Kipróbáltuk: Canon EOS 750D teszt

0

Különlegességek

Wi-Fi

Bár ma már a Wi-Fi nem tartozik az olyan újdonságok közé, amely nagyon ritka volna, de az előd EOS 700D még nem rendelkezett ezzel a lehetőséggel, így mindenképpen érdemes megemlíteni.

Az EOS 750D Wi-Fi vezérlőjének köszönhetően fájlok megosztásán túl távoli vezérlés megvalósítható, ráadásul ehhez nem csupán a fényképezőgép által létrehozott saját Wi-Fi hálózat, de otthonunk infrastrukturális Wi-Fi hálózata is használható. Ugyanígy a képek áttöltésénél, megjelenítésénél is választhatjuk az infrastrukturális hálózatot, így a fotózást követően azonnal megjelenik a telefon vagy tablet kijelzőjén a készített kép.

Képet két fényképezőgép között is átküldhetünk, s persze van lehetőség okostelefonra továbbításra is, ahogy egyébként a nyomtatás és a közösségi oldalra feltöltés is a lehetőségek számát bővíti. A gépben lévő képek DLNA képes eszközön is megtekinthetők, ehhez is természetesen külső Wi-Fi hálózat szükséges.

Az élőképes fotózásnál több paraméter távolról is beállítható, úgy mint érzékenység, rekesz, illetve a záridő, de megadható a fókuszterület is érintéssel, sőt, kézi élességállítás is végezhető (bár ilyenkor képnagyítás nem áll rendelkezésünkre). Kár azonban, hogy még így is jópár paraméter megváltoztathatatlan, így a fehér-egyensúly, a felbontás/tömörítés, a fénymérés, stb.
De egy újabb vezérlőszoftverben akár ezek is módosíthatók lehetnek.

Többképes zajszűrés

Ezt a szolgáltatást a magas érzékenységű zajszűrés három (4) fokozata között találjuk, de csak JPEG képeknél engedélyezhető. Aktiválva négy felvételt készít gyors sorozatban a gép, majd ezek képtartalmát egyesítve egy zajtalanabb, de a részleteket is meghagyó képet ment kártyára. Mivel ugyanarról a témáról sorozat készül, ezért mozdulatlan képtartalom (pl. makró, tárgy, táj vagy épületfotó) esetén ajánlott a használata. A mintaképek a képminőség oldal zajszűrés bekezdésénél találhatók.

Periférikus világítás korrekció

Az objektívtorzítás korrekciója menüponton belül találjuk ezt a lehetőséget, amely egy tipikus optikai jellegzetességet, az objektívek (főleg a nagylátószögűek) képsarki sötétedését hivatott javítani. Bekapcsolt, vagy letiltott állása létezik. Előbbi esetben a készülék az észlelt objektív adatok alapján automatikusan korrigálja a sarkok vignettálását. JPEG képeknél ez a felvétel készítése után azonnal megtörténik, így a kép már korrigálva kerül a memóriakártyára. RAW fotóknál a funkció nem működik, a javításhoz a Canon Digital Photo Professional szoftvert használhatjuk.

A fényképezőgép alapesetben csak néhány objektív adatát tartalmazza, további gyári optika vihető fel pár kattintással a mellékelt Canon EOS Utility segítségével.

A lenti mintaképek az EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS kitobjektívvel készültek az EOS-60D fényképezőgéppel, ki illetve bekapcsolt korrekcióval.

Periférikus világítás korrekció (Peripheral Illumination Correction)

Kromatikus aberráció csökkentés

Szintén az objektívtorzítás korrekciója menüpontból választható. Ez már korábbi gépekben is elérhető, s tapasztalataink szerint nem végez teljes munkát, azaz a kromatikus aberrációnak csak az egyik fajtáját, ráadásul a ritkábbat javítja.

A lenti doboz első két képe az EOS 7D Mark II-vel készült EF 24-105mm f/4 L IS USM objektívvel, alatta pedig két kép a Canon EOS-60D-vel és az EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS kitobjektívvel.

Kromatikus aberráció javításCanon EOS 7D Mark II – EF 24-105mm f/4 L IS USM


Canon EOS 7D Mark II – EF 24-105mm f/4 L IS USM


Canon EOS-60D – EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS


Canon EOS-60D – EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS


Canon EOS-60D – EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS


Canon EOS-60D – EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS

Torzítás korrekció

Még mindig az objektívtorzítások korrekciójánál járunk, ahol az optika geometriai torzítását tudjuk csökkenteni. Természetesen ez is csak JPEG képnél működőképes, de ott hatékonyan segíthet a kisebb torzítás elérésében, jóllehet, a funkció jelentősen csökkenti a látószöget.

A Canon EOS 60D-vel készült képek:

Torzítás javítás (Distortion Correction)

Megvilágítás optimalizáció

Ez a lehetőség is csak JPEG képeknél működik, s itt a sötétebb részek kivilágosítását valósítja meg. Felvétel előtt beállítható, hogy alacsony, normál, vagy magas értéken működjön-e, illetve ki is kapcsolható.
A kész képeken utólag nincs lehetőség a sötét részek gépen belüli világosítására.

A Canon EOS 7D Mark II képei:

Megvilágítás optimalizálás (Auto Lighting Optimizer)

Csúcsfény árnyalat elsőbbség

Ez a funkció a csúcsfényekre igyekszik vigyázni úgy, hogy a kép dinamikája, vagyis a többi árnyalat módosítatlan maradjon. Alapesetben kikapcsolt állapotú, de ha JPEG-ben fotózunk, érdemes használni. Bekapcsolása után némileg csökken ugyan az érzékenység tartomány, hiszen nem állíthatunk ISO100-at, csak ISO200-tól választhatunk értéket, de cserébe JPEG képeknél valóban sokkal jobban jelennek meg a csúcsfények, s részletekből is több marad.

Csúcsfény árnyalat elsőbbség (Highlight Tone Priority)

Csendes expozíció

A kioldási módok között van lehetőségünk csendes expozíciót is választani. Ilyenkor a visszatérő zár és tükör egy picit gyengédebben dolgozik, s talán egy icurka-picurkát tényleg csendesebb a gép, de magából a hangból nem lehet kitalálni, hogy az a normál expozícióhoz, vagy a csendes expozícióhoz tartozik-e, azaz nem sok eltérés van a kettő között.

Villódzás mentesített felvételkészítés (Anti-flicker shooting)

Az új fénymérő rendszer lehetővé teszi, hogy a gép érzékelje a villódzó megvilágítást, s alkalmazkodjon hozzá. Ez nem csak egy-egy kép készítésénél, de sorozatfelvételeknél is igen hasznos tud lenni, hiszen villódzó megvilágításnál előfordulhat, hogy egy-egy képkockát adott esetben teljesen tönkretesz az éppen minimális megvilágítást adó fényforrás, amely jelentős alulexponálást eredményezhet. A villódzás mentesített felvételkészítés során a gép igyekszik olyan időpillanatokban exponálni, amikor a lehető legjobb képet kapjuk.
Tesztünket egy PWM (pulzus szélesség moduláció) elvű háttárvilágítást alkalmazó LCD monitor előtt végeztük, amelynél 1/400 mp-es zársebesség még éppen jó expozíciót eredményez, de villódzás mentesítés nélkül elég nehéz elkapni azt a pillanatot, amikor jó kép születhet, s ebben az 5 kép/mp-es sorozat is csak részleges segítséget ad.
Annál többet segít a villódzás mentesített felvételkészítés funkció, amelynek során szinte az összes kép teljesen jól használható lett, pedig igen extrém feladatot adtunk a gépnek, de ezzel is gond nélkül megbirkózott.

Az alábbi képek közül a bal oldali a normál fotózási módban, villódzás mentesítés nélkül készültek sorozat módban, míg a jobb oldali aktív villódzás mentesítő funkcióval, szintén sorozatban.