Kipróbáltuk: Canon EOS-500D teszt

0

Különlegességek

Képstílusok, és feldolgozási beállítások

Ahogy azt már korábbi modellekben megszokhattuk, az EOS-500D is tartalmaz gyári képstílusokat, melyek egy-egy szituációhoz nyújtanak gyors képfeldolgozási beállítást. Ilyen például a portré, vagy a tájkép stílus, melyek bizonyos színterületeket kiemelnek, másokat pedig elnyomnak. A gépben az alábbi hat stílus közül választhatunk, de a rendelkezésre álló három helyre továbbiak is menthetők.

Bármely képstílust választva egyénileg is meghatározhatjuk a feldolgozás néhány mozzanatát. Alapból ez a képélesség és a kontraszt, de a színes képstílusoknál a színtelítettség és a színezet is állítható.

Képstílusok

Feldolgozási beállítások

Egyszínű (Monochrome) módban az élesség és kontraszt mellett különböző digitális színszűrőket használhatunk, melyek – fekete-fehér képről lévén szó – egyes színeket sötétebbé, másokat világosabbá tesznek. A monokróm kép ezen felül néhány színeffektus segítségével kismértékben el is színezhető.

Csúcsfény árnyalat elsőbbség

A Canon korábbi modelljeiben már jól bejáratott szolgáltatás a kép legvilágosabb területeinek kiégése ellen dolgozik, persze bizonyos ésszerű határokon belül. A kicsit túlexponált képek részlettelen fehér területeibe jó eséllyel hozhatunk újra részleteket a funkció bekapcsolásával. Használva a státuszkijelzőn és a keresőben is egy kis ikon jelenik meg és az érzékenység alsó határa ISO200 lesz.

Periférikus világítás korrekció

Periférikus világítás korrekció beállítása

Ez a kissé fura nevű szolgáltatás lényegében a képsarkokban és széleken megjelenő fokozatos sötétedés eltüntetésére, vagy csökkentésére alkalmas. Csak bizonyos Canon márkájú objektívekkel működik, mivel a gépnek fel kell ismernie az adott optikát, és annak gyári adatai alapján kiszámolnia a csökkentés mértékét. A gép adatbázisa a gyártó által kiadott firmware frissítésekkel tehető naprakésszé. Sajnos az egyik általunk próbált objektívet, az EF 50mm F1,8 II-t nem ismerte fel.

A szolgáltatás teljesen automatikusan működik. A menüben ellenőrizhetjük, hogy a csatlakoztatott objektív alkalmas-e a korrekcióra. Bekapcsolva a mentett képeken már látható lesz a hatás. Tesztünk során a géphez kapott kitobjektívvel (EF-S 18-55mm F3,5-5,6 IS USM) próbáltuk ki, melyet természetesen felismert és a főleg nagylátószögnél jelentkező sötétedést szinte tökéletesen eltüntette.sarkok sötétedése: 24,4%


sarkok sötétedése: 6,3%


sarkok sötétedése: 12,4%


sarkok sötétedése: 2%

Automata megvilágítás optimalizáció

Az automatikus megvilágítás korrekció hasonló a csúcsfény árnyelet elsőbbség funkcióhoz, de itt elsődlegesen nem a világos, hanem a sötét területekre koncentrál a gép feldolgozó rendszere. Erősségét a C.Fn menüben 3 fokozatban állíthatjuk, vagy ki is kapcsolhatjuk. A különböző fokozatok az árnyékos képrészek megvilágítottságát erősítik, némi részletet csempészve az eddig sötét tartományokba.

Automatikus megvilágítás optimalizáció