Nikon firmware-ek Z 9-hez és Nikkor Z objektívekhez

0

A Nikon frissítette a profi, full-frame szenzoros tükör nélküli Z 9 fényképezőgépének firmware-ét és kiadta annak C3.01-es verzióját, amelyben az alábbi változások lépnek életbe:

  • Az MC-N10 vezeték nélküli markolat mostantól használható a 10 tűs távkioldó-csatlakozón keresztül csatlakozó fényképezőgépek szinkronizált kioldására
  •  Javult az élességkövetés hatékonysága AF-C módban, amikor az [AF mező mód] [Széles mezős AF (K)], [Széles mezős AF (N)], [Széles mezős AF (C1)] vagy [Széles mezős AF (C2)] beállítása van érvényben
  • Az alábbi problémákat javították ki:
    – Amikor a felhasználó nem a [Témaérzékelés ki] lehetőséget választotta az [AF témaérzékelési beállítások] menüpontban, miközben az [AF mező mód] menüpont [Széles mezős AF (K)], [Széles mezős AF (N)], [Széles mezős AF (C1)] vagy [Széles mezős AF (C2)] beállítása volt érvényben, az élességponton kívül eső témákra esetenként nem lehetett automatikusan beállítani az élességet.
    – Amikor a felhasználó az [AF mező mód], [AF mező mód + AF-BE], [Felvételkészít. funkciók betöltése] és [Felv.kész. funkciók betölt. (tartás)] funkciók egyikét társította egy vezérlőgombhoz az f2 Egyéni beállításban [Egyéni vezérlők (fényképezés)], miközben az [AF mező mód] [3D követés] beállítása volt érvényben a tárolt beállításokban, a fényképezőgép esetenként nem tudta követni a kívánt témát vagy nem tudta beállítani az élességet, amikor a felhasználó a kiválasztott vezérlőgomb megnyomásával AF-C élességállítási módban elindította az automatikus élességállítást.
    – Amikor a felhasználó az [AF mező mód], [AF mező mód + AF-BE], [Felvételkészít. funkciók betöltése] és [Felv.kész. funkciók betölt. (tartás)] funkciók egyikét társította egy vezérlőgombhoz az f2 Egyéni beállításban [Egyéni vezérlők (fényképezés)], a fényképezőgép ritka esetben lefagyott, amikor a felhasználó közvetlenül fényképezés előtt vagy után megnyomta a kiválasztott vezérlőgombot, miközben az [AF mező mód] [Pontszerű AF] vagy [Egypontos AF] beállítása volt érvényben.
    – Az FTP-kiszolgálókkal létesített kapcsolat során néha előfordultak FTP-hibák.
    – Bizonyos FTP-kiszolgálók esetén határozatlan ideig zajlott a feltöltési művelet, de kép nem került feltöltésre.
    – Miután a felhasználó hozzáadta a [SAJÁT MENÜ] vagy a [LEGUTÓBBI BEÁLLÍTÁSOK] menühöz a d14 Egyéni beállítást [Zárkioldás-időzítés jelzője], azt nem lehetett kiválasztani egyik menüben sem, továbbá nem lehetett eltávolítani a [SAJÁT MENÜ] elemei közül az [Elemek eltávolítása] funkcióval.

A profi váz mellett öt Nikkor Z objektívhez is készült új firmware, ezek a következők:

  • Nikkor Z 20mm f/1,8 S
  • Nikkor Z 24mm f/1,8 S
  • Nikkor Z 35mm f/1,8 S
  • Nikkor Z 50mm f/1,8 S
  • Nikkor Z 85mm f/1,8 S

Az említett objektívek 1.10-es firmware-ével az objektív vezérlőgyűrűje immár használható a lineáris kézi élességállítás vezérlésére. Ha a fényképezőgépen megnyitható [EGYÉNI BEÁLLÍTÁSOK MENÜ] f9 Egyéni beállításában [Élességá. gyűrű forgat. tartománya] a [Nem lineáris] beállítástól eltérő beállítás van érvényben, és a felhasználó az objektív vezérlőgyűrűjét a kiválasztott tartományon keresztül forgatja, akkor az élesség a gyűrű forgatási sebességétől függetlenül a minimális fókusztávolságról a végtelenre áll. 2022. decemberi állás szerint az [Élességá. gyűrű forgat. tartománya] funkció a Z 9 modellen („C” firmware 2.00-ás vagy újabb verziója) és a Z 7II/Z 6II modellen („C” firmware 1.40-es vagy újabb verziója) áll rendelkezésre.

A frissítésekhez szükséges fájlok elérhetők a Nikon Letöltési Központjában, linkeket hírünk alatt közlünk.