Letölthetők az új Nikon firmware-ek

0

A Nikon a múlt héten harangozta be a tükör nélküli, full-frame szenzoros Z 6II, Z 7II, valamint a profi Z 9 fényképezőgépeihez készülő firmware frissítéseit, amelyek a mai napon elérhetővé váltak.

Ismétlésképpen az újdonságok:
Nikon Z 6II és Z 7II C1.40 firmware-ei:

  • Az elérhető funkciók köre kibővült az alábbiakkal:
    – támogatottá vált a NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S objektív használata,
    – támogatottá vált az ML-L7 távvezérlő használata,
    – az EGYÉNI BEÁLLÍTÁSOK MENÜ f2 Egyéni beállításában a vezérlőkhöz rendelhető funkciók köre kibővült az Élességpozíció mentése és az Élességpozíció előhívása * lehetőséggel,
    – az EGYÉNI BEÁLLÍTÁSOK MENÜ f9 Egyéni beállítása kibővült az Élességá. gyűrű forgat. tartománya * menüponttal, és
    – az EGYÉNI BEÁLLÍTÁSOK MENÜ f10 Egyéni beállítása kibővült az Élességá./vez.gyűrű funkc. megcser. * beállítással.
    * 2022. április 20-i állás szerint ezek a funkciók kizárólag NIKKOR Z 70–200mm f/2.8 VR S objektívvel használhatók.
  • Az alábbi fejlesztésekre került sor:
    – A fényképezőgép gyorsabban állít élességet a kép közepén elhelyezkedő témára abban az esetben, ha nem érzékeli a portré téma arcát vagy szemét, amikor az AF mező mód Automatikus AF mező beállítása van érvényben.
    – A memória előhívása funkciót módosítottuk, hogy az aktuális élességállítási módtól függetlenül az automatikus élességállítás során kiválasztott élességpozíció ne változzon, amikor a felhasználó a memória előhívása közben félig lenyomja a kioldógombot.
  • Az alábbi problémákat küszöböltük ki:
    – Esetenként előfordult, hogy a fényképezőgép nem tudta a fókuszmezőben lévő témára állítani az élességet a közvetlenül az akkumulátor behelyezése után készített képeken.
    – Amikor a felhasználó U1, U2 vagy U3 felhasználói beállítások módban újra elindította a készenléti időzítőt, megváltozott a záridő, amikor tárolt értéke hosszabb volt 30 mp-nél.
    – A fő vezérlőtárcsa elforgatásával megtekintett képek nem jelentek meg megfelelően, miután a felhasználó a keresőben ráközelített egy “álló” (portré) tájolású képre.
    – Képhiba jelentkezett azokon a videofelvételeken, amelyeket a felhasználó HDMI eszközre továbbított, amikor a VIDEOFELVÉTEL MENÜ Képméret / képkockaseb. menüpontjának 3840 x 2160; 60p vagy 3840 x 2160; 50p beállítása volt érvényben.
    – Bizonyos fényképezőgép-stabilizátorok használatakor a felhasználó nem tudta működtetni a videofelvétel gombot, miközben a videót HDMI-n keresztül külső eszközre rögzítette, amikor a VIDEOFELVÉTEL MENÜ Képméret / képkockaseb. menüpontjában a 3840 x 2160; 30p,a 3840 x 2160; 25p vagy a 3840 x 2160; 24p beállítás, a BEÁLLÍTÁS MENÜ Speciális > Kimenet adatmélysége menüpontjában pedig a 10 bites beállítás volt érvényben.

A Nikon Z 9 C2.00 firmware-e:

  • Néma fényképezés
    • Az AF-mező módok köre kibővült a Széles mezős AF (C1) és a Széles mezős AF (C2) beállítással.
    • Fényképezés módban a funkciókijelző további információkat jelenít meg a hosszú időtartamú expozíciókról, kijelzi például az eltelt és a fennmaradó időt.
    • Nagy sebességű képkockarögzítésnél immár használható a „kioldás előtti sorozat” funkció.
    • Módosult a színhőmérséklet kiválasztásának módja abban az esetben, amikor a fehéregyensúly beállítása a Színhőmérséklet választása.
    • Módosult a fényképezőgép által a Felhasználói beállítás fehéregyensúly-érték mérésére használt terület mérete.
    Megjegyzés: A „Néma fényképezés”, „Videofelvétel”, „Kijelzők”, „Visszajátszás” és „Vezérlők” címszó alatt feltüntetett változásokról részletesen a Z 9 Reference Guide (Supplement for Firmware Version 2.00) (Z 9 referencia útmutató (kiegészítés a 2.00-ás firmware-verzióhoz)) dokumentumban olvashat.
    Megjegyzés: Az újonnan hozzáadott menüelemek miatt néhány Egyéni beállítás új sorszámot kapott.
  • Videofelvétel
    • Az AF-mező módok köre kibővült a Széles mezős AF (C1) és a Széles mezős AF (C2) beállítással.
    • Módosult a színhőmérséklet kiválasztásának módja abban az esetben, amikor a fehéregyensúly beállítása a Színhőmérséklet választása.
    • Módosult a fényképezőgép által a Felhasználói beállítás fehéregyensúly-érték mérésére használt terület mérete.
    • A videofelvétel során a kijelző kicsinyítésére és nagyítására használható zoomarányok kibővültek az 50% és a 200% értékkel.
    • A funkciókijelző videó módban kijelzi az aktuális képméretet és képkockasebességet.
    • A VIDEOFELVÉTEL MENÜ az alábbi elemekkel bővült:
    – A Videó fájltípusa menüpontban elérhető RAW videofelvételi lehetőségek kibővültek az N-RAW 12 bites (NEV) és a ProRes RAW HQ 12 bites (MOV) beállítással.
    – Bekerült a funkciók közé a Kiterjesztett túlmintavételezés.
    • Az EGYÉNI BEÁLLÍTÁSOK MENÜ az alábbi elemekkel bővült:
    – A g1 Egyéni beállítás (i menü beállítása) kibővült a Videóinformációk megtekintése beállítással.
    – A g2 Egyéni beállítás (Egyéni vezérlők) kibővült a Gyors AF-BE menüponttal.
    – A g8 Egyéni beállítás kibővült a Finom ISO érz.szab. (M mód) lehetőséggel.
    – A g9 Egyéni beállítás kibővült a Kiterjesztett záridők (M mód) menüponttal.
    – A g14 Egyéni beállítás kibővült a Fényerő-információ kijelzése menüponttal.
    – A g17 Egyéni beállítás kibővült a Piros REC képjelző beállítással.
    • A BEÁLLÍTÁS MENÜ az alábbi elemmel bővült:
    – A HDMI > Kimenet felbontása menüpont kibővült az 1080i (váltottsoros) beállítással.
  • Kijelzők
    • Módosult a Csak kereső és a Kereső elsődlegessége monitor mód.
    • A nagy sebességű képkockarögzítés kioldási időzítés jelzőkkel bővült.
    • Az EGYÉNI BEÁLLÍTÁSOK MENÜ az alábbi elemmel bővült:
    – A d20 Egyéni beállítás kibővült a Kereső kijelzése nagy kép/mp-cel menüponttal.
    • A BEÁLLÍTÁS MENÜ az alábbi elemekkel bővült:
    – A Kereső fényereje > Kézi menüpont kibővült az Lo 1 és Lo 2 beállítással.
    – Bekerült a funkciók közé az Autom. hőmérsékleti kikapcsolás.
    Visszajátszás
    • A visszajátszás „i” menüjének Retusálás menüpontja kibővült a Mozgásmontírozás beállítással.
    • A videolejátszás szüneteltetése közben megjeleníthető „i” menü lehetőségei kibővültek az Egymás utáni képkockák mentése lehetőséggel.
    • A felhasználó az első kép kivételével átugorhatja az egyes sorozatok minden képét, amikor teljes képes visszajátszásban lapoz a képek között.
    Vezérlők
    • Az EGYÉNI BEÁLLÍTÁSOK MENÜ az alábbi elemekkel bővült:
    – Az a14 Egyéni beállítás kibővült az Élességpont-választási sebesség menüponttal.
    – Az f2 Egyéni beállítás (Egyéni vezérlők (fényképezés)) kibővült a Felv.kész. funkciók betölt. (tartás) lehetőséggel.
    – Kibővült az f2 Egyéni beállításban (Egyéni vezérlők (fényképezés)) és a g2 Egyéni beállításban (Egyéni vezérlők) egyéni funkciókkal felruházható vezérlők listája, a kiosztható funkciók köre pedig kibővült az Élességpozíció mentése és az Élességpozíció előhívása lehetőséggel.
    – Az f11 Egyéni beállítás kibővült az Élességá./vez.gyűrű funkc. megcser. funkcióval (2022. április 20-i állás szerint ez a funkció csak NIKKOR Z 70–200mm f/2.8 VR S objektívvel áll rendelkezésre).
    – Az f13 funkció kibővült a Segédvál. közepének választása beállítással.
    • A BEÁLLÍTÁS MENÜ az alábbi elemmel bővült:
    – A Menübeállítások mentése/betöltése funkcióval elmentett és betöltött beállítások immár tartalmazzák a visszaállítás menü Képek törl. mindkét fogl.-ban és Szűrt visszajátszási kritériumok menüpontjának beállítását is.
  • Egyéb változások
    • Támogatottá vált a NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S objektívek használata.
    • A SnapBridge alkalmazás 2.9.0-ás vagy újabb verziójával letöltött képek méreteit illetően a meglévő Original format (Eredeti formátum) és 2 megapixels (2 megapixel) beállítás kibővült a 8 megapixels (4K) (8 megapixel (4K)) lehetőséggel.
    • Az „i” menüben kijelölt beállítások most már kiválaszthatók a segédválasztó vagy a függőleges irányú fényképezésre szolgáló választógomb közepének megnyomásával.
    • Azokkal a vezérlőkkel használható ez a funkció, amelyekhez a felhasználó az f2 Egyéni beállításban (Egyéni vezérlők (fényképezés)) hozzárendelte a Felvételkészít. funkciók betöltése lehetőséget, amikor a fényképezőgép USB-kapcsolaton keresztül NX Tether, NX MobileAir és hasonló szoftvert futtató készülékhez csatlakozik.
    • A megbízhatóság, az élességkövetés és az alacsony fényviszonyok melletti témafelismerés javítása érdekében módosítottunk az automatikus élességállításon.
    • Az alábbi problémákat küszöböltük ki:
    – Ritka esetben vízszintes vonalak jelentek meg a P és A módban készített képeken.
    – Amikor a felhasználó f/5.6 alatti értékre állította a rekeszt, miközben AF-C élességállítási módot választott, és az AF-C prioritás kiválasztása menüpont Élesség beállítása volt érvényben, esetenként előfordult, hogy nagy sebességű képkockarögzítés módban a készülék letiltotta a zárkioldást.
    – Néha előfordult, hogy a készülék AF-C élességállítási módban nem tudott élességet állítani a lassan mozgó témákra f/2.8-nál tágabb rekesz használatakor.
    – Amikor a felhasználó nem-CPU objektívvel időzített felvételkészítés közben ON értékre állította az Expozíciósimítás funkciót, az egyes fényképsorozatok egyre súlyosbodó mértékben túlexponáltak lettek.
    – A macOS operációs rendszerrel konfigurált SFTP kiszolgálókhoz való csatlakozási kísérletek hiba miatt meghiúsultak, kivéve abban az esetben, amikor a felhasználó a kezdőmappát jelölte meg célmappaként.
    – Amikor a felhasználó egy egyéni beállításkészletről olyan beállításkészletre váltott, amely eltérő értéket tartalmazott az a9 Egyéni beállításban (Élességállítási mód korlátozásai), a készülék nem hívta elő az élességállítási mód második beállításkészletben tárolt értékét, hanem továbbra is az első beállításkészlet értéke maradt érvényben, amelyet nem lehetett módosítani.
    – A fényképezőgép esetenként lefagyott, amikor a felhasználó képet készített, miközben mind a VISSZAJÁTSZÁS MENÜ Kép megtekintése menüpontja, mind a FÉNYKÉPEZÉS MENÜ Fényképek vibrációcsökkentése menüpontja Be/ON értékre volt állítva.
    – Bizonyos nyelvek esetén az üzenetek túlhaladtak a kijelző szélén.

A firmware-ek frissítéséhez szükséges fájlok elérhetők a hírünk alatt linkelt Nikon weboldalakon, ahol a frissítés menetéről is olvashatunk.