Kipróbáltuk: Canon EOS 90D – teszt

0

AF, sorozat, videó


Nem változott a fókuszrendszer az EOS 80D óta, így az EOS 90D-ben is a 80D-ben bevezetett 45 pontos, összkeresztszenzoros AF szenzor dolgozik. A széles képmező lefedettségű AF érzékenysége a középső fókuszpontnál -3 Fé (ISO100, F2,8, 60 mp záridő igényű megvilágítás).

Mivel az összes fókuszpont keresztszenzoros, így függetlenül attól, hogy vízszintes, vagy függőleges jellegű a téma, a fókuszálás lehetséges lesz. Ez alól csak néhány objektív esetében van kivétel, ilyen pl. az EF-S 10-18mm f/4,5–5,6 IS STM, ahol mind a 45 fókuszpont használható ugyan, de keresztszenzorosként csak a középső 15 vehető igénybe, illetve az EF 11-24mm f/4L USM esetében a két legszélső oszlop AF pontjai nem keresztszenzorosként működnek, az EF 100mm f/2,8 USM Macronál csak a belső 35 AF pont használható, s csak a középső 15 keresztszenzorosként. Ezeken kívül néhány további, régebbi objektívnél is előfordulhatnak korlátozások.

A középső AF pont e gépnél is dupla keresztszenzorral dupla pontosságot kínál, amennyiben f/2,8, vagy jobb fényerejű objektívet csatlakoztatunk a géphez.

Habár a fókuszrendszer változatlan, mégis van egy előrelépés, ugyanis míg az EOS 80D-nél nem volt elérhető a szpot AF (csak egy AF pont), az EOS 90D-nél már ez is választható (ahogy egyébként az EOS 6D Mark II-nél is).

Az AF terület jellege szerint tehát a következő lehetőségeink vannak:

  • 1 AF pont
  • szpot AF pont
  • AF csoport: 1 AF pont + 8 szomszédos
  • AF zóna (széles terület 3 pozíció)
  • teljesen automata (teljes szélesség)

Egy kis korlátozást azért el kell viselnünk az AF csoport módnál, ugyanis vízszintesen csak három pozíció választható: a két szélső a középső hármas oszlop, s csak függőlegesen mozoghatunk egy-egy AF pontonként.

Az AF terület kiválasztásához a felső részén, az exponáló gomb mögötti, míg az AF pont választáshoz a gép jobb sarkára eső AF-mező választó gombot használhatjuk.

A választható AF üzemmódok nem változtak:

  • One Shot: egyszeri AF mód. A készülék a képmezőben beállított AF-pont alatti területre állít élességet az AF-ON teljes, vagy a kioldó gomb félig lenyomásával. A gomb nyomva tartása alatt az élességállítás távolsága változatlan marad, akkor is ha átkomponáljuk a képet, vagy a főtéma elmozdul.
  • AI Servo: folyamatos (követő) AF. Szintén az AF-ON, vagy a kioldó gomb aktiválja, de ha a téma elmozdul, vagy a fotós átkomponálja a képet az élességállítás távolsága leköveti a témát (de AF pontot nem vált).
  • AI Focus: az előző két üzemmód ötvözete. A készülék alapesetben egyszeri AF beállítást használ, de ha a téma mozog, automatikusan folyamatos módba kapcsol.

A folyamatos/követő AF-hez az egyedi beállítások menüben megadhatjuk a követési érzékenységet és a követés gyorsaságát is.

Természetesen maradt a LiveView lehetőség is, a fázis-különbség támogatást kínáló gyors Dual Pixel CMOS AF-fel, de ebből már a továbbfejlesztett került az EOS 90D-be. A fókuszkeret többféle méretű lehet, a zóna AF-nél széles területet választhatunk, amelyben több fókuszmező dolgozik, az egyetlen AF pontnál közepes méretű, míg a pontszerű AF-nél kis méretű a fókuszkeret. Utóbbi már kellően kicsi ahhoz, hogy LiveView módban akár egy nagyobb csoportból egyetlen arcra fókuszáljunk, vagy egy makróképnél jól kiválasztható legyen a fókusz helye. Persze ez azért még nem vethető össze a Panasonic MILC-ek „tűfok” fókuszpontjával.

Érdemes tudni róla, hogy a Dual Pixel AF nem keresztszenzoros, így csak a függőleges élekre érzékeny, a vízszintesre nem, tehát pl. olyan témára nehéz fókuszálni, ami csak vízszintes vonalakat tartalmaz (pl. tengerparton a távolban lévő horizont vonalra). Ilyen esetben megoldás lehet, ha a gépet kissé elforgatjuk a fókuszálás idejére (30 fok többnyire elég is ahhoz, hogy kellő függőleges komponenst kapjon a fókuszrendszer).

Lehetőségünk van az autofókusz rendszer finomhangolására is, amely ugyanazt kínálja, mint az elődmodellé: zoom objektíveknél a zoom két végállására külön-külön eltolás érték adható meg, fix gyújtótávolságú objektíveknél értelemszerűen csak egy érték rögzíthető. Az is kiválasztható, hogy a finomhangolás az összes objektívre, vagy objektívenként külön-külön legyen értelmezett (max. 20 objektívig). A finomhangolás ±20 fokozatban szabályozható, hogy az objektív inkább előre, vagy az eddiginél távolabbra fókuszáljon.

Kézi élességállításra az objektív AF/MF gombjával kapcsolhatunk és a fókuszgyűrű valamint kereső segítségével végezhetjük el a beállítást. Élőképnél 5×-ös és 10×-es képnagyítás is kérhető, amelynek kivágása szabadon görgethető a gyorsvezérlő tárcsa vagy a fókuszkar irányaival, illetve az LCD érintésével is. A 10×-es nagyítás tökéletes kézi élességállítás lehetőségét kínálja.

Sorozat fényképezés

A sorozatfotózás sebességét elég rendesen felturbózták, redőnyzár használata mellett is elérhető 10 kép/mp sebesség (követő fókusszal is), de a tükörmozgatást kikerülve LiveView módban 11 kép/mp is rendelkezésre áll. Utóbbi persze rögzített fókusszal, de követő fókusz mellett itt is kapunk 7 kép/mp-et.

A sorozat sebessége tehát remek, viszont sajnos nem választhatunk konkrét értéket, csak a gyors, vagy a lassú (3 kép/mp) között dönthetünk, pontos értéket nem adhatunk meg, mint ahogy azt megtehettük a 7D szériánál.
Elérhető a csendes sorozat mód is, ahol 3 kép/mp-et használhatunk. Ez esetben a tükör mozgatása lassabb, amely miatt kissé csendesebb a gép.
Sajnos hiába érhető el elektronikus zár LiveView módban, ezt sorozatfelvétellel nem kombinálhatjuk, így teljesen csendes sorozatot nem készíthetünk (hacsak nem gyors kézi exponálással). Ez már csak azért is érdekes, mert van lehetőség fókuszsorozat készítésére élőképes üzemmódban, amelynél csak és kizárólag elektronikus zár használható és ilyenkor a gép automatikusan sorozatot készít (kb. 5,4 kép/mp-cel).

A sorozat sebességét a gép RAW formátumnál 24 képig tartja, amely több, mint a kisebb felbontású 80D-nél elérhető 18 kép. A belső puffer tehát jóval nagyobb kapacitású lett. A puffer telítődése után a sorozatkészítés nem áll le, csak a kártyaírás sebességének függvényében lelassul.

Az EOS 90D-ben is elérhetők a különféle automatikus sorozatok, így az expozíció sorozat (2, 3, 5, 7 kép hosszban) és a fehéregyensúly sorozat is (3 kép hosszban), ezen felül pedig időzített sorozat kézi time-lapse videóhoz, valamint a már említett, LiveView módban elérhető fókusz sorozat is.

Videófelvétel

Videofelvétel terén naprakésszé tették a gépet, így most már nem csak 1920×1080 pixel (vagyis Full HD) videók készíthetők 24, 25, 30, 50 és 60 kép/mp képfrissítéssel, de 3840×2160 pixeles (Ultra HD) is, 25 vagy 30 kép/mp-cel.

Videofelvétel során használható külső mikrofon is, illetve fejhallgatót is csatlakoztathatunk a géphez. Az automatikus élességállítás a Dual Pixel CMOS AF-nek köszönhetően videofelvétel közben is jó sebességű, STM, illetve nano USM objektívekkel pedig a gyorsaság mellett a csendes működés is a pozitív jellemzők közé sorolható.

Az optikai zoom természetesen itt is elérhető, az új nano USM motoros EF-S 18-135mm-es objektívhez PowerZoom adapter is vásárolható, amely motoros zoomolást kínál.

A felvételek MP4 formátumban kerülnek a kártyára, a videók hossza max. 29 perc 59 mp lehet.
Mind Ultra HD, mind Full HD felbontásban a szenzor teljes szélességben kihasználható, azaz nincs további képkivágás, kivéve persze az elektronikus képstabilizálást, amely két féle erősségben (képkivágással) érhető el, illetve ezen felül van egy ún. 4k crop mód, amely 1,2×-es képkivágást jelent (tehát ilyenkor sem 3840×2160 pixelt olvas ki a gép a szenzorból).
Az Ultra HD videók viszonylag jó részletességűek, bár erős antialias hatás érezhető rajtuk.

Videofelvételnél a maximális beállítható érzékenység ISO12800. A rekeszt (illetve a zársebességet) csak teljesen manuális módban állíthatjuk, egyébként a gép program automata módban dolgozik (Av állásban is).

Az érintésérzékeny hátsó LCD-nek köszönhetően a fókuszpont felvétel közben is áthelyezhető, amelyet a gép gyorsan le is követ. A fókuszálás sebessége nem változtatható.

Videót time-lapse programozott módban is felvehetünk, a felvételek itt is maximum Ultra HD felbontásúak lehetnek. Mivel a gép itt is videó módban dolgozik, így a tükör és a zár nem mozdul, ami kíméletesebb, hátránya viszont a gördülő zárból (rolling shutter) adódó torzulások megjelenése gyorsan mozgó témák esetében (bár time-lapse-nél nem igazán jellemző, hogy gyorsan mozgó témákat kellene torzulásmentesen leképezni).

A Canon EOS 80D-vel készült bemutató time-lapse videó: