Kipróbáltuk: Canon EOS 2000D – teszt

0

Különlegességek

Fotózás tükör előzetes felcsapásával

Belépő szintű DSLR fényképezőgépen ritkán jelenik meg az előzetes tükörfelcsapás lehetősége, vagyis amikor nem csak közvetlen exponálás előtt csapható fel a tükör, hanem jóval előtte, hogy az esetleges rezgések lecsillapodhassanak az expozíció kezdete előttig.

Az EOS 2000D-ben sincs közvetlenül MLU, azaz előzetes tükörfelcsapás lehetőség, de WiFi-s távvezérlés módban a gép a folyamatos élőkép biztosításához felcsapott tükörrel dolgozik, így kvázi ezt tekinthetjük az MLU kiváltásának.

Periférikus világítás korrekció

A Canon folyamatosan fejleszti az egyes optikai hibák gépen belüli javításának lehetőségét, amelyek között ma már a peremsötétedés, a geometriai torzítás és a színhiba mellett a diffrakció, azaz a szűk blendénél történő fotózáskor megjelenő fényszóródás, élesség vesztés hatása is csökkenthető.

Az EOS 2000D-be ezen lehetőségek közül azonban csak a képsarki vignettálás korrekciója került.

A gépben eleve megtalálható egy sor Canon objektív adata, ha mégis olyan objektívvel dolgoznánk, amelynek korrekciójához nincs adat a gépben, a mellékelt szoftverrel letölthetjük azokat (persze csak Canon objektívekét). A funkció csak JPEG képekre vonatkozhat, így inkább azoknak lesz hasznos, akik a RAW feldolgozásban még nem járatosak, vagy nem akarnak azzal időt húzni (vagyis tipikusan e gép fő felhasználói – ezért sajnálatos, hogy a többi korrekció lehetőségét nem kapták meg, de üzleti szempontból érthető, hogy ezt csak a 800D-től kínálja a Canon).

Periférikus világítás korrekció (Peripheral Illumination Correction)

A Canon EOS 60D képei Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS objektívvel.

Csúcsfény árnyalat elsőbbség

Ez a funkció a csúcsfényekre igyekszik vigyázni úgy, hogy a kép dinamikája, vagyis a többi árnyalat módosítatlan maradjon. Alapesetben kikapcsolt állapotú, de ha JPEG-ben fotózunk, érdemes használni. Bekapcsolása után némileg csökken ugyan az érzékenység tartomány, hiszen nem állíthatunk ISO100-at, csak ISO200-tól választhatunk értéket, de cserébe JPEG képeknél valóban sokkal jobban jelennek meg a csúcsfények, s részletekből is több marad.

A Canon EOS 800D képei

Csúcsfény árnyalat elsőbbség (Highlight Tone Priority)