Ismét a porondon: Boya puskamikrofonok

0

A Boya puskamikrofonok közül a mostaniakhoz két hasonlót már kipróbáltunk korábban, akit érdekelnek a technikai részletek, abban a cikkben megtalálja az ismertetőt a kardoid és szuper-klardoid karakterisztikákról is.

Jelen cikkünkben a DSLR-ekhez vagy MILC-ekhez, könnyed felvételek készítéséhez ajánlott BY-BM3032-vel és a komolyabb igényeket is kielégítő, profi felhasználás során is használható BY-PVM3000-zal ismerkedünk meg.

Boya BY-BM3032

A korábban már bemutatott Boya BY-VM190P-hez képest a BY-BM3032 méretesebb, nagyobb mikrofon, de szolgáltatásaiban is többet tud, mint a kistesó..

Felépítésében hasonlít az előző, már kifutott modellre, azaz itt is egy vakupapucsba illeszthető kondenzátor mikrofonról van szó. Bár a mikrofon mono, a beépített, spirálban összetekert kábele végén szabványos 3,5 mm-es sztereó jack dugó található, azaz így a sztereó hangfelvételt támogató eszközökkel sem lesz „féloldalas” a hangfelvétel.

Jó hír azok számára, akiknek a gépe nem kínál fejhallgató kimenetet, hogy magán a mikrofonon található egy erre a célra kialakított 3,5mm-es jack aljzat, ahová a hangfelvétel ellenőrzésére fejhallgatót csatlakoztathatunk.

A rugalmas felfogatás a gépvázról származó alacsony frekvenciás zörejeket jól csillapítja, de van lehetőség további csillapítás eszközölésére is, ezt a mikrofon hátulján lévő kezelőszervekkel aktiválhatjuk. Ez ráadásul sokkal bővebb beállítási lehetőségeket, kínál, mint a korábban bemutatott változat. Itt ugyanis 75 Hz-re és 150 Hz-re is beállíthatjuk a vágási frekvenciát, de a szűrőt aktiváló gomb hosszú nyomva tartásával nagy frekvenciájú kiemelést is aktiválhatunk (ezt a nyomógomb feletti kék színű LED jelzi).
Ezúttal is van lehetőség a beépített előerősítővel +20 dB hangosításra, vagy -10 dB elnyomásra, sőt, biztonságosabb hangfelvétel érdekében az is megoldható, hogy a jobb csatorna -10 dB elnyomást kapjon (természetesen ez utóbbi esetben az utómunkák során a megfelelő hangerejű csatornát választhatjuk ki fő forrásnak és azt duplikálhatjuk a másik csatornára).

A mikrofont alapesetben szivacs szélzajcsökkentővel szerelik, de a csomagban egy külön szélzaj csökkentő prém huzatot is mellékel a gyártó.

A tápellátáshoz két hagyományos ceruzaelemet használhatunk.

A Boya BY-BM3032 3,5mm-es jack csatlakozós szuperkardoid mikrofont bruttó 40 ezer Ft-ért vásárolhatjuk meg.

Boya BY-PVM3000

A profi felhasználásra illetve távolabbi hangforrásokhoz a szűkebb irányérzékenysége miatt a hosszabb puskamikrofonok jobb lehetőségeket kínálnak. A Boya BY-PVM3000 moduláris mikrofonok, amely lehetővé teszi, hogy egy fogadó egységbe háromféle méretű mikrofon közül választhassunk. Bár az egyes modellek frekvencia átvitelében is van különbség (a rövid S jelzésű 40 Hz-től, a közepes hosszúságú M jelzésű 50 Hz-től, a hosszú L jelzésű 60 Hz-től indul), mégis a legnagyobb eltérés az irányérzékenységüknél érhető tetten. A rövid (S jelzésű), 14 cm hosszúságú mikrofon 70 fokos, a 24 cm-es közepes (M) 50 fokos, míg a hosszú (L), 35 cm-es változat 30 fokos irányérzékenységű szuperkardoid karakterisztikájú.

Ezeket a mikrofonokat is a vakupapucs segítségével rögzíthetjük a gépre, a mikrofonra szerelt adapter a fel/le döntés beállítását is lehetővé teszi. A mikrofon az adapter gumis rezgéscsökkentő bölcsőjében ül, így az alacsony frekvenciás mechanikai rezgések nem jutnak át a gépvázról a mikrofonba.

Az energiaellátást az XLR csatlakozón keresztül 48 Voltos fantom tápellátás, vagy egy darab 1,5V-os ceruzaelem adhatja. Mivel csak XLR csatlakozót kínálnak ezek a puskamikrofonok, így DSLR-rel vagy MILC-cel való használathoz mindenképpen szükség lesz egy XLR-jack átalakító kábelre.

A mikrofonra egyetlen kapcsoló került, ezzel kapcsolhatjuk be azt, illetve válthatunk át felüláteresztő módra.

A szélzaj szűréshez az eleve a mikrofonon lévő (de levehető) szivacsot, vagy nagyobb szálú prémet használhatunk.

A Boya BY-PVM3000 puskamikrofonok ára mérettől függően 58 ezer, 65 ezer és 75 ezer Ft.

A Boya puskamikrofonokat a Computer Emporiumtól kaptuk kölcsön bemutatónkhoz.

Ha a cikkeink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!