Adobe Photoshop CS6: Camera RAW 7

0

Camera RAW a gyakorlatban

Az alábbiakban több bemutatott újdonságra koncentrálva szerkesztünk egy képet az új Camera RAW-ban. Használjuk az új expozíciós beállításokat, valamint a kibővített eszközöket is – egész pontosan az átmenetes szűrő legújabb szolgáltatásait.

A probléma

Példafotónk szinte menthetetlen lenne ha JPEG-ben készült volna. Csak az ég helyesen exponált, a lényeg viszont nagyon sötét. A fényképezőgép képtelen volt ekkora kontrasztátfogást egy képen ábrázolni. De többek között erre való a RAW, így az új Camera RAW segítségével megpróbálhatunk belesni a most még sötét utca életébe, és olyan eszközöket használni, melyek az előző szoftververziókban még nem álltak rendelkezésünkre.

A megoldás

Először lássuk mit tudnak azok az új csúszkák. Az expozíciót (Exposure), vagyis a középtónusokat egy leheletnyit világosítottuk, míg a kontrasztból egy kicsit visszavettünk. Hasonlóan visszafogtuk a világos tartományokat (Highlights) is. Mivel a kép nagyon árnyékos, ezekre a területeken (Shadows) +100 értékű emelésre volt szükség, ahogy a feketéknél (Black) is egy hajszálnyi, de csak annyi, hogy megmaradjon a kontraszt. A mikrokontrasztot a Clarity emelésével növeltük.

Ezután került sorra az új átmenetes szűrő (Graduated Filter), és friss lehetőségei. Két szűrőátmenetet is használtunk a képen. Először húztunk egyet a kép felső harmadától a következő harmadáig. Ennek segítségével állítjuk be a kép tetejét. Mivel itt jó a fehéregyensúly, és több napfény is éri csak a kontraszton és árnyékokon változtattunk. Zajszűrésre sem volt szükség.

Ezután az alsó részre is húztunk egy átmenetet, ahol tovább növeltük az expozíciót és a Clarity értékét. Így a HDR (Tone Mapped) képekhez hasonló hatást értünk el, de legalább jól látható minden részlet az utcában.

Most jön a java! A nagymértékű világosítás miatt elég sok zaj tűnt elő a sötét részeken, ezt csak a lenti átmenetes szűrőterületen szűrtük (Noise Reduction: +73) a kép felső része ugyanis nem volt olyan zajos. Szintén problémát jelentett, hogy az árnyékban lévő területek színhőmérséklete hidegebb, mint a napsütötte felső területé, ezért az alsó átmeneten a Temperature csúszkát is eltoltoltuk (+30), ezáltal sokkal melegebb színeket kaptunk az egykor árnyékba bújt képterületen.

Ez utóbbi két beállítás az előző Camera RAW és Lightroom programokkal nem valósítható meg, ahogy az expozíciós beállítások is mások. Megpróbáltuk ugyanazokat a beállításokat használni a Camera RAW 6.x-os verziójában és ez lett a végeredmény:

Az alsó részen sem külön zajszűrésre, sem fehéregyensúly állításra nem volt lehetőség és a kontraszt, valamint a Clarity is másként jelenik meg a képen. Utóbbi elég elnagyolt, kevésbé a részletekre koncentrál.

Ami (esetleg) kimaradt

Akit nem érdekel a fotókönyv szerkesztés és a GPS adatok kezelése, annak úgy tűnhet az új Lightroomtól és a Photoshop CS6-ba integrált Camera RAW7-tól nem kap annyi szerkesztési újdonságok. Viszont ez a pár csúszka igen komoly előrelépést jelent a kép megfelelő világossági szintjének beállításában, a Clarity pedig még hasznosabb eszközzé vált, mint korábban. A következő verzióban szívesen látnánk még több beállítást az ecset és az átmenetes szűrő opciói között, de az új változat szelektív színhőmérséklet és zajszűrés lehetősége is sokat dob a szoftver használhatóságán.

Egyre kevesebb dolog miatt kell a Lightroomban vagy Camera RAW-ban szerkesztett fotót a Photoshopban is utómunkáznunk. Nem is tudom, hogy ennek örüljek-e, vagy sajnálkozzak?