Kipróbáltuk: Canon EOS-650D teszt

0

Különlegességek

Objektívtorzítás korrekciója

A fenti néven futó szolgáltatás pont, hogy nem az optikai torzítást korrigálja, ahogy nevéből sejtenénk. Javít viszont minden mást, egészen pontosan a képsarki sötétedést, és a színhibát (vagy csúnyán, kromatikus aberrációt). Ezek Periferikus világosság korrekció és Színtorzítás néven futnak. Működésükhöz szükség lesz egy kompatibilis, lehetőség szerint Canon, objektívre, ugyanis ezek tárolt optikai hiba adatai alapján végzi el a szoftveres korrekciót. Elég csak bekapcsolnunk a kívánt hibajavító szolgáltatást.

Periferikus világítás korrekció

Színtorzítás (CA) csökkentése

Többképes zajszűrés

A nagy érzékenységen készült képek zajszűrése kikapcsolható, vagy három fokozatban használható, de a 650D egy új szűrési szolgáltatást is kínál, a többképes zajszűrést. Mint neve mutatja, egy képsorozatot készít a gép, majd a felvételeket egyesítve hoz létre egy zajtalanabbat. Ebből adódik, hogy elsősorban statikus témák fotózására ajánlott.

HDR háttérfény korrekció

A szintén új HDR korrekciót a témamódok között,vagyis a módválasztó tárcsán találjuk. Nem hagyományos HDR szolgáltatásról van szó, mivel a sorozat képei közti expozíciós lépésközök nem állíthatók. Teljesen automatikusan dolgozik három képet készítve, majd ezeket egyesítve. Feladata elsősorban a hátulról megvilágított, árnyékos, sziluettes témák „derítése”. A végső kép szerencsére nem eltúlzott HDR hatás, hanem finom játék az árnyékos és csúcsfényes képterületekkel.

Ahogy a példaképen látható a HDR háttérfény mód némileg csökkenti a látószögünket – az alábbi két képnél nem változtattunk a gyújtótávolságon.

HDR háttérfény mód kikapcsolva

HDR háttérfény mód bekapcsolva

Kézből készült éjszakai

Előfordulhat, hogy kevés fénynél nincs lehetőségünk állványt használni. Ilyenkor lehet nagy segítség a fenti témamód, mely szintén a módválasztó tárcsáról választható. Négy fotót készít gyors egymásutánban, és ezekből ollóz össze egy kevésbé bemozdultat. Ugyanúgy csak statikus képeknél ad jó eredményt, mint az előbbiek, sőt akár zajszűrésre is használhatjuk.

Az előző témamódhoz hasonlóan itt is egy fokkal szűkebb képet kapunk végeredményül.

Éjszakai felvétel kézből (ki)

Éjszakai felvétel kézből (be)

Kreatív effektusok

Hasonló effektusokat már a korábbi modellekben is kaptunk, de ezúttal néhány újabb beállítással – az olaj és vízfestmény hatással gazdagodott a kínálat. Az effektusok többségének erősségét három fokozatban szabályozhatjuk, de akad olyan is, mint például a Játékkamera hatás, melynél semleges mellett hideg vagy meleg elszínezést választhatunk.