Kipróbáltuk: Canon EOS 750D teszt

0

AF, videó

Fókusz rendszer

Igen szépet fejlődött a haladó belépőszint fókuszrendszere akkor, amikor az EOS 750D és 760D megörökölte a 2009-es EOS 7D fókuszszenzorát. A 19 AF-pont mindegyike keresztszenzoros, a középső F2,8 vagy jobb fényerőnél dupla keresztszenzoros.
Persze egy dolog az AF szenzor, egy másik pedig a szoftveres támogatás, amelyet azért jelentősen megkurtított a Canon, így fókusz üzemmódból a 7D-ben elérhető 5 féle helyett itt csak 3 érhető el:

  • Egypontos AF: A 19 mezőből bármelyiket szabadon választhatjuk, a rendszer mindig az erre eső témán állít élességet.
  • AF-zóna: öt fókuszcsoport választható (középső, alsó, felső, jobb oldali és bal oldali mezőcsoport), amelyen belül a kijelölt AF-pontok egyforma prioritással szerepelnek az élességállításnál.
  • 19-pontos AF: automatikus mezőválasztás, amelynél mind a 19 pont szerepel és a gép dönti el, hogy mely mezőkön állít élességet.

Nincs lehetőség az AF rendszer finomhangolására, s nincs külön fókuszpont a fekvő és portré orientációjú képekhez.

LiveView módban a Hybrid CMOS AF III rendszert használhatjuk, amely fázis-különbség és kontraszt alapú AF keverékét alkalmazza, amely kellően gyors, de elviekben kevésbé, mint a Dual Pixel CMOS AF. Ennek ellenére a tapasztalatok azt mutatják, hogy kellő fény és jó kontrasztos téma esetén a fókusz sebessége kiváló, akár STM, akár USM objektívvel:


Canon EOS-750D LiveView fókusz 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM objektívvel


Canon EOS-750D LiveView fókusz 24-105mm f/4 IS USM objektívvel

Videó, mozgóképrögzítés

Nem nagyon lépett előrébb az EOS 750D a videófelvétel terén, a felbontás maradt max. FullHD, s a képfrissítés se ment 30 kép/mp fölé. PAL rendszernél FullHD-ben 25 kép/mp, HD-nél 50 vagy 25 kép/mp, NTSC rendszerben FullHD-nél 30 vagy 24 kép/mp, HD-nél 60 vagy 30 kép/mp választható. Lassított (time-lapse), illetve gyorsított (slow-motion) videó a géppel (gépen belül) nem készíthető.

A felvételek során használhatjuk a kontraszt alapú (Hybrid CMOS AF III) élességállítást, és a fénymérés is működik. A rekeszértéket csak manuális videónál állíthatjuk be, s az érzékenység is csak ebben a módban választható ki kézileg. Egyéb módokban az érzékenységet a gép automatikusan választja, maximum ISO6400-ig.

1920×1080 pixel, 25p kép/mp, AVC, 34 mp, 116MiB, ~28900 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videók H.264 kódolással, MP4 konténerben kerülnek a kártyára, egy klip maximum 29 perc hosszú lehet.


tesztvideó kékórában
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A mentett videókat a gépen belül megvághatjuk, de képkockákat külön nem menthetünk ki.