Nikkor Z 50mm f/1,8 S – teszt

0

Felépítés

A Nikon még a tükör nélküli, full-frame szenzoros rendszerének bejelentésekor mutatta be a Z objektívcsalád első három tagját, a Nikkor Z 24-70mm f/4 S standard zoomot, valamint a Nikkor Z 35mm f/1,8 S és Nikkor Z 50mm f/1,8 S fixeket. Az alapzoomot és a 35 mm-es fixet már teszteltük korábban (lásd a fenti linkeken), az 50 mm-es fix most következik.

A Nikkor Z 50mm f/1,8 S-t biztosan nagy érdeklődés és nagy siker is övezni fogja. Nem csak azért, mert ez a gyújtótávolság közel van a szenzor átlójához, így az objektív azt a standard látószöget kínálja, amely az emberi látáshoz hasonló perspektívát ad, de azért is, mert ára is kedvező és mint látni fogjuk a tulajdonságai is nagyon jók.

A kisfilmes képkocka méretű szenzorral 47 fokos látószöget adó objektív kategóriájában átlagos fényerőt kínál. Nyilvánvaló, hogy nem ez lesz a legfényerősebb modell, de ezt már akkor tudtuk, amikor a Z 6 és Z 7 fényképezőgép vázakkal együtt a Noct 58mm f/0,95-öt is beharangozta a japán gyártó. A Nikkor Z 50mm f/1,8 viszont nem is a fényerejével, mint inkább a kedvező árával és jó optikai tulajdonságaival szeretne hódítani. Persze ez már valahol determinálja, hogy nem egy pehelysúlyú modellről van szó, a jó öreg tükörreflexes rendszerhez készült AF-S 50mm f/1,8G objektív csupán 185 grammot nyom, míg a Z 50mm f/1,8 S nem kevesebbet, mint 415 grammot. Ennek oka persze az, hogy több lencsetag alkotja a Z rendszerhez készült 50 mm-est, mint a tükörreflexes rendszeréhez készültet (12 lencsetag a 7-tel szemben). Itt tehát nincs arról szó, hogy a kis tömegért cserébe a rajzolatnál kell majd kompromisszumot kötni.

Az objektív 12 lencsetagból épül fel, amelyek között kettő aszférikus és kettő extra alacsony szórású tag szolgálja a képsarki leképezés javítását és a kromatikus aberráció csökkentését. Már önmagában az is érdekes, hogy extra alacsony szórású tag is került ebbe az objektívbe, hiszen 50 mm-es gyújtótávolságú kisfilmes objektíveknél ez nem igazán jellemző (még az F bajonettes Nikkor 50mm f/1,4G modellbe is csak egy aszférikus került, alacsony szórású nélkül). A komoly minőségért persze le kell tenni az asztalra valamit, így a Nikon az 50 mm-es objektívjei közül elsőként a Nikkor Z 50mm f/1,8 S objektívben alkalmazott alacsony szórású tagot.

Ennél azonban sokkal furcsább a frontlencse, ugyanis ez a külső felületén nem domború, amit eddig minden objektívnél megszokhattunk, hanem homorú.
A lencsék felületét itt is nanokristály bevonattal látták el a tükröződések minimalizálása érdekében, emellett az elülső lencsetag még fluorin bevonatot is kapott, amely a vízlepergető hatása miatt az objektív tisztán tartásában segít.

Az élességállítást ezúttal is léptetőmotor végzi, amely a Z bajonettes MILC-eknél előforduló kontraszt alapú élességállításhoz is ideális (annak ellenére, hogy a gépek rendelkeznek fázis-különbség érzékeléssel is, a fókusz precíz finomhangolása már kontraszt alapon történik).

Mivel az objektív belső élességállítású, így a frontlencse nem fordul el, illetve előre-hátra sem mozog az élességállítás során, sőt, ez a hátsó lencsetagra is igaz, így aztán igazán minimális esély van arra, hogy a lencsetagok közé szösz vagy por kerüljön.

Az objektívhez puha tokot és napellenzőt is mellékel a gyártó. Az első kupak a belső füleknek köszönhetően akkor is kényelmesen a helyére pattintható, ha a napellenző az objektíven van.

A 37 mm hasznos átmérőjű elülső lencsetag elé arányaiban sokkal nagyobb, 62 mm-es szűrőt tekerhetünk fel.

A specifikáció a Nikkor Z 50mm f/1,8 S adatlapján tekinthető meg.

Használati tapasztalatok

A napellenző nélkül 9 cm hosszú Nikkor Z 50mm f/1,8 S objektívet időjárásálló szigetelésekkel is ellátták, amelyek több ponton akadályozzák meg a nedvesség és por objektívbe jutását. Ennek legárulkodóbb jele a fém bajonett csatlakozó körül körbe futó gumi szigetelő csík.

Az objektív tubusának bajonetthez közeli része fém, míg a fókuszgyűrű előtti és mögötti rész hőstabil műanyag borítású.

A kézi élességállításhoz a mintegy 4 cm szélességű, sűrűn bordázott gyűrűt használhatjuk. A focus-by-wire megoldás miatt az élességállítás során nem közvetlenül a lencsetagokra hatunk, csak a fókuszmotor vezérlésére. A kézi élességállítás során kellően finoman és precízen dolgozhatunk, hiszen több, mint 360 fokot is forgathatunk ezen, mire a közelponttól a végtelen tárgytávolságig eljutunk. Ez persze csak akkor van így, ha lassan forgatjuk a fókuszgyűrűt, gyors forgatásra az „áttétel” is magasabb lesz, így ha kell, 45 foknyi gyors elfordítással is átérünk a közelponttól a végtelenig.

Távolságskála nincs az objektíven, egy hozzávetőleges virtuális skálát a fényképezőgép LCD-jén láthatunk kézi élességállítás során.

Kapcsolóból egy került az objektívre, az autofókuszt és a kézi élességállítást váltó A/M.

Bár a különböző sebességgel dolgozó elektronikus gyűrű miatt a videózásnál a precíz follow-focus nem igazán érhető el, ettől függetlenül nagy méretű LCD-n a kézi élességállítás még használható lehet, ezért megnéztük, van-e fókuszlégzés, és ha igen, milyen mértékű. A Nikkor Z 50mm f/1,8 S esetében elhanyagolható mértékű a „focus breathing” jelensége, így optikai kialakítása alapján videózásra is jól használható akkor is, ha átfókuszálással szeretnénk használni.

Látószög változás a tárgytávolság függvényében