Kipróbáltuk: Canon EOS 7D Mark II teszt

0

Különlegességek

Periférikus világítás korrekció

Az objektívtorzítás korrekciója menüponton belül találjuk ezt a lehetőséget, amely egy tipikus optikai jellegzetességet, az objektívek (főleg a nagylátószögűek) képsarki sötétedését hivatott javítani. Bekapcsolt, vagy letiltott állása létezik. Előbbi esetben a készülék az észlelt objektív adatok alapján automatikusan korrigálja a sarkok vignettálását. JPEG képeknél ez a felvétel készítése után azonnal megtörténik, így a kép már korrigálva kerül a memóriakártyára. RAW fotóknál a funkció nem működik, a javításhoz a Canon Digital Photo Professional szoftvert használhatjuk.

A fényképezőgép alapesetben csak néhány objektív adatát tartalmazza, további gyári optika vihető fel pár kattintással a mellékelt Canon EOS Utility segítségével.

A lenti mintaképek az EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS kitobjektívvel készültek az EOS-60D fényképezőgéppel, ki illetve bekapcsolt korrekcióval.

Periférikus világítás korrekció (Peripheral Illumination Correction)

Kromatikus aberráció csökkentés

Szintén az objektívtorzítás korrekciója menüpontból választható. Ez már korábbi gépekben is elérhető, s tapasztalataink szerint nem végez teljes munkát, azaz a kromatikus aberrációnak csak az egyik fajtáját, ráadásul a ritkábbat javítja.

A lenti doboz első két képe az EOS 7D Mark II-vel készült EF 24-105mm f/4 L IS USM objektívvel, alatta pedig két kép a Canon EOS-60D-vel és az EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS kitobjektívvel.

Kromatikus aberráció javításCanon EOS 7D Mark II – EF 24-105mm f/4 L IS USM


Canon EOS 7D Mark II – EF 24-105mm f/4 L IS USM


Canon EOS-60D – EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS


Canon EOS-60D – EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS


Canon EOS-60D – EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS


Canon EOS-60D – EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS

Torzítás korrekció

Még mindig az objektívtorzítások korrekciójánál járunk, ahol az optika geometriai torzítását tudjuk csökkenteni. Természetesen ez is csak JPEG képnél működőképes, de ott hatékonyan segíthet a kisebb torzítás elérésében, jóllehet, a funkció jelentősen csökkenti a látószöget.

A Canon EOS-60D-vel készült képek:

Torzítás javítás (Distortion Correction)

Megvilágítás optimalizáció

Ez a lehetőség is csak JPEG képeknél működik, s itt a sötétebb részek kivilágosítását valósítja meg. Felvétel előtt beállítható, hogy alacsony, normál, vagy magas értéken működjön-e, illetve ki is kapcsolható.
A kész képeken utólag nincs lehetőség a sötét részek gépen belüli világosítására.

Megvilágítás optimalizálás (Auto Lighting Optimizer)

Csúcsfény árnyalat elsőbbség

Ez a funkció a csúcsfényekre igyekszik vigyázni úgy, hogy a kép dinamikája, vagyis a többi árnyalat módosítatlan maradjon. Alapesetben kikapcsolt állapotú, de ha JPEG-ben fotózunk, érdemes használni. Bekapcsolása után némileg csökken ugyan az érzékenység tartomány, hiszen nem állíthatunk ISO100-at, csak ISO200-tól választhatunk értéket, de cserébe JPEG képeknél valóban sokkal jobban jelennek meg a csúcsfények, s részletekből is több marad.

Csúcsfény árnyalat elsőbbség (Highlight Tone Priority)

HDR

A nagyobb dinamikaátfogást emuláló HDR (High Dynamic Range) funkció részletes beállítási lehetőséget kínál. Nem csak az egyes képkockák közötti expozíciós lépésköz, de a hatás módja is kiválasztható természetes, művészi normál, művészi élénk, művészi feltűnő és művészi domború közül. Ezen felül megadható az automatikus képillesztés, illetve a forrás képek megtartása is, valamint kiválasztható, hogy egy kép erejéig kérjük a HDR szolgáltatást, vagy folyamatosan.

Az exponáló gomb lenyomásakor a gép gyors sorozatot készít három képig, különböző expozícióval, majd ezeket egyesítve hoz létre egy jobb dinamikaátfogást mutató fotót.

GPS

Bár beépített Wi-Fi vezérlő nem került az EOS 7D Mark II-be, GPS modullal rendelkezik a gép, amely a fényképek GeoTag-elésén túl az útvonal mentésére (logfájl készítés) is alkalmas. A bekapcsolt GPS a gép kikapcsolt állapotában is működik.

Csendes expozíció

Már a Canon kisebb modelljei némelyikében (pl. EOS-100D) is feltűnik a csendes expozíció lehetősége, melyet a kioldási módok közül választhatunk ki, ahol a csendes üzemmódok között egyképes és sorozat beállítás is elérhető.

Teljesen csendes exponálásra persze nem kell számítanunk, de a halkabb üzemmód valóban sokkal finomabban járó tükörfelcsapást használ, így tényleg csendesebb ez a fajta mód, ami pl. színházi fotózásnál igen előnyös lehet.

AF finomhangolás

A Canon már az EOS-50D-ben is kínálta a fókuszrendszer finomhangolásának lehetőségét, amit aztán az EOS-60D-ből kifelejtett. Végül az EOS-70D-ben ismét megtalálható lett, s az EOS 7D Mark II-ből sem maradt ki.

Néha előfordulhat, hogy gépünk és a csatlakoztatott objektív nem képes tökéletesen együttműködni, és a kívánt témához képest kicsit közelebbre vagy netán távolabbra állít élességet. Ezt befolyásolhatjuk az AF finomhangolással.

Hozzáteszem, hogy ez a beállítási lehetőség messze nem kínál annyira precíz finomhangolást, mint egy szerviz. Azt meg eleve fura elképzelni, hogy valaki egy 600e Ft-os fényképezőgépet vesz, de az objektívjeinek precíz működésére sajnál 16-20e Ft-os szervizköltséget és inkább valami szoftveres buherálással próbálkozik. De az tény, hogy a szolgáltatásokat bővíti, csak a hasznossága kérdőjelezhető meg.

Mindenesetre ezzel a funkcióval behangolhatjuk a teljes fókuszrendszert ±20 lépésben, sőt, külön a nagy látószög és külön a tele tartományt módosíthatjuk. Az értékek 20 különböző objektívre menthetők el, de van lehetőség globális, azaz minden csatlakoztatott objektívre érvényes eltolás alkalmazására is.

Villódzás mentesített felvételkészítés (Anti-flicker shooting)

Az új fénymérő rendszer lehetővé teszi, hogy a gép érzékelje a villódzó megvilágítást, s alkalmazkodjon hozzá. Ez nem csak egy-egy kép készítésénél, de sorozatfelvételeknél is igen hasznos tud lenni, hiszen villódzó megvilágításnál előfordulhat, hogy egy-egy képkockát adott esetben teljesen tönkretesz az éppen minimális megvilágítást adó fényforrás, amely jelentős alulexponálást eredményezhet. A villódzás mentesített felvételkészítés során a gép igyekszik olyan időpillanatokban exponálni, amikor a lehető legjobb képet kapjuk.
Tesztünket egy PWM (pulzus szélesség moduláció) elvű háttárvilágítást alkalmazó LCD monitor előtt végeztük, amelynél 1/400 mp-es zársebesség még éppen jó expozíciót eredményez, de villódzás mentesítés nélkül kézzel elég nehéz elkapni azt a pillanatot, amikor jó kép születhet, s ebben a 10 kép/mp-es sorozat is csak részleges segítséget ad.
Annál többet segít a villódzás mentesített felvételkészítés funkció, amelynek során szinte az összes kép teljesen jól használható lett, pedig igen extrém feladatot adtunk a gépnek, de ezzel is gond nélkül megbirkózott.

A villódzás mentesítés során a gyors sorozatok sebessége kissé lelassul, ez az ára helyesen exponált képeknek. Az alábbi képek közül a bal oldali a normál fotózási módban, villódzás mentesítés nélkül készültek gyors sorozat módban, míg a jobb oldali aktív villódzás mentesítő funkcióval, szintén gyors sorozatban.

Antiflicker kikapcsolva

Antiflicker bekapcsolva

Multiexpozíció

Viszonylag új szolgáltatás ez a Canon gépek között, bár máshol sem túl elterjedt. Engedélyezve 2-9 képet exponálhatunk egymásra, kétféle összhatásmóddal (Additív, Átlagoló). Beállítható az is, hogy a többképes expó elkészülte után ugyanilyen képpel folytassa-e a gép a szolgáltatást (amíg kikapcsoljuk), vagy álljon vissza normál fotó módra.

Az alábbi fotókon a kétféle hatású multiexpó látható, ugyanazon a témán.

A Canon EOS-70D fotói.

Additív multiexpó

Átlagoló multiexpó

Időzített expozíció sorozat (Interval timer)

Nem számít ma már kivétel nélkülinek az előre programozható sorozatfelvétel, amelyet általában az időzített expozíció sorozat néven találunk a gépekben, itt azonban felvételi időzítő szöveggel került a menübe.

A szolgáltatás akár a kártya teljes kapacitásáig biztosít sorozat fényképezési lehetőséget, de a pontos képszám is megadható, illetve a képek közötti idő is, 1 mp és 99 óra között 1 mp pontossággal.

A funkció főképp a time-lapse videókészítéshez jön jól.

Bulb időzítő (Bulb Timer)

Nem csak az automatikus expozíció sorozat, de a B mód kioldási ideje is programozható. Míg más gépeknél a B mód csak az exponáló gomb nyomvatartása idejére, illetve a Timed mód az exponáló gomb újbóli megnyomásáig tart, a Canon EOS 7D Mark II-ben lévő Bulb időzítő az expozíció előtt beállítható.

Többképes zajszűrés

Ezt a szolgáltatást a magas érzékenységű zajszűrés három (4) fokozata között találjuk, de csak JPEG képeknél engedélyezhető. Aktiválva négy felvételt készít gyors sorozatban a gép, majd ezek képtartalmát egyesítve egy zajtalanabb, de a részleteket is meghagyó képet ment kártyára. Mivel ugyanarról a témáról sorozat készül, ezért mozdulatlan képtartalom (pl. makró, tárgy, táj vagy épületfotó) esetén ajánlott a használata. A mintaképek a képminőség oldal zajszűrés bekezdésénél találhatók.