Kipróbáltuk: Canon EOS 90D – teszt

0

Különlegességek

Gépen belüli RAW konverzió

Lehetőség van a fényképezőgéppel készült RAW fájlok utólagos, de a gépen belüli konvertálására, amelynél ráadásul egyszerre több kép is kiválasztható. A konvertálás előtt módosítható a fényerő, a fehéregyensúly, a képstílus és annak részletei, a megvilágítás optimalizálás, a zajszűrés, a felbontás és tömörítés, a színtér és az objektív korrekciók.
Viszont érdekes, hogy a fehéregyensúly megadásánál csak a programozott, vagy manuális értékeket választhatjuk ki, ezek finomhangolására itt nincs lehetőség.

Objektív hibák korrekciója

Ahogyan a gépen belüli RAW konvertálás, úgy az objektívek optikai hibáinak korrekciója is igen elterjedt már, ezt a legtöbb komolyabb digitális fényképezőgép kínálja. Az E0S 90D-be a geometria torzítás korrekció, a vignettálás korrekció, a kromatikus aberráció (axiális) korrekció, valamint a diffrakció korrekció került bele. Ezek közül a torzítás és vignettálás korrekció profil alapon működik, vagy objektívenként egész jó hatékonyságú, viszont a ritkábban alkalmazott objektívek profilját külön le kell tölteni a Canon EOS Utility segítségével.
A diffrakció korrekció gyakorlatilag rekeszérték függő utólagos élesítést jelent, a kromatikus aberráció csökkentés pedig csak az axiálist (tengely irányút) csökkenti, de igen minimális mértékben. Tehát a képsarki kékes-lilás tipikus elszíneződőst (laterális kromatikus aberráció) nem.
Erről most nem készítettünk újabb képeket, így a korábban fotózottakat közöljük bemutatás gyanánt:

Periférikus világítás korrekció (Peripheral Illumination Correction)

A Canon EOS 60D képei Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS objektívvel.

Kromatikus aberráció javításCanon EOS 7D Mark II – EF 24-105mm f/4 L IS USM


Canon EOS 7D Mark II – EF 24-105mm f/4 L IS USM


Canon EOS-60D – EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS


Canon EOS-60D – EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS


Canon EOS-60D – EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS


Canon EOS-60D – EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS

A doboz első két képe az EOS 7D Mark II-vel készült EF 24-105mm f/4 L IS USM objektívvel, alatta pedig két kép a Canon EOS-60D-vel és az EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS kitobjektívvel.

Torzítás javítás (Distortion Correction)

A Canon EOS 60D képei Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS objektívvel.

A Canon EOS 800D képei Canon EF 100mm f/2,8 Macro USM objektívvel.

Automatikus megvilágítás optimalizálás

A Canon gépeiben már régóta elérhető az automatikus megvilágítás optimalizálás, amely csak JPEG képekre van hatással. A szolgáltatás elviekben a sötétebb részeket igyekszik világosabbá tenni, illetve ügyelni a kontrasztra (kevés esetén növelni, sok esetén csökkenteni). A drasztikusnak számító tesztképünkön azonban csak minimális változás vehető észre, még az erős fokoztaban is (egyébként az erős és standard között kvázi nincs is különbség).

Automatikus megvilágítás optimalizálás

Többképes zajszűrés

Nem vadonatúj szolgáltatás, hiszen már a 2014-es 7D Mark II-ben is benne volt, de azért itt is megemlítjük. A funkciót a magas érzékenységű zajszűrés fokozatai között találjuk, de csak JPEG képeknél engedélyezhető (RAW+JPEG-nél sem). Aktiválva négy felvételt készít gyors sorozatban a gép, majd ezek képtartalmát egyesítve egy zajtalanabb, de a részleteket is meghagyó képet ment kártyára. Mivel ugyanarról a témáról sorozat készül, ezért mozdulatlan képtartalom (pl. makró, tárgy, táj vagy épületfotó) esetén ajánlott a használata. A mintaképek a képminőség oldal zajszűrés bekezdésénél találhatók.

Csúcsfény árnyalat elsőbbség

Ez a funkció a csúcsfényekre igyekszik vigyázni úgy, hogy a csúcsfényeken kívül a többi árnyalat módosítatlan maradjon. Alapesetben kikapcsolt állapotú, de ha JPEG-ben fotózunk, érdemes használni. Bekapcsolása után némileg csökken ugyan az érzékenység tartomány, hiszen nem állíthatunk ISO100-at, csak ISO200-tól választhatunk értéket, de cserébe JPEG képeknél valóban sokkal jobban jelennek meg a csúcsfények, s részletekből is több marad.
Van lehetőség egy speciális (D+) mód használatára is, amely azonban már nem hoz látványos előrelépést.
Megnéztük azt is, hogy RAW fájlból egyszerűen a csúcsfények visszahúzásával (-50) mit lehet kihozni Lightroommal. Hasonló tartományon belül dolgozhatunk, de a Lightroom highlight paramétere kicsit mélyebbre hat, így a középtónusokat is kissé eltolja.

Csúcsfény árnyalat elsőbbség (Highlight Tone Priority)

Time-lapse, időzített sorozat

A Canon EOS 90D mind a time-lapse videók közvetlen készítését, mind a time-lapse-hez szükséges időzített fotózást támogatja.
A time-lapse videó rögzítése videofelvétel módban lehetséges, ahol beállítható a képkockák közötti időköz 1 mp pontossággal (akár 99 óráig), valamint a készítendő képek száma (max. 3600 képig).
A time-lapse videót minden Ultra HD vagy Full HD felbontásban készíti a gép és MP4 konténerbe menti 25 vagy 30 képkocka/mp frissítéssel. A felvétel során a tükör nem csapódik fel-le és a zárszerkezet is folyamatosan nyitva van (elektronikus zárat használ a gép).

Ezzel szemben az időzített sorozat, amely utólag összerakható time-lapse-hez pillanatképeket készít, már fotó módban készül, azaz minden egyes képkocka előtt a zár visszafut és a tükör is lecsapódik. Sajnos élőképnél nem indítható időzített sorozat, pedig ez megoldhatná a tükörcsapkodás kérdését.
A beállítási lehetőségek azonosak, mint a time-lapse videónál, de a képek száma 1-99 után akár végtelenre is állítható.

Timed és B mód

Az EOS 90D (ahogy az EOS 80D is) nem csak a szokásos B módot kínálja, azaz addig exponál, amíg nyomjuk az exponáló gombot (vagy amíg a távkioldót), hanem időzített, azaz Timed módot is.
Itt másodperces pontossággal megadható, hogy milyen időtartamig tartson az exponálás (akár 99 óráig).

Elektronikus zár

Végre a Canon is mozdult az elektronikus zár felé, így az EOS 90D már kínál első redőnyt kiváltó (félig) elektronikus zárat és teljes elektronikus zárat is. Ezek természetesen csak LiveView módban érhetők el.
A teljes elektronikus zár teljes csendben történő fotózást kínál, igaz, valamiért sorozat módban ezt nem használhatjuk (viszont meglepő, de a fókusz sorozat is elektronikus zárral készül, ahol a gép automatikusan sorozatot lő).

Az elektronikus zár nem túl nagy sebességű, kb. 1/25 mp alatt olvassa ki a teljes képet.
Természetesen ilyenkor vakut nem használhatunk.

Mechanikus és elektronikus (gördülő) zár (1/1000 mp)

HDR fotó

Amatőr (hobbi) fotósoknak jöhet jól a gép beépített HDR funkciója, amely több kép összeillesztéséből igyekszik a szenzorénál nagyobb dinamika átfogást elérni, így a nagy fényerő különbségű témák jobban megörökíthetők. Mindez csak JPEG formátumnál érhető el, de ott többféle expozíció eltolás (±1, ±2 és ±3 Fé) és többféle effekt közül is választhatunk. Az így készült képek kicsit kisebb látószöget mutatnak, mint a normál fotók.
A tapasztaltabb és igényesebb amatőröknek viszont érdemesebb továbbra is inkább a külső HDR szoftvereket használni, mint pl. a Lightroom, ami persze nem kifejezetten HDR szoftver, de arra is remekül használható.
Ez utóbbival készített (szintén 3 Fé átfogású sorozatból kreált) HDR kép a doboz bal oldali menüjének alján található.

HDR módfunkció kikapcsolva


természetes, 1 Fé lépésköz


természetes, 2 Fé lépésköz


természetes, 3 Fé lépésköz


művészi normál, 3 Fé lépésköz


művészi élénk, 3 Fé lépésköz


művészi feltűnő, 3 Fé lépésköz


művészi domború, 3 Fé lépésköz


RAW-ból Adobe Lightroommal készített HDR

Fókusz sorozat

Főképp az objektív által kínálnál nagyobb mélységélesség eléréséhez jön jól a gép által kínált fókusz sorozat, amelyet Live View módban érhetünk el. Ennek leginkább a makrófotósok örülhetnek, de tárgyfotózásnál is segíthet ez a szolgáltatás.
A készített képekből a gép ugyan nem hoz létre nagy mélységélességű fotót, de az utómunka során mi készíthetünk ilyet (pl. a Photoshop File/Automate funkciójával).
A fókuszsorozatnál megadható a készítendő képek száma (akár 999) és a fókusz eltolás hozzávetőleges mértéke is.

Csendes mód

Hagyományos (TTL kereső) módban elérhető az ún. csendes mód, amely a halkabb fotózást szolgálja.
Ilyen esetben a tükör lassabban csapódik le, így csökkenti a zajhatást.
LiveView módban a korábbi modellel szemben nincs külön csendes üzemmód, de az elektronikus zárnak köszönhetően valójában mégis van, sőt, ez az igazi csendes mód, csak ezt nem a meghajatási mód beállításánál (Drive) állíthatjuk be, hanem a zártípusnál kell elektronikus zárat megadni.

AF finomhangolás

Néha előfordulhat, hogy gépünk és a csatlakoztatott objektív nem képes tökéletesen együttműködni, és a kívánt témához képest kicsit közelebbre vagy netán távolabbra állít élességet. Ezt befolyásolhatjuk az AF finomhangolással.

A funkciót engedélyezve a teljes AF rendszert behangolhatjuk +/-20 lépésben. Ez minden egyes csatlakoztatott objektívre ugyanolyan mértékben hatással lesz.
Egy külön pont alatt húsz egyedi objektívet is a géphez hangolhatunk, melyeket csatlakozásukkor automatikusan azonosít a rendszer. Ezek AF működése is +/-20 lépésben állítható, külön a nagylátószög és külön a tele tartományt tekintve.

Multiexpozíció

Lehetőség van 2-9 képet egymásra exponálni, kétféle összhatásmóddal (Additív, Átlagoló). Beállítható az is, hogy a többképes expó elkészülte után ugyanilyen képpel folytassa-e a gép a szolgáltatást (amíg kikapcsoljuk), vagy álljon vissza normál fotó módra.