Kipróbáltuk: Canon EOS 7D Mark II teszt

0

Kezelőszervek

Amint arról már volt szó, a Canon EOS-7D Mark II kezelőszervek tekintetében nem sokat változott. Az biztos, hogy aki 7D-ről lép 7D Mark II-re, az örülni fog neki, hogy nincs felrúgva az egész logikája.
Új kezelőszervből azért akad a gépen, ilyen a hátlapon lévő, a joystick körüli AF területválasztó kar, illetve a hátsó tárcsa feletti Q gomb, amely korábban a bal felső sarokban volt. Helyét a Menu vette át, illetve a korábban mellette lévő RAW/JPEG gomb helyett az Info található. Az áthelyezések közvetkeztében pedig a bal oldal közepére egy új, képnagyítás gomb került. A korábbi jobb felső fókuszpont választó gomb helyett immár a képnagyítás a bal oldali középső gombbal kezdeményezhető. No ezt azért majd szokni kell, nekem legalábbis nem nagyon akart ráállni a kezem (aki Nikonról érkezik, annak viszont könnyű lesz 🙂 ).

Fent

(1) Felvételi üzemmód választó tárcsa: Elforgatása csak a közepén lévő gomb megnyomása után lehetséges. Választható üzemmódok:
– Automata mód: a zöld A+-szal jelölt üzemmód teljesen automatikus működést jelent. A fotósnak jóformán semmilyen beállítási lehetősége nincs csak a legalapvetőbbek. Ilyen például a képminőség és méret, az önkioldó. Ebben a módban használhatunk élőképet, és persze adott a videofelvételi lehetőség is. De aki ilyen módban használ egy 7D Mark II-t, az egyéb aljasságokra is képes lehet.
– P: Programautomatika mód. Ebben a beállításban minden paraméter beállítható, kivéve közvetlenül a rekeszértéket és a záridőt. Ezek beállítását továbbra is a gép automatikája végzi, de van lehetőség expozíció eltolásra (együtt változik a záridő és a rekesz értéke).
– Tv: Záridő előválasztás. Szintén minden beállítást a fotós végezhet, kivéve a rekeszértékét. Feladatunk a záridő szabályozása, a rekeszértéket pedig ennek megfelelően a gép automatikájára kell bíznunk. A beállítható záridő 30 mp és 1/8000 mp közötti, s természetesen 1/3 Fé-enként állítható.
– Av: Rekeszérték előválasztás. Hasonló az előbbihez, de itt a rekeszértéket szabhatjuk meg, miközben a gép végzi a szükséges záridő meghatározását. Vakuhasználat esetén beállítható, hogy a gép automatikusan 1/60-1/250 mp közötti, vagy fix 1/250 mp-es záridőt válasszon. A rekeszérték tartomány a gépre csatlakoztatott objektívtől függ.
– M: Manuális üzemmód, melynél a fényképezőgép összes beállítása – beleértve a rekeszt és záridőt is – szabadon állítható.
– B: Bulb mód. „Végtelen záridő” használható, vagyis az expozíció a gép, vagy a távvezérlő kioldó gombjának nyomva tartásáig tart.
– C1-C2-C3: Custom (egyéni) beállítások mentési helyei.
(2) Be- és kikapcsoló kar. A fényképezőgép be- és kikapcsolásához.
(3) Exponáló gomb: a fényképfelvételek elkészítéséhez használható, mely egyben a fénymérés az automata élességállítás aktiválására, vagy rögzítésére is alkalmas. A gomb a profi gépekhez méltóan puhán járó.
(4) M-Fn gomb: programozható gomb, melyhez a gép menüjében választhatunk funkciót a következők közül: vaku teljesítmény rögzítés, fénymérés rögzítés, előre kiválasztott képminőség beállítása egy gombnyomásra, előre kiválasztott képminőség gomb nyomvatartásra, fénymérés rögzítése nyomvatartásra, ciklikusan választható vaku teljesítmény kompenzáció, érzékenység, fókusz mód, kioldási mód, fénymérés, fehéregyensúly.
(5)Elülső vezérlőtárcsa: felvételnél (Tv, Av, M módban) a rekesz és/vagy záridő érték kiválasztására (programozható), P módban a program eltolás aktiválására szolgál. Egyéb esetben bármely funkciógombbal együtt használva, vagy a menüben az értékek beállítására szolgál.
Lejátszáskor a tárolt fotók csoportos lapozásához használható 1-10, vagy 100 képenként, illetve mappánként, vagy egyéb szempontok szerint.
Ha a menüben használjuk a főbb gyűjtőoldalak közötti lapozásra szolgál.
(6) Fénymérés/WB gomb: lenyomása után az elülső tárcsával a fénymérési módok, a hátsó vezérlőkerékkel a fehéregyensúly értékek állíthatók.
(7) AF/DRIVE gomb: lenyomva az elülső kerékkel az Automata élességállítási módok, a hátsóval a meghajtási módok (egyképes, normál/gyors sorozat, 2 és 10 mp-es önkioldó) között válogathatunk .
(8) ISO/vaku teljesítmény gomb: hasonlóan működik az előző két kezelőszervhez. Nyomva tartva, vagy lenyomás után az elülső tárcsával állíthatjuk az érzékenységet (ISO érték), míg a hátsóval +/-3 fényérték között a vaku villanási teljesítményét (1/3 Fé lépésközökkel)
(9) Státusz kijelző megvilágítása: a gomb lenyomásával bekapcsol a felső, folyadékkristályos kijelző háttérvilágítása, újra lenyomva pedig kikapcsolhatjuk a fényt. A háttérvilágítás 6 mp elteltével automatikusan is kikapcsol.

Hátul

(1) MENU gomb: a menü megjelenítésére és kikapcsolására használatos gomb, bármely felvételi vagy lejátszási üzemmódban. A kioldó gomb lenyomásával a menü automatikusan kikapcsol.
(2) INFO: a gomb lenyomásával a felvételi adatokat összefoglaló részletes információs képernyőt, a státuszképernyőt, illetve a virtuális horizontot érhetjük el.
Lejátszás módban az éppen megjelenített fotó információs oldalai között váltogathatunk: csak fotó, fotó + alap információk, fotó részletes adatai (itt a joystickkel lefelé lapozva a fotózási paraméterek, RGB hisztogram, használt objektív/gyújtótávolság, használt fehéregyensúly és eltolása, valamint a képi paraméterek, színtér, zajszűrés, optikai korrekciók olvashatók.
(3) Képstílus gomb: lenyomva megjeleníthető a készülék Képstílus menüje. Ezek között az elülső vagy a hátsó vezérlőtárcsával válogathatunk. A képsílusok szerkesztése az INFO gombbal lehetséges bármelyik mód kiválasztása után. Szintén ezzel a gombbal választható ki a HDR mód, vagy a multiexpó.
Lejátszáskor a két kép összehasonlítását lehetővé tevő nézetet kapcsolja be.
(4)Rate gomb: csak lejátszáskor van funkciója, ilyenkor vagy a képek értékelése (*, **, ***, ****, *****), vagy a képek törlés elleni védelmének beállítása végezhető el vele.
(5)Nagyítás gomb: visszajátszás során a képbe nagyítás kezdeményezhető vele. A nagyítár első mértéke beállítható a menüben, a további nagyítás/kicsinyítés az elülső tárcsával lehetséges, míg a hátsó tárcsa a képek közötti váltásra szolgál.
(6) Lejátszás gomb: segítségével válthatunk felvételi módból lejátszásba, vagyis a kártyán lévő fotók és videók megjelenítésére. A visszakapcsoláshoz is használhatjuk, de az exponáló gomb félig lenyomásával is kiléphetünk.
(7) Törlés gomb: csak lejátszás módban működik, amikor is az éppen megjelenített fotó törlésére szolgál. A biztonsági kérdésre kiválasztott alapértelmezett válasz (mégsem vagy Törlés) a menüben beállítható.
(8) Dioptria korrekciós tárcsa: a keresőkép élességének szabályozására.
(9) Élőkép/Videofelvétel gyűrű, középen a Start/Stop gombbal: a LiveView és videó mód között kapcsolhatunk a segítségével. A Start/Stop gomb az élőkép módba lépésre vagy a videó felvétel elindítására és leállítására használható, attól függően, hogy melyik módot állítottuk be a körülötte lévő gyűrűn.
(10) Multifunkciós (joystick) vezérlő, körülötte az AF területválasztó karral: a joystick felvételi módban alapvetően az AF pontok kiválasztására alkalmas, de a menüben mozgásra is ezt használhatjuk. A kar funkciója menüben választható: AF zóna mód választás, fénymérés rögzítés, fénymérés rögzítés tartásra, váltás AF pont és tárolt AF pont között, ISO beállítása (elülső tárcsával), exp. kompenzáció beállítása (elülső tárcsával).
(11) Q gomb: a gombot lenyomva max. 10 mp-re megjelenik a gyorsvezérlés képernyő, melyen könnyen áttekinthetők és beállíthatók a legfontosabb paraméterek. A beállításhoz a joystick gombbal mozoghatunk a kívánt paraméterre, majd az elülső vagy hátsó tárcsával választhatunk értéket.

Lejátszáskor egy helyi menü megjelenítésére szolgál, ahol a képek törlés elleni védelme, akép forgatása, az értékelés, a RAW/JPEG konvertálás, az átméretezés, a kiégés jelzés, az AF pont jelzés és a képek közötti gyorsugrás módja (1, 10, 100 kép, dátum, mappa szerint, csak videók, csak fotók, csak védett, értékelés alapján) állítható be.
(12) Hátsó vezérlótárcsa (gyorsválasztó): bármely megjelenített opció értékei között lapozhatunk a tárcsa segítségével. P, Tv, Av módokban az expozíció kompenzáció beállítására használható. M módban a rekeszérték vagy a záridő szabályozására használható, előzetes beállítástól függően. Ettől igény esetén el is térhetünk, hiszen ennek funkciója programozható: rekeszérték, zársebesség, AF pont választás, érzékenység választás, AF pont közvetlen választása függőleges irányban.
A menüben ezzel lépkedhetünk az egyes menüpontok között.
Lejátszás üzemmódban egyenként lapozhatunk vele a képek és videók között.
(13) SET gomb: a navigációs gombokkal (elülső és hátsó vezérlőtárcsa, vagy joystick gomb) kiválasztott érték, beállítás elfogadására szolgáló gomb, melyhez egyedi funkciót is rendelhetünk a következők közül: képminőség, képstílus, menü kijelzése, kép visszajátszása, nagyítás, érzékenység beállítása, exp. kompenzáció beállítása, vaku funkció beállítások.
(14) LOCK kapcsoló: a menüben kiválasztható, hogy mely kezelőszerveket zárolja (külön-külön ki/bekapcsolható a következők védelme): elülső tárcsa, hátsó tárcsa, joystick, AF-terület választó kar.
(15) AF-ON: programozható funkciógomb, mely beállításától függően a fénymérés és az autofókusz aktiválását, illetve a mért eredmények az autofókusz, vagy a vakuteljesítmény rögzítését, az automata követő fókusz (AI Servo) aktiválását, a felvételi funkciók tárolását/előhívását végzi.
(16) csillag gomb: ennek a gombnak a funkciója is programozható: fénymérés rögzítése, AF és fénymérés indítás, AF-Stop, vaku teljesítmény rögzítés, automata követő fókusz (AI Servo) aktiválás, felvételi funkciók tárolása/előhívása.
(17) AF pont gomb: az AF pont kiválasztásának indítására szolgál (ez egyébként közvetlen is elvégezhető a joystick-kal, ha így állítjuk be a gépet).

Elöl

(1) Vakunyitó és egyben bekapcsoló gomb. A teljesen automata üzemmódon kívül a vakut minden esetben a fotósnak kell nyitnia. A villanó lezárása kézzel történik.
(2) Objektív kioldó gomb: a gombot nyomva tartva és az objektívet elfordítva cserélhetjük le azt másikra.
(3) DOF előnézet gomb: programozható funkciógomb, melynek elsődleges feladata a mélységélesség előnézet bekapcsolása (rekesz beugrasztása), a nyomvatartásának idejére. Választható funkciók: AF-leállítás, fénymérés rögzítése, az automata követő fókusz (AI Servo) aktiválása, stabilizátor aktiválása (csak IS jelölésű objektíveknél), váltás az eltárolt AF-funkcióra, előre kiválasztott képminőség beállítása egy gombnyomásra, előre kiválasztott képminőség gomb nyomvatartásra, vakuteljesítmény rögzítés, váltás tárolt AF-pontra, fénymérés rögzítés nyomvatartásra, Lock kapcsoló feloldása a gomb nyomvatartásának idejére .