Kipróbáltuk: Canon EOS 5Ds R teszt

0

Különlegességek

Elég sok extrával büszkélkedhet a fényképezőgép, és most el is tekintenék ezek egy részének újbóli felidézésétől, hiszen korábbi Canon tesztjeinkben már volt róluk szó. Ilyen az objektív hibák korrekciója, melyek közül ismét a képsarki világosság, és a színhiba csökkentését kapjuk, de újra megtalálhatjuk a menüben az automatikus megvilágítás optimalizációt, és a csúcsfény árnyalat elsőbbséget is, melyek a dinamikán javítanak. Aztán van itt többszörös expozíció max. 9 képig, HDR mód a Mark III tarsolyból, csendes expozíció és sorozat, opcionális GPS, és egy sor olyan különlegesség, amit tán nem is egyszer említettem a cikkben.

Amit hiányoltam, az a Wi-Fi és NFC, hiszen manapság már a jóval olcsóbb gépekben is kezd alap szolgáltatásnak számítani, és a néhány éve kijött, egyszerűbb 6D-ben is volt. Ésszerű lett volna, hogy az új 5D csúcsgépek is megkapják, de ezek szerint hiú ábránd maradt csupán.

Az alábbiakban megpróbáltam összeszedni néhány olyan újdonságot, mely ebben a modellben jelent meg először a sorozat történetében.

Időeltolásos (timelapse) sorozat és videó

Ilyen még nem volt! Legalábbis az 5D-k eddigi modelljei között. A Canon a felvételi menüben ‘Felvételi időzítőnek’ hívja, és beállíthatjuk sima képsorozatként, de videó módban mozgóképként is. Normál sorozatként használva beállítható a fotók közötti időköz, mely a megszokottól eltérően akár 99 óra 59 per 59 mp hosszú is lehet. A lépésköz egyébként 1 mp-es. Ezen felül megadható a fotók száma, mely 1-99, vagy végtelen lehet. A képeket szükség esetén utólag nekünk kell összeillesztenünk mozgóképpé, de akár 50 megapixeles RAW képeket is készíthetünk így, melyek sokkal szabadabban utómunkázhatók, mint a kész, 2 megapixel körüli videó.

Videó módban ‘Time-lapse videó’ néven találjuk. Az időköz ugyanúgy adható meg, mint az előbb írtam, a képkockák száma pedig max 3600 lehet. Közel 100 órás időközökkel ez elméletileg közel 15000 napos, vagyis 41 év hosszú felvételt jelentene, ha bírnánk idegekkel. A menüben ellenőrizhető a felvételhez szükséges idő, és a mozgókép várható hossza is.

A sorozat/videofelvétel nagyon diszkrét, és persze hangtalan, tehát nem használja a zárat és a tükröt sem csapkodja, sőt a hátsó LCD-t is kikapcsolja a gép. Csak a felső státuszképernyőn látjuk a hátralévő képek számát, és hogy éppen time-lapse videót rögzít a fényképezőgép. A felvétel közben is bármikor megállítható.

Time-lapse videó (1920 x 1080/25p, 27 mp, 270MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Bulb időzítő, és tükörfelcsapás késleltetés

Ha már az időzítőknél tartottunk, hát kapunk belőlük még. Először is a menüben időzíthető Bulb expozíciót. Ehhez először B-módra kell állítanunk a felső, módválasztó tárcsát. A felvétel hossza ezúttal is 99 óra 59 perc és 59 mp lehet. Előnye, hogy a beállított idő alatt nem kell kézzel nyomnunk az exponáló gombot, és nincs szükség távkioldóra sem a berázás elkerüléséhez.

Ugyanezen a menüoldalon található a tükörfelcsapás késleltetésének lehetősége. Beállíthatunk második gombnyomásra aktiválódó exponálást (az első a tükröt nyitja fel), illetve ötféle rövid késleltetési időt (1/8, 1/4, 1/2, 1, 2 mp). Ezek segítségével csökkenthető a felcsapás miatti rezgés élességet romboló hatása.

Záridő és rekeszérték tartomány szerkesztése

Az egyéni beállítások (C.Fn) menüjében érhető el a záridő és rekesznyílás tartományának megadása. Így a záridő 30-1/8000mp-es tartománya tetszés szerint leszűkíthető, a rekeszérték határait pedig nem a csatlakoztatott objektív, hanem a gép elméleti F1,0-91 közötti tartománya szabja meg. A beállítás a P, Tv, Av módokra vonatkozik, az automata üzemmódra nem.

Villódzás mentesítés

Némely műfény világításos felvételnél előfordulhat, hogy a fényforrás (pl. fénycső, vagy izzólámpa) gyors villódzása miatt az egymás utáni képek világossága és színei is eltérnek. Például a nagyobb sportcsarnokok bevilágításához használt lámpáknál gyakran előfordul a probléma, többnyire rövidebb záridőkkel fotózva. Ezt küszöböli ki a Flicker reduction, melynél a gép figyeli a fényforrás frekvenciáját és a képet csak a csúcs szakaszban exponálja, elkerülve az egymás utáni fotók közti expozíciós pontatlanságot. Az expozíció eltolás – ahogy a villódzás is – nagyon csekély így észrevehetetlen. A villódzás csökkentés szükségességére (kikapcsolt állapotban is) a kereső jobb alsó sarkában felvillanó Flicker! felirat figyelmeztet.

Az alábbi mozgó gif képeken egy izzólámpával megvilágított falrészlet. Gyors sorozatot készítettem róla, majd a sorozat állóképeit lassított animációvá fűztem. A bal oldali kép kockáinál ki volt kapcsolva a villódzás csökkentés. Jól látható miként változott az egymás utáni fotók világossága. Szemünk a nagyon gyors vibrációt nem érzékeli, de lassítva feltűnő a jelenség. A jobb oldali animáción szintén több mint egy tucat sorozatkép látható, bekapcsolt villódzás csökkentéssel. Világosságuk sokkal egyöntetűbb.

Saját menü szerkesztése

Ezt a funkciót már a korábbi modell is tartalmazta, ott azonban csak 6 db menüpont volt összeválogatható egy oldalra. Ezúttal 5 oldalt hívhatunk életre, melyre egyenként 6, azaz összesen 30 menüpont pakolható a leggyakrabban használtak közül. Az oldalak egyenként és egyszerre is törölhetők, vagy átnevezhetők. Összesen 119 opcióból válogathatjuk össze a nekünk tetszőket, ezek utólag tetszés szerinti sorrendbe rakhatók, és törölhetők a többi közül.

Szerkeszthető státuszképernyő

Még érdekesebb extra a kijelző státuszoldalának tetszőleges szerkesztése. A beállítás menüben találjuk ‘Egyéni gyorsvezérlés’ néven. A Q gombbal adhatunk hozzá új tételt, a ‘kuka’ gombbal pedig törölhetünk. Összesen 21 tétel közül válogathatjuk össze a nekünk tetszőket, mint egy puzzle-t. A tételeknek lehet 1×1 kockát elfoglaló, de nagyobb méretű változata is, így például egy vakuexpozíció kompenzációs modul 1×1, 1×2 vagy 1×3 kockát is elfoglalhat a képernyőn, de akadnak 2×2 és 2×3 mezőt betöltő modulok is. A kiválasztott tétel/modul a joystick gombbal szorítható be a képernyő még üresen maradt helyeire. Ha nem tetszik amit összeválogattunk a gyári alapértékek visszaállíthatók, illetve mindent törölhetünk is a képernyőről.

Az így összeállított képernyő aktív státuszképernyőként is használható, tehát közvetlenül át is állíthatók a mutatott értékek, ha bármelyik modulra ugrunk a joystick gombbal.