Fényképezőgépet karácsonyra (ultrazoomok)

0

Casio Exilim EX-F1

A Casio alaposan meglepett mindenkit ezzel a fényképezőgéppel. Az Exilim EX-F1 erényeit ugyan nem növeli, de mégis egyedibbé teszi, hogy azóta sem talált konkurensre. Miről is van szó? Ez a világ egyik legjobb videó és sorozatfelvételi képességekkel rendelkező „kompaktja”, és bízvást állíthatjuk, nincsenek sokan ebben a klubban. A kompakt jelző persze túlzás, hiszen a gép méretre vetekedhet a tükörreflexes gépek egynémely képviselőjével.

Az EX-F1 6 megapixeles felbontású CMOS képérzékelőt kapott, mely felbontás manapság talán kevésnek tűnhet, de hozzásegíti a gépet a relatíve zajmentes képek készítéséhez és gyorsabb kiolvasási sebességet tesz lehetővé. Ennek köszönhetően 60 kocka/mp sebességgel rögzíthetünk full HD mozgóképet (1080i), illetve ennél kisebb felbontásokban akár az utolérhetetlen 1200 kocka/mp-es képfrissítés is elérhető.

Hasonlóan fejlett az állókép sorozat felbontása is. Itt teljes (6 Mpx) felbontásban 60 kép/mp-cel dolgozhatunk, ami bizony dicséretére válna a sokkal drágább kategóriás gépeknek is. Aki amiatt aggódig, hogy sorozatával lemarad a fontos eseményekről, aktiválhatja az előfelvételi módot, amely folyamatosan rögzíti (és törli) a képeket már az expo gomb lenyomása előtti másodpercekben is. Az exponálás pillanatában így a sorozat előtti néhány másodperc is mentésre kerülhet. Érdekes még az amúgy komoly felszerelést igénylő Move In/Out sorozat, amely azonnal elindítja az állókép sorozatot, amint egy mozgó tárgy be- vagy kilép a képmező mérőterületére (-ből).

Nem esett szó még az optikáról, de a cikk címéből már mindenki rájöhetett, hogy nagy zoomátfogású gépről van szó. A 36-420 mm-es objektív 12x-es optikai zoomot kínál, a lencsék mozgatását pedig egy elektronikus fókuszgyűrűvel vezérelhetjük. Az EX-F1 optikai képstabilizátort is kapott, ahogy az egy nagyzoomos készülékhez illik.

Talán említenem sem kell, hogy a seregnyi automata beállítás és témamód mellett mindent kézzel is állíthatunk a gépen. Ilyen például az ISO100 és 1600 között szabályozható záridő, a fehéregyensúly, fénymérési módok élességállítás, záridő és rekeszérték. Utóbbi esetben sajnos csak egyszerre két érték adható meg, mivel a gép nem rendelkezik valódi, szabályozható blendével, csupán egy ND szűrő változtatja a bejutó fény mennyiségét.

Az EX-F1 hátuljára egy 2,8” méretű, 230 ezer képpontos LCD kijelző került, mely napos időben is meglepően jó eredményt nyújt. A képek kompozíciós segédrács és élő hisztogram is bekapcsolható. A készülék felnyíló vakuja mellett külső villanót is csatlakoztathatunk hozzá, sőt a nyitott vaku egyben folyamatos videó segédfényként is működik. A különlegességek közé tartozik még a RAW képformátum, a külső mikrofon csatlakozó, a mellékelt vezetékes távkioldó, illetve a HDMI kimenet is, amely szintén 1080i felbontást biztosít.

A ~32 MB-os belső memóriát SD illetve SDHC kártyákkal bővíthetjük, de használhatunk MMC memóriát is. A gyártó az EX-F1-hez lítium-ion akkumulátort mellékel, amellyel egész sok, több mint 500 felvétel készíthető.

Az igazán különleges Casio Exilim EX-F1-nek egyetlen komolyabb hibája van, ez pedig a kategóriájához mérten magas ára. Jelenleg 190 000 forint körül találjuk meg a legolcsóbb helyeken.

Casio Exilim EX-F1 adatlap

Casio Exilim EX-F1 teszt

Casio Exilim EX-F1 tesztfotók

Casio Exilim EX-FH20

Az imént bemutatott Exilim EX-F1 talán egyetlen konkurense pont márkatársa, egyben egyszerűsített utódja, az EX-FH20. Bár lehet, hogy egyszerűsítés helyett inkább a „jóárasítás” lenne rá a legtalálóbb, hiszen bizonyos funkciókban egyszerűsödött, másokban fejlődött az utód.

Egyszerűbb például a gép kivitele. Kisebb lett a váz, és lehagytak néhány kezelőszervet, mint például a fókusz/zoomgyűrű, vagy a külső vakucsatlakozó. Erre a gépre nem tehetünk kiegészítőket sem (szűrők, konverterek), hiányzik a videólámpa, HDMI kimenet és mikrofon bemenet is. Szolgáltatások terén főleg a videó és sorozat sebességek és felbontások terén szabta szűkebbre a lehetőségeket a gyártó. Persze az 1280 x 720 pixeles, 30 kocka/mp sebességű videofelvétel is átlag fölötti a többi géphez viszonyítva, ahogy az 1000 kocka/mp-es mozgókép sem mindennapi és a 40 kép/mp-es sorozatot sem találjuk meg más társában.

A Casio Exilim EX-FH20 az egyszerűsítések ellenére sem sokkal kevesebb, mint nagyobb testvére az EX-F1. A kiadásuk között eltelt majd 3/4 év viszont néhány fejlesztést is hozott. Jobb lett például a felbontás, amely most 10 megapixel, faragtak az objektíven is, ami végre még tágabb látószöget ad, köszönhetően az ekvivalens 26-520 mm-es gyújtótávolságnak (20x optikai zoom). Egy fokkal nagyobb lett az LCD kijelző is, ami így 3” képátlójú.

Mindezek elősegítették, hogy a gyártó jelentősen faragjon az árból, ami még mindig magas egy kicsit a kategóriához mérten, de ne feledjük, hogy 125 ezer forintól kezdődően még így is egyedi készülék birtokosai lehetünk.

Casio Exilim EX-FH20 adatlap

Casio Exilim EX-FH20 teszt

Casio Exilim EX-FH20 tesztfotók

Olympus SP-565UZ

Az Olympus egy ideje már dédelgeti az ultrazoom képességekkel rendelkező SP-szériát. Az SP565UZ a legújabb közülük, hiszen 2008 augusztusában jelentették be és ősszel került a boltokba. A gép az egy évvel korábban napvilágot látott SP560UZ utódja.

A felbontás egy év alatt 2 megapixelt nőtt. Ez a modell már 10 Mpx-es. Az érzékenységet ISO64-1600 között állíthatjuk, alacsonyabb felbontásban pedig ISO6400-ig, és a megszokott JPEG mellett elérhető a RAW formátum is.

Az újabb ultrazoom modellek már 20x optikai zoomátfogásig merészkednek, melynek egyik úttörője volt az Olympus SP-sorozat. Így az SP-565UZ sem adta alább. Kisfilmes értéken 26-520 mm-nek megfelelő, ami elég tisztességes nagylátószöget és tele véget jelent. Az élességállítás automatikus és manuális lehet és akár a frontlencsétől számítva 1 cm-re lévő témát is élesre állíthatjuk. Természetesen a stabilizátor sem maradhatott ki a gépből, amit a CCD érzékelő mozgatásával végez a gép és szükség esetén digitális stabilizátorral kombinál.

Az ultrazoom gépek általános tulajdonsága, hogy nem csak automatikus, de számos kézi üzemmódot is kapunk. Az SP-565UZ így rekesz-és záridő előválasztással és teljes manuális beállítással is rendelkezik, aki viszont kevésbé szeretne elmélyedni ezek rejtelmeiben, hagyatkozhat az automatikára is.

Szintén megszokott ebben a kategóriában az elektronikus kereső, mely ennél a modellnél jó felbontásúra, de elég kicsire sikerült. Kiegészítésnek ott van a jól ismert hátsó LCD, 2,5” képátlóval és 230 000 pixellel.

Videofelvételben átlagos képességekkel rendelkezik a fényképezőgép. 640 x 480 a maximális felbontása, 30 kocka/mp sebességgel és hangfelvétellel, ami miatt nem használhatjuk közben az optikai zoomot – kivéve ha előtte kikapcsoljuk. Sorozatban 13 kép/mp-es sebességre képes, amennyiben alacsony felbontáson használjuk. Maximális képméretnél a teljesítménye 1,2 kép/mp.

A készülék 4 AA-méretű Ni-MH akkumulátorról, vagy elemről üzemeltethető, így nem árt egy-két garnitúrát beszereznünk hozzá. Belső memóriájában 45 MB-nyi adatot képes tárolni, tehát nagyobb xD kártyákat is vennünk kell hozzá. A géphez egy SD adaptert is mellékel a gyártója, melybe microSD és microSDHC memóriakártyák helyezhetők.

Az Olympus SP-565UZ ára jelenleg valamivel 80 000 forint alatt kezdődik.

Olympus SP-565UZ adatlap

Olympus SP-565UZ teszt

Olympus SP-565UZ tesztfotók

Olympus SP-570UZ

Bármennyire is meglepő az SP-570UZ jóval régebben, idén januárban jelent meg a piacon, vagyis nem az SP-565UZ közvetlen utódjáról beszélünk. Korábbi megjelenése ellenére mégis az 570-es a jelenlegi legfejlettebb modell a sorozatban.

A kissé méretesebb és súlyosabb készülék ugyanolyan felbontású érzékelővel és objektívvel rendelkezik, mint az imént bemutatott testvér modell, viszont valamivel nagyobb LCD kijelzővel (2,7”) szerelték fel. A hátsó monitor ráadásul jobb betekintési szögű és láthatóságú, mint az olcsóbb gépben használt.

Az SP-570UZ ezen felül kézzel vezérelhető, elektronikus zoomgyűrűvel, vakucsatlakozóval, külön vezérlőtárcsával, aktív státuszkijelzéssel és saját expozíció korrekció gombbal rendelkezik. Ugyanúgy legfeljebb 8 perces expozíciós időt állíthatunk be rajta, mint a kisebb modellen (de bármilyen érzékenységnél), és kapott néhány utólagos képszerkesztési funkciót is, mint amilyen képkereket, vagy feliratok készítése.

Egyéb tulajdonságaiban megegyezik az újabb, de kicsit szerényebb SP-565UZ-val. Aki a fenti szolgáltatásokat fontosnak tartja és hajlandó ezekért +5 -10 ezer forintot fizetni, nyugodtan keresse inkább ezt a modellt.

Olympus SP-570UZ adatlap

Olympus SP-570UZ teszt

Olympus SP-570UZ tesztfotók

Fujifilm FinePix S100FS

Digitális tükörreflexes gépét leszámítva a Fujifilm idei vezető modellje a FinePix S100FS, mely kiváló képességeivel a szakma elismerését is elnyerte. Képességeiben ez a modell a FinePix S9xxx-es széria folytatása.

Egy saját fejlesztésű, Super CCD VIII HR szenzorral rendelkezik, valódi képalkotásra pedig 11,1 megapixelt hasznosít. A gép a hagyományosnak számító kompakt érzékelőméretek közül a legnagyobbat, 2/3”-os szenzort használ, ami nem túl gyakori mostanában. Ez a SuperCCD egyedi elrendezésével karöltve némi képminőségbeli előnyhöz juttatja a kategória más modelljeivel szemben. Érzékenysége ISO100 és ISO3200 között állítható, alacsony felbontásokban viszont elérhető a 6400 és 10 000-es érték is.

Az objektív 14,3x-os zoomátfogású, kisfilmes értéken 28-400mm-es ekvivalens gyújtótávolsággal. Mindkét érték kényelmes használatot tesz lehetővé, különösen a 28mm-nek megfelelő nagylátószög. A képminőséget aszférikus és AD lencsetagok javítják, a zoom és élességállítás komfortját pedig egy-egy, kézzel szabályozható állítógyűrű emeli, hasonlóan a digitális tükörreflexes gépekhez. Ebből az is következik, hogy a készülék nem csak automata, de manuális élességállítással is használható. A FinePix S100FS optikai stabilizátorral is rendelkezik, amely különösen tele állásban könnyíti meg használatát. Az objektívre 67 mm-es menetátmérőjű kiegészítők illeszthetők.

Mivel vezető modellel van dolgunk, mi sem természetesebb, mint a gép teljes kézi vezérlésének lehetősége. Rekesz- és záridő-előválasztás, valamint teljes manuális üzemmód is választható, de ha az automatikára bíznánk magunkat, több témaprogram, arcfelismerő AF és egyéb „önálló” módok is rendelkezésre állnak. A gépen vakupapucs és vakuszinkron csatlakozó található, melyek révén bármilyen külső vaku csatlakoztatható hozzá. Kezelését magyar nyelvű menü segíti.

Aki a képek saját feldolgozását szereti, választhat RAW formátumot a megszokott JPG mellett, aki pedig inkább a gépre hagyatkozna több filmszimulációs színeffektet, illetve szoftveres vörösszem csökkentést aktiválhat.

A géppel legfeljebb 1 cm-ről készíthetünk közelképet, videó beállításban pedig 640 x 480 képpontos mozgóképek készíthetők, 30 kocka/mp képfrissítéssel és persze hangfelvétellel. Mindeközben az optikai zoom is használható. A készülék 3 kép/mp sebességű RAW és legfeljebb 7 kép/mp sebességű JPG sorozatra képes, melyeken kívül számos automata képsorozat mód is beállítható, így például készülhet filmszimulációs, vagy dinamika sorozat is.

A FinePix S100FS hátuljára egy 2,5” képátlójú, 230 000 pixeles, dönthető/felhajtható és nagy betekintési szögű LCD került. A képek és videók komponálásához a 200 000 képpontos elektronikus kereső is használható.

A fényképezőgép dobozában egy saját lítium-ion akkumulátor és töltő is található. Memóriakártya típusokból az xD, SD és SDHC modelleket kezeli, ha az elég szűkösen mért (25 MB) belső memória betelne.

A Fujifilm FinePix S100FS nem csak márkatársai között, de kategóriájában is kiemelkedő, sok szolgáltatással felvértezett gépnek számít. Mindez persze az árcéduláján is látszik, hiszen aki most szeretné megvásárolni, idehaza kb. 130 000 forinttól teheti.

Fujifilm FinePix S100FS adatlap

Fujifilm FinePix S100FS teszt

Fujifilm FinePix S100FS tesztfotók

Fujifilm FinePix S1000fd

Magasabb modellszáma ellenére a FinePix S1000fd jóval szerényebb kategóriába tartozik az előző készüléknél, de ugyanúgy az ultrazoomok közé sorolandó, így itt a helye. Ez a modell azoknak a kezdő fotósoknak ajánlott, akik szeretnék kipróbálni a különféle expozíciós beállításokat és élvezni a nagy zoomátfogás kényelmét, de nem akarnak nagyobb, drága felszerelésre költeni. Ugyanúgy megtaláljuk benne a záridő- és rekesz-előválasztást, a kézi fehéregyensúlyt, mint a drágább és komolyabb képességű modellekben. Egyedül talán a manuális élességállítást kell hiányolnunk. A többféle témaprogram, arcfelismerő mód szintén az automata funkciókat kedvelők számára lesz előnyös.

A gép 10 megapixeles CCD képérzékelőt kapott, érzékenysége pedig ISO64 és 1600 között szabályozható akár kézzel, akár az automatikára bízva. Alacsonyabb felbontásban elérhető az ISO3200-as beállítás is.

Az objektív kisfilmes értéken 33-396 mm-nek megfelelő látószöget ad, ami 12x zoomátfogást jelent. Szuper makró módban a készülék AF rendszere legfeljebb 2 cm közelre képes fókuszálni. Az objektívre nem csatlakoztatható szűrőadapter. A gép beépített, felnyíló vakuval rendelkezik, külső vaku csatlakoztatására sincs mód.

A mozgóképfelvétel maximális felbontása 640 x 480 pixel, amit 30 kocka/mp-es sebességgel és hangfelvétellel együtt rögzíthetünk, bár ezalatt a zoom nem használható. Állókép sorozatban 1,4 kép/mp-es a leggyorsabb, ha ragaszkodunk a maximális felbontáshoz, ha viszont elég a 2 megapixel, 7,5 kép/mp-ig tornázhatjuk fel a sebességet.

A mozgó- és állóképek a 200 ezer képpontos elektronikus keresőn (EVF), vagy a 230 000 pixeles, 2,7” méretű hátsó LCD-n nézhetők vissza, vagy komponálhatók. Mentésükhöz 23 MB belső memória áll rendelkezésre, amit xD, SD és SDHC kártyákkal válthatunk ki.

A Fujifilm FinePix S1000fd áramforrásaként 4 db AA-méretű elem, vagy akkumulátor használható, melyeket külön kell megvásárolnunk hozzá. Jelenlegi ára ezek nélkül kb. 37 000 forinttól indul, így aki az olcsó 30-40 ezres kategóriában gondolkodik, és a képkészítésnél kicsit behatóbban érdekli a fotózás, mindenképpen számoljon vele.

Fujifilm FinePix S1000fd adatlap

Fujifilm FinePix S1000fd teszt

Fujifilm FinePix S1000fd tesztfotók

Fujifilm FinePix S2000HD

Egy újabb lépéssel a komolyabb modellek felé eljuthatunk a FinePix S2000Hd-ig, mely valahol az imént bemutatott két gép között félúton található, ha az árát és szolgáltatásait nézzük. A kora ősszel boltokba került fényképezőgép a legfrissebb ultrazoom a japán gyártó kínálatában.

Legnagyobb felbontása 10 megapixel, az iménti S1000fd-hez hasonló képességű CCD szenzornak köszönhetően, de apró különbség, hogy itt 16:9-es oldalarányú képméreteket is választhatunk.

Az érzékenység ISO100-tól ISO1600-ig állítható, de ha megelégszünk az 5 megapixelel, választhatunk ISO3200 és 6400-as értéket is. A FinePix S2000HD CCD-elmozdításon alapuló képstabilizátorral is rendelkezik, így kicsit gyengébb fényviszonyoknál is élesebb, bemozdításmentes képekre számíthatunk.

Ez a készülék 15x zoomátfogású objektívet kapott, amely főleg nagylátószögben nyújt többet a korábbi modelleknél, hiszen kisfilmes értéken 27,6 mm-nek megfelelő látószöge már elég tekintélyes. Tele állásban (ekv.) 414 mm-ig állítható a gyújtótávolság, az élességállítás munkatávolsága pedig akár 1 cm is lehet. Az élességállítás automata és manuális módban használható.

A gépben ugyanúgy megtaláljuk az egyszerű kompaktokra jellemző automatikus üzemmódokat, a félmanuális (rekesz és záridő prioritás) és teljesen kézi vezérlésű módokat is, így minden felhasználó kiválaszthatja a képességeihez, igényeihez mért beállítást.

A HD utótagot ez a készülék sem véletlenül kapta meg, hiszen HD felbontású, 1280 x 720 pixeles mozgókép felvételre is képes, mégpedig hangfelvétellel, és 30 kocka/mp-es sebességgel. Egyetlen megkötés, hogy a zoom felvétel közben nem használható. A nagy felbontáshoz HD kimenetet és megfelelő kábelt is kapunk.

Az elektronikus kereső és az LCD kijelző felbontása és mérete megegyezik az S1000fd-vel. Belső memóriaként viszont többet kapunk, 55 MB-ot, ami azért így is indokolja egy külön SD, vagy SDHC kártya beszerzését. Akkumulátort is érdemes vásárolnunk hozzá, melyből egyszerre 4 db AA-méretűt (Ni-MH „ceruza-akku”) használ.
A Fujifilm FinePix S2000HD-t újdonság volta és fejlettebb szolgáltatásai révén csaknem az S1000fd duplájáért, kb. 67 000 forinttól kezdődően vásárolhatjuk meg.

Fujifilm FinePix S2000HD adatlap

Fujifilm FinePix S2000HD teszt

Fujifilm FinePix S2000HD tesztfotók

Nikon Coolpix P80

Hosszú hallgatás után – amikor már szinte mindenki feladta a reményt, hogy a Nikon visszaszáll az ultrazoom bizniszbe – a japán fényképezőgép óriás előállt a Coolpix P80-nal, ami inkább az ultrazoom középkategóriát erősíti.

A készülék 10,3 megapixeles CCD érzékelőt kapott, melyből 4:3, 3:2 és 16:9 oldalarányú képméretek is kinyerhetők. Érzékenység terén ISO64-től 2000-ig merészkedhetünk, de persze itt is választhatunk ennél nagyobb (max. ISO6400) beállítást, ha csak 3 megapixelen használjuk a gépet.

Figyelemreméltó az optika nagylátószöge, amely kisfilmes értéken 27mm-től indul és a 486 mm-nek megfelelő tele végállással éri el 18x zoomátfogását. Az élességállítást a gép automatikája végzi, és akár 1 cm-re is képes fókuszálni. Bár a kézi élességállítás hiányzik, manuális beállításokból azért nincs hiány. Akad itt rekesz- és záridő előválasztás és teljes manuális mód is, ha nem szívesen bízzuk magunkat az automata üzemmódokra és témaprogramokra. A Coolpix P80 optikai képstabilizátort is kínál, videó üzemmódban pedig elektronikus rázkódáscsökkentést használhatunk.

Sorozatfelvételi módokban aztán nincs hiány ennél a modellnél. Ha 3 megapixelen használjuk akár 13 kép/mp-el is fényképezhetünk, de akad itt 16 kép-egy-fotóra, valamint időzített sorozat is, mely a beállított időközönként készít egy-egy képet. Időzített videót is készíthetünk, amit lényegében állókép sorozat, amit rögtön mozgóképpé fűz össze a gép. A videófelbontás egyébként legfeljebb 640 x 480 lehet, sebessége pedig 30 kocka/mp. A videók természetesen hangot is tartalmaznak, amit külön is felvehetünk a géppel.

A nagy betekintési szögű LCD kijelző 230 000 képpontos és 2,7” méretű, amely mellé egy ugyanilyen felbontású EVF (elektronikus) keresőt használhatunk. A képek mentésére 50 MB belső memória áll rendelkezésre, melyet SD, vagy SDHC kártyákkal bővíthetünk. A készülék alaptartozéka egy saját lítium-ion akkumulátor és a hozzá való töltő is.

A Nikon Coolpix P80 ára nem is olyan régi tesztünk óta szépen lépdel lefelé. Nyáron kb. 90 ezer forintba került, most a legtöbb helyen 77-78 ezerért árulják, de kifoghatjuk ennél olcsóbban is.

Nikon Coolpix P80 adatlap

Nikon Coolpix P80 teszt

Nikon Coolpix P80 tesztfotók

Panasonic Lumix DMC-FZ28

A Panasonic igen neves gyártója az ultrazoom kategóriának. FZ50-es modellje óta azonban inkább a közepes árfekvésű, nagyzoomos modellekre helyezte e hangsúlyt, melyek legújabb tagja az FZ28. Igen szép családfával rendelkezik, hiszen az FZ8 és FZ18 a maga korában (néhány éve) igen népszerű volt.

Itt is visszaköszön az idei ultrazoomok slágerfelbontása a 10 megapixel. Mindehhez a Panasonictól megszokott rengeteg képméret társul 4:3, 3:2 és 16:9-es oldalaránnyal. A gép érdekessége, hogy az érzékenységet akár 1/3 fényértékenként is állíthatjuk ISO100 és 1600 között. Az ennél magasabb értékek (max. ISO6400) alacsony felbontásban érhetők el.

Az objektív az előbbi Nikonhoz hasonlóan, 18x zoomátfogású, ráadásul ugyanolyan látószög tartománnyal, mely kisfilmes értéken 27-486 mm-nek megfelelő. A kényelmes nagylátószög mellé elég jó automata élességállítás társul, amely 1 cm-re lévő témára is képes fókuszálni, de ha nem bízunk benne, kézi élességállításra is átkapcsolhatunk. Persze nem maradt ki az optikai stabilizátor sem, az objektív elé pedig – külön adapterrel – 55 mm-es szűrők és egyéb kiegészítők illeszthetők.

Kategóriatársaihoz hasonlóan ebben a gépben is megtaláljuk az automata és manuális beállítások egész sorát, így igényeink és tudásszintünk szerint állhatunk neki a fotózásnak.

A DMC-FZ28 egyik nagy előrelépése a videófelbontás volt, amely 1280 x 720 pixel, azaz HD felbontású és 30 kocka/mp sebességű. Közben hangot is rögzít a gép és használhatjuk a teljes zoomtartományt is.

Az ultrazoomokból elmaradhatatlan EVF kereső 201 ezer képpontos, a 2,7” képátlójú LCD-re pedig 230 000 képpont került. A kész képek és videók a gép 50 MB-os belső memóriájába, vagy külön megvásárolt SD/SDHC kártyákra menthetők. Az FZ28-hoz saját akkumulátor és töltő jár. Egy feltöltéssel kb. 450 felvétel készíthető.

Ez a modell még az imént bemutatottnál is nagyobb árcsökkenésen ment keresztül, hiszen szeptemberi tesztje óta a 100 ezer forintos küszöbről 72-75 ezerre csökkent vételára. Kiváló képességei révén erősen ajánlott vétel.

Panasonic Lumix DMC-FZ28 adatlap

Panasonic Lumix DMC-FZ28 teszt

Panasonic Lumix DMC-FZ28 tesztfotók

Sony Cyber-shot DSC-H50

Ami a Panasonicnál az FZ, a Sonynál a H-sorozat. A széria vezéregyénisége jelenleg a DSC-H50.

Ennél a készüléknél is számos képméret választható, többek között 3:2 és 16:9-es oldalarányban, maximális felbontása pedig 9,1 megapixel. Az érzékenység ISO80-3200-ig állítható bármilyen felbontásban.

Elődjéhez képest a H50 továbbfejlesztett optikát kapott, melyben egy plusz ED, képminőség javító lencsetag található. Zoomátfogása 15x-ös, ami jelen esetben 31-465 mm-nek megfelelő kisfilmes értéket jelent. Az objektív elé, a mellékelt adapterrel, opcionális szűrők és konverterek illeszthetők. A készülék optikai stabilizátorral is rendelkezik, mely a bemozdításmentes képek készítésében segíthet. Az automata élességállítás 1 cm-ről is képes éles képet készíteni, de használhatunk kézi fókuszt is.

A gépre amúgy is jellemző, hogy mind automata, mind manuális üzemmódokban elboldogulhatunk vele. Az automatikát olyan képességek teszik teljessé, mint az arc- és mosolyfelismerés, vagy mosolyretus. A Sony gépek egyik kuriózuma a NightShot funkció, ami ugyan színtelenül, de bármely fényviszonyok (pl. teljes sötétségben) között is lehetővé teszi a fényképezést.

Videónál legfeljebb 640 x 480 pixeles méretben dolgozhatunk, 30 kocka/mp sebességgel, a teljes zoomtartomány kihasználásával és persze hangfelvétellel. Sorozatfelvételi sebessége nem kiemelkedő, mindössze 1,3 kép/mp, de erre teljes felbontásban és 100 felvételig képes. A készülék oldalán nagy felbontású videókimenet található, mellyel max. 1080i felbontású jelet küldhetünk HDTV-re.

A képek és videók tárolására csupán 15 MB belső memóriát kapunk, így szinte kötelező egy külön MemoryStick Duo, vagy Pro Duo kártya beszerzése. Akkumulátorra viszont nem szükséges költenünk, hiszen egy lítium-ion áramforrás (és töltő) jár a géphez. További pozitívum, hogy a DSC-H50-hez egy kényelmes infra távvezérlőt is mellékel gyártója.

A Sony Cyber-shot DSC-H50 az év eleje óta kapható, melynek köszönhetően ára is elég kedvező. Rövid keresgélés után már 64 000 forintos kezdőártól találhatunk magunknak ilyen gépet.

Sony Cyber-shot DSC-H50 adatlap

Sony Cyber-shot DSC-H50 teszt

Sony Cyber-shot DSC-H50 tesztképek

Canon PowerShot SX1 IS

Ha a cikk elején bemutatott Casio Exilim EX-F1 az élvonalba tartozik videofelvétel terén, akkor bizony a Canon PowerShot SX1 IS-et is ide kell sorolnunk. Az említett Casio a képfrissítési sebesség terén körözi le ezt a gépet, az SX1 viszont felbontásban vág vissza. Mindkét gép 1080 soros videófelbontásra képes, de a Casionál ez ‘i’, vagyis váltott soros (2×540), a Canonnál pedig ‘p’, azaz progresszív. Nem is kell tovább ragoznom, hogy aki valódi, full HD felbontású mozgóképet szeretne, annak tökéletes választás lehet az SX1 IS.

A gép egyébként 10 megapixeles CMOS szenzort kapott, felbontásai között pedig a 16:9-es oldalarányú állókép méretek is megtalálhatók. Érzékenysége ISO80 és 1600 között változtatható, bármely felbontásban. Alap szolgáltatásnak számít a lencsemozgatáson alapuló optikai stabilizátor is.

Az objektív zoomátfogása is a legjobbak közül való, hiszen 20x-os. Kisfilmes értéken 28 mm-nél kezdődik a nagylátószög, ami igen kényelmes látóteret jelent. Tele állásban egészen 560 mm-ig „csavarhatjuk” a zoomot. Az élességállítás kézi és automata is lehet. Mindkét esetben max. 1 cm-es munkatávolsággal, vagyis a makrofotósok is elégedettek lehetnek. A gép ezen felül is támogatja a kézi beállítási módokat – mint például a rekesz- és záridő beállítása, de aki mégis az automata funkcióknál maradna, tucatnyi témaprogram közül, választhat, vagy portrénál rábízhatja magát az arcfelismerő szolgáltatásra.

A már körbedicsért full HD videofelvétel 30 kocka/mp képfrissítési sebességű, és egyszerre 1 órát rögzíthetünk a memóriába. A hang 44,1 kHz mintavételezésű és sztereó. Sorozatban sem elhanyagolhatók a gép képességei. Teljes felbontásban 4 kép/mp sebességgel képes állóképek rögzítésére, mégpedig a memória teljes kapacitásáig, ami a kompakt kategóriában kiválónak számít. Az SX1 IS természetesen HDMI kimenetet is kapott.

A gép elektronikus keresővel rendelkezik, hátsó LCD kijelzője pedig kihajtható és forgatható. Felbontása 230 000 képpont, mérete 2,8”. Az adatokat SD/SDHC, valamint MMC (plus) kártyákra menthetjük.

Áramforrásként 4 db Ni-MH elem, vagy akkumulátor használható, tehát ezt is külön kell beszereznünk hozzá. Extra képességei miatt gép vételára sem olcsó. Napjainkban kb. 127 000 forint mélyen kell a zsebünkbe nyúlnunk, ha meg szeretnénk vásárolni.

Canon PowerShot SX1 IS adatlap

Canon PowerShot SX10 IS

Ezt a fényképezőgépet tekinthetjük az SX1 IS testvérének is, mely ugyanazokat az alapképességeket kapta, de néhány téren egyszerűsítve. A legfontosabb egyszerűsítés a videófelbontás, amely itt legfeljebb 640 x 480 pixeles lehet, szintén 30 kocka/mp-cel és sztereó hanggal. A nagy felbontású videó hiánya miatt a HDMI kimenetet is lehagyták a gépről.

Felbontása viszont ugyanolyan méretű (10 Mpx), de itt CCD képérzékelő található a gépben. Jelentős a különbség a sorozatfelvétel terén is. A készülék ugyan a kártya teljes kapacitásáig képes állókép sorozatot készíteni és a felbontás is 10 megapixelig emelhető, de a sebesség 4 helyett 1,4 kép/mp-re csökkent.

Az LCD kijelző is valamivel kisebb (2,5”), de ugyanolyan felbontású és kihajtható, így nem sok hátrányát látjuk. Az EVF (elektronikus) kijelző viszont némileg nagyobb és jobb felbontású (235 000 pixel), mint az SX1 IS-ben található. Ezeket leszámítva a gép minden főbb tulajdonságban megegyezik.

Az egyszerűbb képességek persze olcsóbb árkategóriába is sorolják a készüléket, amely már 85 000 forint körüli induló ártól megvásárolható.

Canon PowerShot SX10 IS adatlap

Összegzés

A kompakt kategória bajnokai között mindig nehéz a választás. Szerencsére a gyártók idén is gondoskodtak róla, hogy nehéz legyen. Ezeknél a készülékeknél már lényegében minden expozíciós beállítási lehetőséget megkapunk és egyéb képességeik is többnyire a legjobbak az adott szegmensben.

Majdnem az összes gépet kiemelhetném, hiszen, ha videóbajnokra van szükség a Canon PowerShot SX1 IS, vagy a Casio Exilim Ex-F1 ajánlható, de nem sokkal marad le mögöttük a másik Casio készülék sem. A sorozatok „ura” szintén a C-betűs gyártó EX-F1 modellje lenne. A képminőség mágnása a Fujifilm FinePix S100FS ebben a kategóriában, ha viszont minél inkább spórolni szeretnék a kisebb FinePixet, az S1000fd-t venném.
Ha azt a fránya, megfoghatatlan ár érték arányt venném figyelembe (sok és kedvező szolgáltatás a pénzemért), akkor talán a Panasonic Lumix DMC-FZ28-ra esne a választásom.

Azt hiszem legjobb ha egy papírra felkörmöljük az igényeket, mellé pedig az egyes modellek fontosabb szolgáltatásait. Az sem baj, ha ilyen értékes fényképezőgépek esetében a megajándékozottal is előre konzultálunk. Jaj, de nehéz az ajándékozás! A könnyebbik felét – a tippadást – mi bevállaltuk. A nehezebb része – a választás – már az olvasó feladata.