Kipróbáltuk: Canon EOS-100D teszt

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Canon EOS-100D egy új generációs élességállító rendszert kapott, melyet Hybrid CMOS AF II névre kereszteltek. A rendszer lényege, hogy a szenzor középső részén lévő egyes pixelek a tükörreflexesektől megszokott fázis észlelésen alapuló AF-ért felelősek, míg a képmező nagyobb részén lévők a kompaktokból ismert kontrasztkülönbségen alapulóért. A 650D-ben bevezetett előző generációs rendszer még csak a képmező középső részére koncentrált, a 100D-nél viszont már a szenzor 80%-át kitöltik a fáziskülönbségen alapuló képpontok. Működését és előnyeit az alábbi ábra is érzékletesen magyarázza:

A hibrid megoldás főként videofelvételnél és élőkép módban jelent előnyt, hiszen mindkét esetben folyamatos élességállítást is használhatunk. Igazi előnyei azonban csak az újabb STB léptetőmotoros objektívekkel érezhetők. Sajnos ezek kipróbálására és összehasonlítására nem volt módunk. A hibrid élességállítás 1-18 Fé tartományban működőképes.

Hybrid CMOS AF II (érzékelési terület)

Terület alapján az alábbi (élőképes) fókuszmódok közül válogathatunk:

  • Arcfelismerés+követés (Hybrid AF): Emberi arcot keres a képmezőben és automatikusan oda élesít. Ha az arc elmozdul a rendszer leköveti. Használható sima témakövető fókuszként is, ha egy tetszőleges tárgyra bökünk az érintőképernyőn. Az AF rendszert ezután ezt követi. Korábban nem volt lehetőség élőképnél követő fókusz használatára.
  • FlexiZone Multi (Hybrid AF): Az automatikus rendszer közel a teljes képmező 9 nagy zónájában keresi a fókuszpontokat. A zónákat a fotós választhatja meg tetszése szerint, a gép ezeken belül keres fókuszpontokat. Egyszerre legfeljebb 31-et. Videó módban csak 3 zóna választható, melyeken belül max. 21 AF pontot érzékel a rendszer.
  • Flexizone Single (Hybrid AF): Szinte a teljes képmezőben manuálisan adhatjuk meg a kívánt AF pontot. Ezt a navigációs gombokkal, vagy érintéssel választhatjuk ki, több száz lehetőség közül. Érintéses zárkioldással kombinálva az élességállítást is elvégzi a gép, majd exponál.
  • Gyors AF (fázisérzékelős AF): Biztos, ami biztos a Canon megtartotta a szimplán fázisérzékelésen alapuló, tükörcsapkodó rendszert is. Ugyanúgy működik mint az elődökben. Az AF aktiválásakor helyére ugrik a tükör, egy pillanatra elsötétül az élőkép, élességet állít a gép, majd újra felcsapja a tükröt. Nagyon gyors, de hangos üzemmód és csak 9 pont használható. Kombinálható az érintőképernyős zárkioldással is.

Élőképes AF módok

A gép normál üzemmódban a DSLR gépeknél általános fáziskülönbségen alapuló rendszert használja, mely a hibrid rendszernél valamivel érzékenyebb. 9-pontos, mint a 700D AF rendszere, de itt nem minden pont, csak a középső keresztszenzoros. Ezen a ponton már -0,5-18 Fé között működik az élességállítás, míg a többi pontot választva csak 0,5-18 fényérték tartományon belül. Az autofókusz pontos kiválasztását rábízhatjuk a gép automatikájára is, de pontonkénti kézi kiválasztás is lehetséges.

Rossz fényviszonyok mellett a beépített vaku stroboszkópos villanásai adják az autofókusz segédfényt. Az AF működés szempontjából egyszeri (One Shot), folyamatosan dolgozó (AI Focus), vagy a kettő között automatikusan választó (AI Servo) üzemmódban használható.

Kézi élességállítás adatai

Szükség szerint kézi élességállításra is kapunk lehetőséget, melyhez mindössze az objektív AF/MF kapcsolóját kell MF állásba tolnunk és a fókuszgyűrűt elforgatnunk. Ha élőképet használunk, a nagyítás gombbal 5x és 10x-es nagyítást is használhatunk, melynek kivágása a navigációs tárcsával vagy érintéssel szabadon görgethető a képernyőn. Kicsit körülményes volta miatt mindez inkább statikus témák esetén hasznos.

A fénymérési rendszer a hasonló gépekkel rokon, lencsén keresztüli, 63-zónás SPC, mely 1-20 fényérték tartományban működik és az alábbi mérési módokat kínálja:

  • Kiértékelő: a gép a teljes képmezőn mér. A legtöbb helyzetben ajánlott.
  • Részleges: csak a képközép 9%-án mér fényt a gép. Nagyobb objektumok fotózásánál ajánlott, ha a főtéma és a háttér világossága eltér egymástól.
  • Szpot: csak a képközép 4%-án mér. Makrofotózásnál hasznos, ha a kis téma és a háttere eltérő világosságúak.
  • Középre súlyozott: a gép a teljes képmezőben mér fényt, de nagyobb súllyal veszi figyelembe a képközép eredményeit, a széleket pedig kevésbé. Portréfotózásnál ajánlott.

A fénymérés az exponáló, vagy a * gombbal aktiválható, illetve az utóbbival értékei is rögzíthetők.

Élőkép (LiveView)

A LiveView (élőkép) szolgáltatás bekapcsolására még a Canon hagyományos, egygombos megoldását kapjuk. A gomb a kereső betekintő nyílásának jobb oldalán érhető el. Ugyanazokat a funkciókat kínálja a gép, mely az EOS-700D modellben található.

Élőkép adatok váltása

Az élőkép lefedettsége 100%-os. A fontosabb információi a képmező két szélén és az alsó státuszsoron jelennek meg, és természetesen mind vezérelhető érintéssel is. A képernyő két oldalán megjelenő ikonokkal az AF-mód, sorozat, fénymérési mód, képminőség, vaku funkció, fehéregyensúly, képstílus, megvilágítás optimalizálás, és a kreatív szűrők is elérhetők. A kép bal alsó sarkában kapcsolható be az érintőképernyős AF+exponálás, a jobb alsó sarokban pedig akár AF akár MF módban belenagyíthatunk az élőképbe.

A képernyőn többféle segédrács és élő hisztogram is megjeleníthető, vagy kikapcsolható. Külön menüpont alatt beállíthatjuk az automata élességállítás módját, illetve folyamatos AF is engedélyezhető az élőkép alatt. Megszabhatjuk még a mérési időzítő hosszát és a kép oldalarányát. Élőképes autofókuszt használva 59 x 35 pozícióban állíthatjuk az AF pontot csaknem a teljes képterületen.

Az expozíciós értékek, fehéregyensúly, vagy akár a képstílusok változtatásánál a kép megjelenése (kontrasztja, színei, világossága) a beállításnak megfelelően változnak.

Sorozat fényképezés

A sorozat beállítások legegyszerűbben a Q-menüből (gyors-, vagy státusz-menü) érhetők el. Egy normál sorozat módot kapunk, mely 4 kép/mp sebességre képes szinte korlátlan JPEG és 8 RAW kép hosszúságban. Teljesítményét szokás szerint mi is megmértük, egy villámgyors UHS-I sebességosztályú SDHC memóriakártya segítségével. A mért értékeket az alábbi táblázat tartalmazza, mely az állandó sebességgel készíthető képek számát mutatja. JPEG esetén több kép is készülhet, de a megadottnál lassabb sebességgel.

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
Normál sorozat 4 kép/mp JPEG: 28 kép
RAW: 9 kép
Csendes sorozat 2,5 kép/mp JPEG: 112 kép
RAW: 9 kép

Mint a fenti táblázatból kiolvasható, a normál sorozat mellett csendes mód is beállítható, mely egyképes üzemmódban is használható. Sorozatban 2,5 kép/mp-re, és ennek megfelelően több egyhuzamban készült JPEG expozícióra képes.

Az expozíció sorozatok terén is ugyanazt kapjuk, amit a 700D kínál. Automatikus expozíció sorozatot és fehéregyensúly sorozatot. Előbbi 3 kép hosszú lehet, és +/-7 Fé tartományon belül készülhet, 1/3-2 Fé lépésközökkel. A fehéregyensúly sorozat a WB finomhangolásnál állítható, szintén 3 kép hosszúságúra, és a színmátrixon belül 1-3 lépésközökre.

A meghajtási módokat tartalmazó menüből 2 és 10 mp-es (akár távkioldós) önkioldó mód is választható, mely önkioldó sorozatként, 10 mp-es időközökkel, 2-10 kép hosszan is lefuttatható. A képhosszúságot előre állíthatjuk be a menüben.

Videofelvétel

Videofelvételi adatok

Mozgókép felvételhez a bekapcsoló kart videó állásba kell tolnunk, mely azonnal aktiválja az élőképet, majd ezt követően a LiveView gombot lenyomva indíthatjuk, vagy állíthatjuk meg a rögzítést.

E téren semmi változás a 650D és 700D modellekhez képest. H.264 tömörítésű Quicktime MOV videókat készít a fényképezőgép, akárcsak a korábbi típusokban. A felbontás 1080 (FullHD), 720 soros (HD), vagy VGA (640 x 480p) lehet. FullHD-ben 24 vagy 25 kocka/mp-es sebesség választható, HD-ben pedig fix 50 képkocka/mp-es sebességet kínál a készülék. VGA felbontásban minden esetben 25 kocka/mp-cel dolgozhatunk.

A videók maximális hossza 29 perc 59 mp-ben korlátozott. Full HD és 50fps-es HD felbontás esetén egyaránt 330 MB/perces adatmennyiséggel számolhatunk. VGA felbontásnál ez csak 82,5 MB percenként.

1920×1080 pixel, 24 kép/mp, MOV, 21 mp, 118 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Némi hátrány a 700D-hez képest, hogy ez a modell csak mono beépített mikrofonnal rendelkezik, de szerencsére külső sztereó (48 kHz/16 bit) mikrofont is csatlakoztathatunk hozzá. A felvétel hangjának jelszintje ugyanúgy 64 fokozatban állítható, és letiltható mint a nagyobb gépben. Ezen felül hangtorzítás csillapítás, valamint szélzajszűrés is engedélyezhető.

1280×720 pixel, 50 kép/mp, MOV, 24 mp, 137 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Felvétel közben működik az autofókusz és a fénymérés, de használhatjuk az expozíció korrekciót, és akár videózás alatt is letiltható a folyamatos autofókusz. Az üzemmód tárcsa M állásba forgatásával manuális videó mód kapcsolható, mely állapotot külön ikon jelez az élőképen. Ebben az üzemmódban a rekesz, záridő és érzékenység is szabadon állítható, akár felvétel alatt is.

Az élőkép módban megismert AF üzemmódok mellett külön kapcsolhatjuk vagy letilthatjuk a Servo AF-t, azaz folyamatos élességállítást, és azt is engedélyezhetjük, hogy az exponáló gomb lenyomásával aktiválódjon-e az autofókusz. A fényképezőgép tökéletesen együttműködik az új léptetőmotoros STM objektívekkel (pl. az új 18-55mm F3,5-5,6 IS STM), melyek elsődleges funkciója a videó közbeni halk és gyors élességállítás.

1920×1080 pixel, 25 kép/mp, MOV, 28 mp, 160 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A felvétel megkezdése előtt tetszőleges Képstílust is beállíthatunk, így például színtelítettebb, eltolt színezetű, vagy monokróm videó is készíthető. Ennél a készüléknél is engedélyezhetünk Videó pillanatkép felvételt, mely 2, 4 vagy 8 mp-es összekötő snittek, bevezetők elkészítésére ad lehetőséget. Az elkészült videofájlokat utólag vághatjuk (kezdő és végpont megadásával), sőt még a memóriakártyán tárolt háttérzene hozzáadására is lesz lehetőség.