Kipróbáltuk: Canon EOS 80D – teszt

0

Különlegességek

Gépen belüli RAW konverzió

Egy ideje már lehetőséget kínálnak a Canon komolyabb DSLR-jei a RAW képek gépen belüli JPEG-gé alakítására. Azonban hiába, hogy már 2016-ot írunk, még mindig ugyanazok a gyermekbetegségek fedezhetők fel a funkcióban.
Az expozíciót ugyan állíthatjuk plusz és mínusz irányban is, de a fehéregyensúlyt csak a gyári értékek és a kézi színhőmérséklet közül választhatjuk ki, finomhangolásra itt nincs lehetőség. Pedig ez lenne az egyik lényege a RAW konvertálásnak.
Állítható még a zajszűrés, az objektív hibák korrekciója, a megvilágítás optimalizálás, a színtér és a képstílus.

Time-lapse, időzített sorozat

A Canon EOS 80D mind a time-lapse videók közvetlen készítését, mind a time-lapse-hoz szükséges időzített fotózást támogatja.
A time-lapse videó rögzítése videófelvétel módban lehetséges, ahol beállítható a képkockák közötti időköz 1 mp pontossággal (akár 99 óráig), valamint a készítendő képek száma (max. 3600 képig).
A time-lapse videót minden esetben Full HD felbontásban készíti a gép és MOV konténerbe menti 25 képkocka/mp frissítéssel. A felvétel során a tükör nem csapódik fel-le és a zárszerkezet is folyamatosan nyitva van.

Ezzel szemben az időzített sorozat, amely utólag összerakható time-lapse-hez pillanatképeket készít, már fotó módban készül, azaz itt nem kell tartanunk a rolling shutter okozta torzulásoktól, mint a time-lapse videónál, cserébe viszont minden egyes képkocka előtt a zár visszafut és a tükör is lecsapódik. Sajnos élőképnél nem indítható időzített sorozat, pedig ez megoldhatná a tükörcsapkodás kérdését.
A beállítási lehetőségek azonosak, mint a time-lapse videónál, de a képek száma 1-99 után akár végtelenre is állítható.

Timed és B mód

A 80D nem csak a szokásos B módot kínálja, azaz addig exponál, amíg nyomjuk az exponáló gombot (vagy amíg a távkioldót), hanem időzített, azaz Timed módot is.
Itt másodperces pontossággal megadható, hogy milyen időtartamig tartson az exponálás (akár 99 óráig).

HDR fotó

Bár a gép kínál HDR fotózási lehetőséget, ezt csak a szűrőeffektusok automatikus üzemmódban válaszhatjuk ki, azaz ilyenkor nincs lehetőségünk fehér-egyensúly, érzékenység, rekeszérték, sőt fókuszpont megadására sem.

Nehéz megérteni, hogy ha már a gép szoftverét felkészítik a HDR képkészítésre, miért kell azt korlátozni a teljesen automata üzemmódra, miért ne lehetne ezt a lehetőséget a kreatív módokra is kiterjeszteni, ahol a fotós végezheti el a beállításokat.
Így tehát aki szeretne HDR fotókat készíteni, de ő maga kívánja meghatározni a készítés paramétereit, sajnos semmi segítséget nem kap a géptől (leszámítva az expozíció sorozatot, amelyet kombinálhatunk önkioldóval is).

Villódzás mentesített felvételkészítés (Anti-flicker shooting)

A fénymérő rendszer lehetővé teszi, hogy a gép érzékelje a villódzó megvilágítást, s alkalmazkodjon hozzá. Ez nem csak egy-egy kép készítésénél, de sorozatfelvételeknél is igen hasznos tud lenni, hiszen villódzó megvilágításnál előfordulhat, hogy egy-egy képkockát adott esetben teljesen tönkretesz az éppen minimális megvilágítást adó fényforrás, amely jelentős alulexponálást eredményezhet. A villódzás mentesített felvételkészítés során a gép igyekszik olyan időpillanatokban exponálni, amikor a lehető legjobb képet kapjuk.

Csendes mód

Mind TTL kereső módban, mind LiveView módban elérhető az ún. csendes mód, amely a halkabb fotózást szolgálja.
TTL kereső módban a csendes mód során a tükör lassabban csapódik le, így csökkenti a zajhatást, míg LiveView módban kétféle csendes üzemmód is választható, az egyikben a zárlefutás válik lassabbá, a másikban pedig az expozíciót követő zárlefutás után jövő nyitás csak akkor következik be, ha az exponáló gombot felengedjük.

AF finomhangolás

Néha előfordulhat, hogy gépünk és a csatlakoztatott objektív nem képes tökéletesen együttműködni, és a kívánt témához képest kicsit közelebbre vagy netán távolabbra állít élességet. Ezt befolyásolhatjuk az AF finomhangolással.

A funkciót engedélyezve a teljes AF rendszert behangolhatjuk +/-20 lépésben. Ez minden egyes csatlakoztatott objektívre ugyanolyan mértékben hatással lesz.
Egy külön pont alatt húsz egyedi objektívet is a géphez hangolhatunk, melyeket csatlakozásukkor automatikusan azonosít a rendszer. Ezek AF működése is +/-20 lépésben állítható, külön a nagylátószög és külön a tele tartományt tekintve.

Multiexpozíció

Lehetőség van 2-9 képet egymásra exponálni, kétféle összhatásmóddal (Additív, Átlagoló). Beállítható az is, hogy a többképes expó elkészülte után ugyanilyen képpel folytassa-e a gép a szolgáltatást (amíg kikapcsoljuk), vagy álljon vissza normál fotó módra.