Kipróbáltuk: Canon EOS 80D – teszt

0

AF, sorozat, videó


Komoly mértékben, előnyére változott a fókuszrendszer. Az új, 45 pontos, összkeresztszenzoros AF a korábbinál nagyobb tartományt fed le, így immár harmadoló pontra is választhatunk fókuszpontot. Az új elrendezés mellett az érzékenységet is jelentősen javították, amely a középső fókuszpontnál már -3 Fé (ISO100, F2,8, 60 mp záridő igényű megvilágítás).


Mivel az összes fókuszpont keresztszenzoros, így a függetlenül attól, hogy vízszintes, vagy függőleges jellegű a téma, a fókuszálás lehetséges lesz. Ez alól csak néhány objektív esetében van kivétel, ilyen pl. az EF-S 10–18mm f/4,5–5,6 IS STM, ahol mind a 45 fókuszpont használható ugyan, de keresztszenzorosként csak a középső 15 vehető igénybe, illetve az EF 11–24mm f/4L USM esetében a két legszélső oszlop AF pontjai nem keresztszenzorosként működnek, az EF 100mm f/2,8 USM Macronál csak a belső 35 AF pont használható, a s csak a középső 15 keresztszenzorosként. Ezeken kívül néhány további, régebbi objektívnél is előfordulhatnak korlátozások.

A középső AF pont e gépnél is dupla keresztszenzorral dupla pontosságot kínál, amennyiben f/2,8, vagy jobb fényerejű objektívet csatlakoztatunk a géphez.

Az AF terület jellege szerint a következő lehetőségeink vannak:

  • 1 AF pont
  • AF csoport: 1 AF pont + 8 szomszédos
  • AF zóna (széles terület 3 pozíció)
  • teljesen automata (teljes szélesség)

Egy kis korlátozást azért el kell viselnünk az AF csoport módnál, ugyanis vízszintesen csak három pozíció választható: a két szélső a középső, s csak függőlegesen mozoghatunk egy-egy AF pontonként.

Az AF terület kiválasztásához a felső részén, az exponáló gomb mögötti, míg az AF pont választáshoz a gép jobb sarkára eső AF-mező választó gombot használhatjuk.

A választható AF üzemmódok nem változtak:

  • One Shot: egyszeri AF mód. A készülék a képmezőben beállított AF-pont alatti területre állít élességet az AF-ON teljes, vagy a kioldó gomb félig lenyomásával. A gomb nyomva tartása alatt az élességállítás távolsága változatlan marad, akkor is ha átkomponáljuk a képet, vagy a főtéma elmozdul.
  • AI Servo: folyamatos (követő) AF. Szintén az AF-ON, vagy a kioldó gomb aktiválja, de ha a téma elmozdul, vagy a fotós átkomponálja a képet az élességállítás távolsága leköveti a témát (de AF pontot nem vált).
  • AI Focus: az előző két üzemmód ötvözete. A készülék alapesetben egyszeri AF beállítást használ, de ha a téma mozog, automatikusan folyamatos módba kapcsol.

A folyamatos/követő AF-hez az egyedi beállítások menüben megadhatjuk a követési érzékenységet és a követés gyorsaságát is.

Természetesen maradt a LiveView lehetőség is, a fázis-különbség támogatást kínáló gyors Dual Pixel CMOS AF-fel. Sajnos a fókuszkeret mérete továbbra sem állítható LiveView módban, így igazán pontos AF-et kis méretű témára nem minden esetben használhatunk.

Lehetőségünk van az autofókusz rendszer finomhangolására is, amely ugyanazt kínálja, mint az elődmodellé: zoomobjektíveknél a zoom két végállására külön-külön eltolás érték adható meg, fix gyújtótávolságú objektíveknél értelem szerűen csak egy érték rögzíthető. Az is kiválasztható, hogy a finomhangolás az összes objektívre, vagy objektívenként külön-külön legyen értelmezett (max. 20 objektívig). A finomhangolás ±20 fokozatban szabályozható, hogy az objektív inkább előre, vagy az eddiginél távolabbra fókuszáljon.

Kézi élességállításra az objektív AF/MF gombjával kapcsolhatunk és a fókuszgyűrű valamint kereső segítségével végezhetjük el a beállítást. Élőképnél 5×-ös és 10×-es képnagyítás is kérhető, amelynek kivágása szabadon görgethető a gyorsvezérlő tárcsa irányaival.

Sorozat fényképezés

A sorozatfotózás sebessége nem változott, maradt a maximum 7 kép/mp. Igaz, a felbontás nőtt, tehát a fejlesztés itt sem maradhatott el. A sorozat sebességét a gép RAW formátumnál 18 képig tartja, amely több, mint a 70D-nél elérhető 13-14 kép. A belső puffer tehát nagyobb kapacitású lett. A puffer telítődése után a sorozatkészítés nem áll le, csak a kártyaírás sebességének függvényében lelassul.

A maximális 7 kép/mp-es sorozat mellett választhatunk 3 kép/mp sebességű lassabb, illetve ugyanilyen sebességű csendes sorozatot is.
Apropó csendes fotózás: a gép lehetőséget kínál csendesebb fotózásra is, amely jól jöhet pl. egy színházi előadás fotózásánál. Ilyenkor a tükör visszatérése lassabb, így kicsit kevésbé zajos az exponálás.

Az EOS 80D-ben is elérhetők a különféle automatikus sorozatok, így az expozíció sorozat (2, 3, 5, 7 kép hosszban) és a fehéregyensúly sorozat is (3 kép hosszban).

Videófelvétel

Videofelvétel terén csak kis mértékű előrelépés történt. A felbontás maximuma maradt 1920×1080 pixel (vagyis Full HD), a képfrissítés viszont a korábbi max. 30 kép/mp helyett lehet 50, sőt 60 kép/mp is. A gép a 25 és 24 kép/mp-es módokat is támogatja.

Videofelvétel során használható külső mikrofon is, illetve fejhallgatót is csatlakoztathatunk a géphez. Az automatikus élességállítás a Dual Pixel CMOS AF-nek köszönhetően videofelvétel közben is egész jó sebességű, STM, illetve nano USM objektívekkel pedig a gyorsaság mellett a csendes működés is a jellemzők közé sorolható.

Az EOS 80D-ben is megtalálható a 70D-ben bevezetett digitális zoom szolgáltatás, amelyet engedélyezve 3-10×-es mértékig folyamatosan állíthatjuk a zoomot, hasonlóan a kompaktok optikai zoom állításához.
Az optikai zoom természetesen itt is elérhető, az új nano USM motoros EF-S 18-135mm-es objektívhez PowerZoom adapter is vásárolható, amely motoros zoomolást kínál.

A felvételek maximum MOV vagy MP4 formátumban menthetők, előbbi a jobb utómunka lehetőséget kínáló, kevésbé tömörített ALL-I módot kínálja (de csak 25 kép/mp frissítéssel). A videók hossza MP4 formátumnál 29 perc 59 mp, MOV ALL-I módban max. 14 perc

Videót time-lapse programozott módban is felvehetünk, a felvételek ez esetben is maximum Full HD felbontásúak, mivel a gép is videó módban dolgozik. Ennek előnye, hogy a tükör és a zár nem mozdul, így kíméletesebb, hátránya viszont a gördülő zárból (rolling shutter) adódó torzulások megjelenése.