Nikkor Z 85mm f/1,8 S – teszt

0

Felépítés

Tovább folytatta a Nikon a tükör nélküli, full-frame szenzoros rendszeréhez fejlesztett, f/1,8 fényerejű sorozatát és július végén bejelentette a 85 mm-es portréobjektívét. Így ez a harmadik f/1,8-as fényerejű objektív, amely a Nikon Z fényképezőgépekkel használható.
Azóta bejelentették a 24mm f/1,8-at is (amely majd október végén kerül piacra), illetve a gyártó ütemtervében az is látszik, hogy jövőre érkezik még egy 20 mm-es modell is ezzel a fényerővel. Így aztán remek sort tudhat majd magáénak a Nikon, sorban 20, 24, 35, 50 és 85 mm-es gyújtótávolságot kínálva.

Egyelőre azonban a boltok polcairól még hiányzik a 20 és 24 mm-es, de idővel ezek is megérkeznek.

Most azonban maradjunk a Nikkor Z 85mm f/1,8 S-nél, hiszen jelen cikkünk erről szól. A portréfotósok körében talán kevésbé népszerű az f/1,8 fényerő, amelynek régről fakadó beidegződés lehet az oka, jelesül az, hogy a régebbi, még filmes fényképezőgépekhez készült ilyen fényerejű objektívek nyitott blendén elég jelentős lágyságot produkáltak. Ezért inkább az f/1,4 vagy f/1,2 fényerejűeket favorizálják a tehetősebb amatőr fotósok, na és persze a profik is.

Azonban ritka az, hogy ezekkel az objektívekkel folyamatosan teljesen nyitott blendén fotózzanak, persze nyilván a lehetőség megvan rá, ami már önmagában kellemes érzés. Ugyanakkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon akkor is megvenné 3-4×-es áron az f/1,4-est vagy f/1,2-est, ha egy új f/1,8-assal nyitott blendén is kiváló élesség és zavaró lágyságtól mentes kép lenne készíthető, mindez fele olyan tömeggel? Az a gyanúm, hogy sok fotós meghozná azt a kompromisszumot, hogy elengedje az f/1,4-et vagy f/1,2, cserébe a kisebb tömegért – persze feltételezve azt, hogy valóban nem lesz gondja a képélességgel az f/1,8-as esetében nyitott blendén.

A Nikon valami hasonló koncepció köré építheti az f/1,8 fényerejű sorozatát, hiszen ezek az objektívek jóval könnyebbek, mint a nagyobb fényerejű, SLR-hez készült társaik, így kicsit eleget is tesz a korábban kialakult MILC = könnyű gép prekoncepciónak (amelynek egyébként a full-frame szenzoros gépeknél nem feltétlenül kell igaznak lennie).

Tesztünkben tehát arra is keressük a választ, hogy a Nikkor Z 85mm f/1,8 S kellően szépen karcol-e nyitott blendén is, azaz valódi alternatívája lehet-e egy f/1,4-es portréobjektívnek, vagy a profik inkább jobban járnak, ha kivárják az ütemtervben még nem szereplő, de bizonyára fejlesztés alatt álló 85mm f/1,2-t (amely egyébként a legfrissebb ütemtervben már közzétett 50mm f/1,2 nagytestvére lehet majd).

A kisfilmes képkocka méretű szenzorral 28,5 fokos látószöget kínáló objektív egyértelműen a portrézás szerelmeseinek készült. Az enyhe tele tartományban dolgozó objektív jó (vagy itt inkább átlagos) fényerőt kínál. Ahogy azt már korábban fejtegettük, elég nagy valószínűséggel nem ez lesz a legfényerősebb 85 mm-es objektív a Z rendszerben. Viszont a kis tömegű sorozatnál pont jó ez a fényerő, f/1,4-hez már jóval méretesebb elülső lencsetagok kellenének, amely nem csak a méretet és tömeget, de az árat is megtolná.
Egyébként ha már a tömeg szóba került: a tükörreflexes rendszerhez készült Nikkor AF-S 85mm f/1,8G objektív 350 grammot nyom, ezzel szemben a Nikon Z-re készült Nikkor Z 85mm f/1,8 S objektív 470 grammot, tehát nem mondható könnyebbnek, mint a tükrösöké. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy optikailag is teljesen más a felépítése a két objektívnek. A komolyabb tömeg több üveget feltételez, amely reménykeltő a képminőség szempontjából. De erre úgyis hamarosan fény derül.

Az objektív 12 lencsetagból épül fel, amelyek között kettő extra alacsony szórású, így a kromatikus aberráció várhatóan jól korrigált lesz. Örömteli, hogy már itt is megjelent az ED lencsetag, amely eddig nem volt megszokott az ilyen gyújtótávolságú objektíveknél. A képsarki kóma (asztigmatizmus) viszont ennél a gyújtótávolságnál nem szokott jelentős lenni, így aszférikus tagot itt nem alkalmazott a gyártó, ahogy egyébként az SLR-ekhez készült 85mm f/1,4-nél sem, de ott még alacsony szórású tag sem került az optikai rendszerbe.

A lencsék felületét itt is nanokristály bevonattal látták el a tükröződések minimalizálása érdekében, emellett az elülső lencsetag még fluorin bevonatot is kapott, amely a vízlepergető hatása miatt az objektív tisztán tartásában segít.

Az élességállítást a Z bajonettes MILC-eknél előforduló kontraszt alapú élességállításhoz ideális léptetőmotor végzi (annak ellenére, hogy a gépek rendelkeznek fázis-különbség érzékeléssel is, a fókusz precíz finomhangolása már kontraszt alapon történik, tehát ez a meghajtás a lehető legjobb választás).

Mivel az objektív belső élességállítású, így a frontlencse nem fordul el, illetve előre-hátra sem mozog az élességállítás során, sőt, ez a hátsó lencsetagra is igaz, így aztán igazán minimális esély van arra, hogy a lencsetagok közé szösz vagy por kerüljön.

Az objektívhez puha tokot és napellenzőt is mellékel a gyártó. Az első kupak a belső füleknek köszönhetően akkor is kényelmesen a helyére pattintható, ha a napellenző az objektíven van.

Az 55 mm hasznos átmérőjű elülső lencsetag elé 67 mm-es szűrőt tekerhetünk fel.

A specifikáció a Nikkor Z 85mm f/1,8 S adatlapján tekinthető meg.

Használati tapasztalatok

A Nikkor Z 85mm f/1,8 S objektív is megkapta a Z rendszerben már alapnak számító időjárásálló szigeteléseket, amelyek több ponton akadályozzák meg a nedvesség és por objektívbe jutását. Ennek legárulkodóbb jele a fém bajonett csatlakozó körül körbe futó gumi szigetelő csík.

Az objektív tubusának bajonetthez közeli része fém, míg a fókuszgyűrű előtti és mögötti rész hőstabil műanyag borítású.

Kézi fókuszáláskor az igen széles, 4,5 cm-es, sűrűn bordázott gyűrűt használhatjuk. A focus-by-wire megoldás miatt az élességállítás során nem közvetlenül a lencsetagokra hatunk, csak a fókuszmotor vezérlésére. A manuális fókuszálást kellően finoman és precízen végezhetjük, hiszen közel két teljes fordulatot (~720 fok) is forgathatunk a gyűrűn, mire a közelponttól a végtelen tárgytávolságig eljutunk. Ez persze csak akkor van így, ha lassan forgatjuk a fókuszgyűrűt, gyors forgatásra az „áttétel” is magasabb lesz, így ha kell, 90 foknyi gyors elfordítással is átérünk a közelponttól a végtelenig. Ez tehát azt jelenti, hogy a durva élességállítást gyorsan elvégezhetjük, a precíz finomhangoláshoz pedig bőven van fordulatunk, így könnyedén beállítható a tökéletes fókusz.

Távolságskála nincs az objektíven, egy hozzávetőleges virtuális skálát a fényképezőgép LCD-jén láthatunk kézi élességállítás során.

Kapcsolóból egy került a tubusra, ez az autofókuszt és a kézi élességállítást váltó A/M.

Bár a különböző sebességgel dolgozó elektronikus gyűrű miatt a videózásnál a precíz follow-focus nem igazán érhető el, ettől függetlenül nagy méretű LCD-n a kézi élességállítás még használható lehet, ezért megnéztük, van-e fókuszlégzés, és ha igen, milyen mértékű. Tapasztalataink alapján a Nikkor Z 85mm f/1,8 S objektívnél elég erős a fókuszlégzés, amely ez esetben közelpontnál majd’ 20%-kal kisebb látószöget eredményez.

Látószög változás a tárgytávolság függvényében