert szakembereivel. A csoportos portfóliószemlék kiváló alkalmat kínálnak a diákoknak a fejlődésre, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy kritikusan értékeljék egymás munkáit, valamint szakmai visszajelzést kapjanak saját munkáikkal kapcsolatban.

A Visa pour l’Image fesztivál keretében megrendezésre kerülő legfontosabb kiállítások és esti vetítések megtekintése mellett a diákoknak lehetőségük lesz egyéb portfóliószemléken is részt venni, és tovább bővíteni kapcsolati hálójukat.

A “Canon Diákoknak szóló fejlesztő program 2024” programra történő jelentkezéshez vagy a jelentkezési feltételek megtekintéséhez, kérjük, látogass el a https://www.canon.hu/get-involved/student-development-programme/ oldalra
Ha kíváncsi vagy a tavalyi program magyar résztvevőinek élménybeszámolójára olvasd el cikkünket: https://www.canon.hu/press-centre/press-releases/2023/12/canon-supports-the-career-path-of-young-photographers/


i A teljes szerződési feltételekért, kérjük, látogass el a https://www.canon.hu/get-involved/student-development-programme/terms-and-conditions/ oldalra.