Kipróbáltuk: Canon EOS-500D teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Exponáló gomb: az állóképek expozíciójának indítására használható. A videofelvételekhez egy külön gombot kapunk a gép hátulján.
(2) Vezérlőtárcsa: Az expozíciós értékek (rekesz és/vagy záridő) és a funkciógombokkal előhívott beállítások értékeinek szabályozásához használható (pl érzékenység, fehéregyensúly mód, AF-mód).
Lejátszás módban a kinagyított képek között lapozhatunk vele úgy, hogy a nagyítás mértéke közben nem változik, vagyis összehasonlítható több kép ugyanazon területe.
(3) ISO gomb: az ISO érzékenység beállítására szolgál. Lenyomása után a vezérlőtárcsával, vagy a bal-jobb iránygombbal választható ki a kívánt érték.
(4) Üzemmód tárcsa:
– Videó mód: a fényképezőgép automatikusan LiveView (élőkép) üzemmódba áll és folyamatos képet mutat az LCD-n. A mozgókép felvétel a következő fejezetben bemutatott, különálló gombbal indítható.
– Vaku tiltás: kikapcsolt külső és belső vaku. Olyan helyzeteknél ajánlott, ahol használata tiltott, vagy zavaró (pl. múzeum, színházi előadás).
– Éjszakai mód: hosszabb záridő vakuval, így az esti vakus felvételek előtere és a háttere is megfelelően kiexponált lesz.
– Sport: a gép célja a minél rövidebb záridő elérése a mozgó téma „megfagyasztásához”. Automatikusan követő AF-t (AI Servo) és sorozat módot használ.
– Makró: közeli témák fényképezéséhez.
– Tájkép: a készülék szűk rekeszt használ, hogy minél több téma legyen éles a képen.
– Portré: a gép minél kisebb rekeszértékre (tág blendére) törekszik, az éles arc és a szépen mosott háttér érdekében.
– Auto mód: teljesen automatikus üzemmód, melyben minden fontosabb beállítást a gép végez, beleértve az AF-mód, vaku, érzékenység és fehéregyensúly kiválasztását is. A felhasználó csak a képméret/minőségbe, valamint korlátozottan a felvételkészítési üzemmódba szólhat bele.

CA üzemmód

– CA (Creative Auto): kezdő felhasználóknak készült üzemmód, amely a rekesz és záridő beállítását teszi lehetővé bizonyos határok között, anélkül, hogy azok pontos értékével tisztában lennénk. Mindössze a képen megjelenő hatásukat mutatja a skála. Beállítható ezen kívül a felvételkészítési mód (Egyképes/sorozat), a vakumód, képstílus és a képméret/minőség.
– P: programautomatika. A felhasználó a gép minden egyes paraméterét maga is szabályozhatja, kivétel az expozíciós értékek, vagyis az rekesz és a záridő. Az elülső vezérlótárcsát használva a gép által beállított expozíció eltolható (Program-shift). Ekkor mindkét érték együtt fog változni. Rendelkezésünkre áll még az expozíció korrekció is, mely nem arányos eltolást, hanem a mérté értékek felülbírálatát végzi, legfeljebb +/-2 fényérték tartományban.
– Tv mód: záridő előválasztás, melynél a fotós választhatja ki a szükségesnek vélt záridőt és a gép – a fénymérés alapján – ehhez választ rekeszértéket. A beállítható záridő értékek: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000; 1/4000. A menüben beállíthatunk 1/2 Fé lépésközöket is – a fenti értékek 1/3 Fé fokozatokra érvényesek. Az expozíció ezen kívül az expozíció korrekció segítségével is módosítható.

– Av mód: rekesz előválasztás. Ebben a félmanuális üzemmódban a rekesz értékét határozhatjuk meg, melyhez a gép választ egy megfelelő záridőt. Ez expozíció itt is felülbírálható az Exp.korrekcióval. A beállítható rekeszérték a csatlakoztatott objektív típusától függ.
– M mód: kézi üzemmód, melynél a fotós határozhatja a meg a gép összes beállítását, beleértve a rekesz- és záridő értéket is. Ezek meghatározásához a fénymérés és az expozíciós skála jelzései nyújtanak segítséget. A fent felsorolt záridő értékek az úgynevezett Bulb (B) móddal is kiegészülnek, melynél az exponáló gomb, vagy távkioldó folyamatos nyomva tartásának idejéig tart az expozíció. Az expozíció korrekció, értelemszerűen, nem használható ebben a módban.
– A-DEP: automatikus mélységélesség beállítás, mely a képmezőben található és az AF pontokra eső témákat megpróbálja a mélységélességi tartományon belül (élesen) tartani.
(5) Bekapcsoló kar: az üzemmód választó tárcsa alatti kar elfordításával kapcsolható be (ON) és ki (OFF) a fényképezőgép.

Hátul

(1) MENU: a menü be- és kikapcsolására használható gomb. A menürendszerrel a következő oldalon foglalkozunk.
(2) DISP: felvételi módban a státusz képernyő be- és kikapcsolására szolgál.
Lejátszásnál az aktuálisan megjelenített kép adatképernyői között lapozhatunk e gomb segítségével.
(3) Dioptria korrekciós tárcsa: -3,0 és +1,0 dioptria között állítható a keresőkép élessége.
(4) AF/AE és kicsinyítés gomb: az automata élességállítás és/vagy a fénymérés aktiválására, vagy rögzítésére szolgáló gomb. Funkcióját a C.Fn menüben állíthatjuk be.
A képek lejátszásánál az aktuális fotó kijelzőn történő kicsinyítésére, és a 4/9 nézőképes képernyők megjelenítésére szolgál.
LiveView módban az automata élességállítás indítására használható
(5) AF mező és nagyítás gomb: felvételi üzemmódokban az automata élességállítás 9 mezője közül választhatunk a gombbal – a vezérlőtárcsával együtt használva.
Lejátszásnál az aktuálisan megjelenített fotó fokozatos kinagyítására használható.
LiveView módban 5x és 10x nagyítást állíthatunk be vele a képernyőn.
(6) AV/Expozíció gomb: felvétel módban a gombot nyomva tartva és az elülső vezérlőtárcsát elfordítva +/-2 Fé értékek között korrigálható a gép által meghatározott expozíció.
(7) LiveView/Video/Print/Share: felvételi üzemmódokban a LiveView (élőkép) be- és kikapcsolására használható
Videó állásban a felvétel elindításához és befejezéséhez használhatjuk
Lejátszásnál a tárolt fotók közvetlen nyomtatása és megosztása (számítógépre való áttöltése) indítható e gomb segítségével.

(8) Iránygombok: a négy iránygomb felvételi üzemmódban egy-egy fontosabb funkció beállítását teszi lehetővé, melyek a következők:
Fel: fehéregyensúly (WB) módok
Le: gyári és egyedileg mentett képstílusok kiválasztása
Bal: felvételkészítési módok (egyképes, sorozat, önkioldó stb)
Jobb: autofókusz módok
A menüben e gombokkal navigálhatunk a különböző opciók között.
Lejátszásnál a jobb/bal gombokkal lapozhatók a képek a fel és le irányokkal pedig témakörönként, vagy több képet átugorva lépkedhetünk a tárolt fotók között. Nagyított képnézetben a kinagyított részlet görgetésére használható.
(9) SET: a beállított értékek elfogadására szolgáló gomb. A menüben (C.Fn) külön funkciót is rendelhetünk hozzá, mely felvételi üzemmódban lesz érvényes. Ezek a következők: Gyorsvezérlés képernyő, Képminőség, Vakuexpozíció kompenzáció, LCD monitor be/ki, Menü bekapcsolása, nincs funkció.
(10) Lejátszás: bekapcsolható vele a memóriakártyán tárolt képek és videók visszajátszása. Újbóli lenyomásával visszaléphetünk felvételi módba, de ugyanez történik az exponáló gomb félig lenyomásakor is.
(11) Törlés: lejátszás módban a képernyőn éppen megjelenő képet törölhetjük a memóriából (kivéve az előzőleg törlésvédett képeket).
LiveView módban, Élőképes AF állást választva a gombbal a középső AF mezőt aktiválhatjuk.

Elöl

(1) Vakunyitó gomb: a beépített vaku felnyitására, egyben bekapcsolására alkalmazható. Témamódok beállításánál a vaku önműködően nyílik, vagy kikapcsolt állapotban van.
(2) Objektív kioldó gomb: nyomva tartva, majd az objektívet az óramutatóval ellentétes irányban elfordítva, leoldhatjuk azt a vázról. Felhelyezése ugyanúgy, de fordított irányban elforgatva történhet, melynek során nem kell nyomnunk a gombot.
(3) DOF gomb: lenyomva az rekesz a korábban beállított értékre szűkül, így a keresőben (vagy LiveView módnál az LCD-n) ellenőrizhető a mélységélesség.