1 Nikkor 10-100mm f/4,5-5,6 ED CX VR PD-Zoom

0

Bemutatás

A Nikon a CX szenzoros MILC-eihez már rögtön bejelentett egy olyan ultrazoom objektívet, melyet videózásra is tökéletesen használhatunk.
A 223 ezer forintért kínált Nikkor 1 VR 10-100mm f/4,5-5,6 ED CX PD-Zoom 10×-es zoomátfogást és motoros gyújtótávolság állítást biztosít.

A CX szenzorok 2,7×-es gyújtótávolság szorzójából adódóan ez az objektív közelítőleg olyan látószöget kínál a Nikon 1 rendszerében, mint egy kisfilmes 27-270 mm-es objektív Leica képkockán.

A 27-270 mm-nek megfelelő ultrazoom objektívről első ránézésre nem gondolnánk, de igen nehéz darabról van szó. Az objektív tömege ugyanis nem kevesebb, mint 530 gramm!

kikapcsolva

bekapcsolva, nagylátószög

Az optika kikapcsolt állapotban 30 mm-rel rövidebb, gépre helyezve egy motor tolja előre a belső tubust. A 21 lencsetag két ED lencséje a színi hiba visszaszorításában játszik szerepet, míg a három aszférikus tag a geometriai torzítás csökkentéséért felelős. A VR optikai stabilizátornak köszönhetően mostoha fényviszonyok mellett is nagyobb esélyünk van berázásmentes képet készíteni, ami teleobjektívről lévén szó, igazán jól jön.

Az optikára 72 mm-es szűrőket tekerhetünk fel, illetve a nemkívánatos becsillanások ellen a dobozban mellékelt Nikon HB-N102 szirom formájú napellenzőt használhatjuk.

Használati tapasztalatok

A Nikkor 10-100mm f/4,5-5,6 VR PD-Zoom méretes darab, mintegy 9,5 cm hosszú (kikapcsolt állapotban). Még az 1 V2 fényképezőgépen is brutálisan néz ki. Tömege sem csekély, így utazózoomnak nevezni igazság szerint merészség. Használhatóság szempontjából azonban nem kérdőjelezhető meg, de ki az, aki egy 300 grammos fényképezőgép mellé 530 grammos zoomot cipel, ha ezt az átfogást két objektívvel megoldhatja 295 grammból.
Természetesen a 10-100mm-es PD-Zoom objektív nem is a 10-30 és 30-110-es optikák kiváltására készült. Ez az objektív elsősorban a videósoknak tesz jó szolgálatot, hiszen motoros zoomja segítségével igényes felvételek készíthetők. Persze fotózáshoz is jól használható, de meg kell barátkoznunk hozzá a komolyabb tömeggel.

Az objektív tubusa igen masszív kialakítású, bajonettje fém. Időjárásálló szigetelő gumicsík azonban nem fut körbe a bajonett csatlakozó körül.

Az optika belső élességállítású és belső zoomos, mindkettőt ultrahangos (vagy hasonló elvű) motor végzi. Az objektív hossza sem fókuszáláskor, sem a zoom használata során nem változik meg (ki- bekapcsoláskor viszont igen). Az élességállítás tökéletesen csendben történik, a zoomolásnak azonban enyhén hallható hangja van, ez azonban a videófelvételbe nem hallatszik bele.
Élességállító gyűrűt nem helyeztek az objektívre, a manuális fókuszálást a vázról kell elvégeznünk.

Az optika külsején két kapcsolót találunk.
Egyikük a zoom kezelésére használható (T-Tele, W-Wide, nagylátószög). A zoom vezérlése több sebességgel történhet, attól függően, hogy milyen mértékben húzzuk el a kart. Ez lehet lassú, közepes, vagy gyors.
Sajnos az objektíven nincs gyújtótávolság skála, s egyelőre a Nikon 1 rendszerű gépek sem jelzik ki az aktuális gyújtótávolságot, így csak akkor derül ki, hogy milyen értékkel dolgozunk, ha már egy képet lőttünk (ilyenkor a lejátszás módban a gép kijelzi).

A másik kapcsoló a kikapcsoláskor összehúzódást hivatott felülbírálni (Off: kikapcsoláskor kisebb méretre húzódik az objektív, Lock: nem húzódik kisebb méretre). Ez utóbbinak nyilván a bekapcsolási idő rövidítésében van jelentősége, hiszen a belső tagok kitolása 2 mp-et vesz igénybe, a Lock kapcsoló használatával ez az idő (no és persze a motorok által felvett energia) megspórolható.

Színhiba

Az alacsony szórású lencsetagok ellenére viszonylag komoly színi hibával találkozhatunk a Nikkor 1 rendszer PowerZoomos telezoomjánál. A kromatikus aberráció főként végállásokban jelentkezik, nyitott blendénél, a zoomtartomány köztes gyújtótávolságainál, illetve szák blendénél nem jelentős.
Legrosszabb esetben (100 mm-nél nyitott blendével) 10 Mpixelre vonatkoztatva 8-9 pixel szélességű kék elszíneződést tapasztalunk, amely 10×15 cm-es papírképnél 0,4 mm, 60×40 cm-es nyomatnál pedig 1,4 mm szélességben jelentkezik.

Geometriai torzítás

Ahogy a kromatikus aberráció, úgy a geometriai torzítás mértéke is elég jelentős. Mind nagylátószögnél, mind tele állásnál 1% körüli értékkel találkozunk. A hordótorzítás már 20 mm környékén átcsap párnatorzításba, mely 30 mm-nél már 0,7% mértékű.
A torzítás tehát a zoomtartomány teljes egészében érzékelhető, amely videózás során ráadásul sokkal nehezebben korrigálható szoftveres úton, mint fotóknál.

Geometriai torzítás1% hordótorzítás


0,7% párnatorzítás


0,9% párnatorzítás


0,9% párnatorzítás

Peremsötétedés

A sarkok sötétedése nagyjából átlagosnak mondható. Bár számszerűen a nyitott blendénél tapasztalható 15-20% körüli érték soknak tűnik, a vignettálás eloszlása kellően finom ahhoz, hogy ne legyen zavaró.
A vignettálás rekeszeléssel csökkenthető, de F8-nál még nem szüntethető meg.

Peremsötétedés


20%

13%

Makró, közelfényképezés


30 cm közelpont,
89 mm széles lefedés

Az objektív közelpontja a gyári specifikációk szerint 30 cm, ezzel 1:8 leképezési arányt (0,12× nagyítást) érhetünk el.
A mi próbánk során 89 mm széles területtel tudtuk lefedni a teljes képmezőt, amely 1:6,7-es leképezési arányt ad. Persze még ez is messze van a kívánhatótól, tehát kisebb témák fotózására ez az objektív csak korlátozottan alkalmas (a 10-30mm-es kit objektív is jobb nagyításra képes, igaz, közelebb is kell menni a témához).

Képminőség

A Nikkor 1 10-100mm f/4,5-5,6 ED VR CX PD-ZOOM jól teljesít képminőség terén. Nyitott blendével sincs zavaró lágyság és a sarkokat is jól képezi le az objektív. A képélesség és rajzolat persze imitt-amott lehetne részletezőbb, de nem szabad elfelejteni, hogy ez egy 10×-es zoomátfogású optika. Ezzel együtt viszont jól teljesít a Nikkor első és eddig egyedüli PowerZoom objektíve.

Értékelés

A Nikkor 1 10-100mm f/4.5-5.6 ED VR CX PD-ZOOM objektív a Nikon 1 rendszerben főként a videózással foglalkozóknak lesz kellemes darab. A nagy átfogás és a motoros zoom remek videófelvételek készítését teszi lehetővé, a Nikon 1 fázis-különbség alapú gyors fókuszrendszerével párosítva.
Hagyományos értelemben vett utazózoomnak azonban (kategóriájában) túl nagy és túl nehéz. Aki számára a videózás nem annyira lényegi kérdés, választhatja az idő közben megjelent Nikkor 1 10-100mm f/4-5.6 VR CX zoomobjektívet, amely kisebb, könnyebb és még olcsóbb is.

Tesztfotóink a cikkünk alatti linkről érhetők el!