Kipróbáltuk: Canon EOS-100D teszt

0

Különlegességek

Csendes expozíció

A sorozat módok beállításánál két új lehetőség fogad, az csendes egyképes és a csendes sorozat mód. Mindkét esetben lassabb és puhább tükörmozgásra így jelentősen kisebb exponálási zajra kell számítanunk.

De beszéljen inkább a hangfelvétel. Az első MP3-on a normál expozíció zaja, míg a másodikon a csendes mód sorozata hallatszik.

Normál sorozat (kikapcsolt csendes móddal) | Csendes sorozat

Objektívtorzítás korrekciója

Ugyanazt az optikai hibakorrekciót kapjuk, mint a 700D-ben, vagy akár a nagyobb modellekben. A készülék felismeri a csatlakoztatott Canon objektívet és egy adatbázisból kikeresve ennek megfelelően korrigálja a képsarkok sötétedését (Periférikus képsarki sötétedés) és a színhibát (Színtorzítás).

Mindkét beállítás ki- és bekapcsolt opciót engedélyez. Aktiválása esetén teljesen automatikus a hibajavítás.

Színtorzítás (CA) csökkentése

Periferikus világítás korrekció

Többképes zajszűrés

Ezt a szolgáltatást a magas érzékenységű zajszűrés három (4) fokozata között találjuk, de csak JPEG képeknél engedélyezhető. Aktiválva négy felvételt készít sorozatban a gép, majd ezek képtartalmát egyesítve egy zajtalanabb, de a részleteket is meghagyó képet ment kártyára. Mivel ugyanarról a témáról sorozat készül, ezért mozdulatlan képtartalom (pl. makró, tárgy, táj vagy épületfotó) esetén ajánlott a használata.

Az alábbi bal oldali képen ISO3200 érzékenységen készítettünk egy normál fotót, jobbra pedig ugyanazon fényviszonyok és beállítások mellett készült Többképes zajszűréssel megdolgozott társa található.

Többképes zajszűrés kikapcsolva

Többképes zajszűrés bekapcsolva

HDR háttérfény korrekció

A módválasztó tárcsa SCN pontja alatt található témamód hasonló az előbbihez. Itt 3 felvétel készül sorozatban, különböző expozícióval, majd a gép szoftvere ezek egyesítésével próbál világosítani (deríteni) a háttérfényes főtémán. Nem keverendő a normál HDR móddal, ahol előre megadható a képek közti expozíciós lépésköz. Ilyen üzemmód nincs a 100D-ben, csak a komolyabb modellekben kínálja a Canon.

Ahogy a második példaképen látható a HDR háttérfény mód némileg csökkenti a látószögünket – az alábbi két kép készítése között nem változtattunk a gyújtótávolságon.

HDR háttérfény korrekció