Hivatalos: Megjelent a Nikon Z 9

0

A Nikon ma hivatalosan közzétette a professzionális sportfotós, tükör nélküli fényképezőgépének részletes képességeit, ezzel együtt pedig bejelentette az új gép teljes specifikációját, várható piacra kerülését és árát is.

A Nikon Z 9 a valaha volt legtöbb kedvcsináló videóval bevezetett fényképezőgép, hiszen a gyártó márciusban bejelentett fejlesztése óta már négy teaser is megjelent róla.
A részletes, teljes tudásra kiterjedő ismertetők azonban csak a mai naptól érhetők el.

A több ponton is időjárásállóságot adó szigetelésekkel ellátott, magnézium ötvözet vázra épülő Nikon Z 9 egy teljesen új fejlesztésű, közel Leica képkocka méretű, egészen pontosan 35,9×23,9 mm méretű, 52,37 millió teljes és 45,71 millió effektív pixelszámú rétegelt CMOS szenzort alkalmaz, amelyet 5 Fé-et adó mechanikus szenzorstabilizátorra építettek. A Nikon történetében ez az első olyan full-frame szenzoros fényképezőgép, amely rétegelt (stacked) kialakítású (a képérzékelő felület alatt nagy méretű és nagy kapacitású, igen gyorsan elérhető puffermemória található) szenzort használ. Ennek (is) köszönhetően igen gyors képkiolvasási sebességgel büszkélkedhet, hiszen teljes felbontásban akár 30 kép/mp sorozatsebesség is használható (képkivágással, 11 Mpixeles felbontásnál pedig 120 kép/mp a maximum).

A gyors kiolvasási sebességű szenzor nem csupán a sorozatnál jön jól, az igen rövid ideig tartó kiolvasás a gördülő elektronikus záras felvételeknél is jelentősen csökkenti a jello-effektust, ráadásul még a vakuhasználatot is lehetővé teszi, akár 1/200 mp-es vakuszinkronidővel. Az elektronikus zárnak köszönhetően a legrövidebb záridő immár 1/32000 mp is lehet, amely jelentősen kibővíti a nagy fényerejű objektívek használhatóságát még erős napsütésben is.
Mindezek pedig szükségtelenné tették a mechanikus redőnyzár használatát, így ilyen nem is került a gépbe, ami még tovább csökkenti a meghibásodás lehetőségét.

Az integrált portrémarkolattal rendelkező váz további érdekessége a hátsó, 3,2″ képátlójú LCD mechanikai kialakítása, ugyanis nem csak fel-le dönthető, de portré állásban is felhajtható (azaz normál állásban ez oldalra döntést jelent), így orientációtól függetlenül pillanatok alatt térhetünk át élőképes fotózásnál fej fölüli, vagy fej alatti fotózási pozícióba. Ráadásul portré orientációnál a kijelzőben/LCD-n megjelenő információk is elfordulnak, így könnyen olvashatók maradnak.

A nagy sebességű szenzorkiolvasásnak az élőképes keresőnél is nagy hasznát vesszük, hiszen mind a hátsó LCD-n, mind az elektronikus keresőben folyamatos képmegjelenítés tapasztalható, keresősötétedés, vagy képkocka kihagyás nélkül. Ezt a dual stream technológia alkalmazásával és a gyors Expeed 7 processzorral érte el a gyártó.

Rengeteget fejlesztettek az autofókusz rendszeren, amelynek -6,5 Fé érzékenysége (f/1,2 objektívnél, f/2 fényerőre vonatkoztatva -5,2 Fé) félhomályban is gyors fókuszt kínál, a csillagfény módot bekapcsolva pedig még négyszer jobb érzékenység használható (-8,5 Fé f/1,2 objektívvel). A 405 mezős követő AF mintegy kilenc féle témafelismerést támogat (emberek, kutyák, macskák, madarak, kerékpárok, autók, motorok, vonatok és repülőgépek/helikopterek). Ha a témafelismerést automatikusra állítjuk, akkor a gép képes ezeket a témákat önmagától is felismerni. Az élőlények esetében a szemérzékelés és a szemfókusz is elérhető, ráadásul ez az eddiginél kisebb szemméret esetén is használható már (pl. amikor az alany még távolabb van).
A Nikon Z 9 az első tükör nélküli fényképezőgép, amely a 3D követő fókuszt is kínálja (korábban ez csak a tükörreflexeseknél volt elérhető).

A tükör nélküli fényképezőgépeknél a kis bázistávolság miatt a szenzor fokozottan ki van téve objektívcsere alkalmával a sérülés, vagy porfelkerülés veszélyének, a Nikon erre is talált megoldást: kikapcsolt állapotban a szenzor elé egy speciális zár húzódik. Ezen felül pedig a szenzorstabilizáló mechanikát is rögzíti a gép kikapcsolt állapotban, így nem csapódhat egyik szélső helyzetből a másik szélső helyzetbe a szenzor, még akkor sem, ha nagyon rossz minőségű úton közlekedünk autóval (ilyenkor a csomagtartóban elhelyezett, fotóstáskában lévő gép is komoly erőhatásoknak és gyorsulásoknak van kitéve).

A sötétben, vagy gyenge fényben történő fotózást a háttérvilágítással ellátott gombok is segítik.

Videófelvétel terén is remekel a Nikon Z 9, hiszen a Nikon történelmében ez a váz kínálja a legjobb videóteljesítményt. A Z 9-cel 8k UltraHD felbontásban is rögzíthetünk videót (30 kép/mp-cel). Abban az esetben, ha megelégszünk a 4k UltraHD felbontással, akkor 120 kép/mp képfrissítés is a rendelkezésünkre áll.
De nem csak a felbontás és a képfrissítési sebességek lenyűgözők, hiszen nem sokat érne mindez, ha korlátozott volna a felvételi hossz.
Éppen ezért a Nikon komoly hangsúlyt fektetett a kellő hűtés és a hatékony hőelvezetés megvalósítására is, így jelenleg ez a fényképezőgép kínálja a leghosszabb folytonos videófelvételt, ami mintegy 125 perc időtartamú lehet 8k UltraHD felbontásban, 30 kép/mp frissítéssel.

A videók H.264 vagy H.265 tömörítéssel, N-Log, 4:2:2 10 bites HLG formátumban is menthetők, egy későbbi firmware frissítés pedig 12 bites ProRES RAW HQ mentést és 60 kép/mp-es 8k UltraHD felvételt is lehetővé tesz majd.

A fotókat és videókat dupla kártyafoglalatba helyezhető B típusú (Type B) CFexpress memóriakártyákra menthetjük, amelyek bőséges adatátviteli sebességgel rendelkeznek a nagy sebességű RAW sorozatok és a 8k videók rögzítéséhez is.

A hosszú üzemidőt új, EN-EL18d akkumulátor biztosítja, amely 36 Wh energiát képes tárolni. Emellett használhatunk külső AC adaptert is a tápellátáshoz.

Bár a Nikon Z 9 nem mondható sem könnyűnek, sem kicsinek, mégis 8%-kal könnyebb és 20%-kal kisebb térfogatú, mint a tükörreflexesek csúcsát képviselő Nikon D 6. A váz tömege akkuval és kártyákkal 1,34 kg.

Az új gép várhatóan (hacsak gyártási kapacitásban jelentkező probléma közbe nem lép) ez év decemberétől lesz kapható, ára 6000 euró (5500 amerikai dollár) lesz (a hazai Nikon webshopban a váz ára 2,2 millió Ft.

A Nikon Z 9 főbb tulajdonságai:

  • 52,37 millió teljes, 45,71 millió effektív pixelszámú rétegelt, 35,9×23,9 mm méretű CMOS szenzor
  • igen gyors szenzorkiolvasás
  • elektronikus zár akár 1/32000 mp zársebességgel
  • igen csekély jello-effektus
  • ISO64-25600 érzékenység, kiterjeszthető ISOS32 illetve ISO51200-ig 1/3 Fé-es lépésekben, valamint ISO102400 és ISO204800-ra
  • 9 féle témát követni képes autofókusz rendszer
  • -6,5 Fé érzékenységű AF (f/2 fényerejű objektívvel), -8,5 Fé érzékenység csillagfény módban
  • 1/200 mp vakuszinkron sebesség (1/250 mp HSS képes rendszervakuval)
  • 1-20 kép/mp beállítható sebességű sorozat, vagy akár 30 kép/mp sorozat sebesség teljes felbontásban
  • 11 Mpixeles felbontásban 120 kép/mp sorozatsebesség (képkivágás nélkül)
  • 8k UltraHD felvétel 30 kép/mp-cel, 4k UltraHD videófelvétel 120 kép/mp-ig
  • akár 125 perces folyamatos videófelvétel
  • 3,2″ képátlójú, 2,1 millió képpontos, érintésérzékeny, fel-le és két irányban oldalra dönthető LCD
  • 3,68 millió képpontos, 0,8×-es nagyítású, keresősötétedés nélküli elektronikus kereső
  • dupla CFexpress Type B kártyafoglalat
  • USB Type-C, mikrofon és fejhallgató csatlakozók
  • Nikon EN-EL18d lítium-ion akkumulátor (36 Wh energia)

A részletes, online bemutató:

Sajtóközlemény:

A NIKON BEJELENTI A Z 9 CSÚCSMODELL FÉNYKÉPEZŐGÉPET

A Nikon legfejlettebb tükör nélküli fényképezőgépe azoknak való, akik a professzionális képalkotás határait feszegetik

2021. október 28.: A Nikon a mai napon bejelenti a valaha volt legfejlettebb csúcsmodell fényképezőgépét, a Z 9-et. A Z 9 jelentős előrelépés mind a Nikon, mind a professzionális képalkotás számára. A tükör nélküli fényképezőgép a Nikon mérnökei által tervezett új, rétegelt, 45,7 MP-es, teljes képes CMOS-érzékelővel és egy rendkívül gyors EXPEED 7 processzorral büszkélkedhet. A Nikon eddigi legkifinomultabb automatikus élességállítási rendszerével és a 3D követéssel a kategóriájában páratlan videókészítési képességekkel, kivételes elektronikus kereső kijelzővel, akár 120 kép/mp-es sebességgel, teljes automatikus élességállítással és expozícióméréssel és egyéb tulajdonságokkal rendelkezik.

A Z 9 mellett a Nikon bejelenti a NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S – az első Z sorozatú szupertelefotó zoomobjektívet – és az FTZ II bajonettadaptert is, amellyel még jobban kihasználható a meglévő FTZ bajonettadapter.

A Z 9 a fényképezés és a videózás határait feszegető fotósok számára készült. Kiválóan alkalmas természet- és sportfotósok, valamint fotóriporterek számára, akik kivételes elektronikus keresőt, AF-et és működőképességet igényelnek, még a D6-ot is felülmúló megbízhatóság mellett. A Z 9 az olyan divat- és kereskedelmi szakemberek számára is érdekes lesz, akiknek minden kreativitásukat meg kell mutatniuk a nagy felbontású állóképekben és videókban, valamint azoknak a videósoknak, akik minőségi eredményeket szeretnének elérni hatékony és agilis gyártási környezetben.

„A Z 9 a legfejlettebb fényképezőgép, amelyet valaha készítettünk. Túlmutat mindenen, ami jelenleg a piacon van” – mondta el Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere. „Kevés fényképezőgép számít igazán „korszakalkotónak”, ez az egyik. A Z 9 rendkívüli feldolgozásának, sebességének, mesterséges intelligenciával vezérelt technológiáinak és ergonómiájának köszönhetően a fotósok minden eddiginél jobban lesznek képesek megküzdeni a világítással, a témával és a környezettel kapcsolatos kihívásokkal. A fényképezőgép műszaki képességeinek köszönhetően a profik új szintre emelhetik alkotásaikat.”

A Z 9 fő funkciói
Kiemelkedő AF és 3D-s követési teljesítmény
A 493 pontos AF-rendszer 405 automatikus mezős AF-pontot tartalmaz – ötször többet, mint a Z 7II –, míg a 10 AF mező mód lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármilyen feladathoz optimalizálhassák az AF beállítását. A mélytanulásos mesterséges intelligencia eközben akár kilenc különböző tématípus legfejlettebb szintű, egyidejű észlelését is lehetővé teszi. Ezt egészíti ki a 3D-s követés – elsőként a Nikon tükör nélküli fényképezőgépeinek termékcsaládjában –, amely segít megragadni minden kulcsfontosságú pillanatot. Az emberektől és tulajdonságaiktól az állatokig és járművekig; a Z 9 megérti, hogy mit fényképez, és azonnal reagál a téma helyzetének, tájolásának vagy sebességének változására.

Korszakalkotó videókészítési képességek
A Z 9 hihetetlen képalkotó ereje lehetővé teszi, hogy a felhasználók kiváló, teljes képes 8K 24p-től 60p, és 4K 24p-től 120p-s videókat és időzített videókat rögzítsenek a fényképezőgéppel. A 30p-s 8K-s videók rögzítése kb. 125 percig végezhető egy menetben, ez a leghosszabb időtartam a tükör nélküli fényképezőgépek esetében . Továbbá kompatibilis a ProRes 422 HQ formátummal , amely megbízhatóan szolgálja ki a széles körben jelentkező videó produkciós igényeket is. A közelgő firmware-frissítés pedig lehetővé teszi majd RAW 8K-s videók rendkívül egyenletes, 60p-s felvételét is . A teljes AF/AE és a szemérzékelő AF támogatja a videókészítést, mivel a Nikon új N-RAW formátuma jól kezelhető fájlméreteket biztosít .

Nagy sebesség
Több mint 1000 képet készíthet teljes felbontású RAW-ban 20 kép/mp sebességgel egy sorozatban. Szintén lehetséges a képrögzítés egészen 120fps-ig, hozzávetőlegesen 11MP felbontású JPG Normál képminőség mellett teljes AF/AE képességgel az új C+ módban. A világ leggyorsabb leolvasási sebességév gyakorlatilag megszűnik a csúszózár-effektus, olyan mértékben, hogy eltávolítottuk a mechanikus zárat. Az 1/32000-es záridő és a fényképezőgép ISO 64-es felvételkészítési képessége együttesen hihetetlen mélységélességet biztosít még rendkívül erős fény mellett is.

Folyamatos láthatóság, valós időben
A Z 9 a legnagyobb fényerejű (3000 nites) elektronikus keresővel rendelkezik, a dual-stream technológia pedig biztosítja a mindig élő, elsötétedés nélküli fényképezést, így a fotósok egyetlen pillanatról sem maradnak le. A Z 9 kijelzője valóban folyamatos valós idejű képet biztosít, vagyis ha a téma elmozdul, vagy a legkisebb változás történik a fényképezendő jelenetben, a felhasználó ezt is látni fogja.

Ergonómia és robusztusság
További első alkalomként szolgál a Nikonnál, hogy a Z 9 négytengelyes függőleges és vízszintes dönthető monitorral van felszerelve, amely lehetővé teszi a fotósok számára, hogy a pillanathoz alkalmazkodva gyorsan és rugalmasan komponáljanak. A professzionális eszköz minden egyes centiméterét, a fényképezőgép ergonómiáját, például a gombok elrendezését a professzionális fotósok véleménye alapján finomítottuk és fejlesztettük tovább. Mindeközben robusztussága túlmutat a D6-én is, így biztosítva, hogy a felhasználók még zord körülmények között is rögzíthetnek mindent. Az új AF mód gomb segítségével a felhasználók átválthatnak az AF mód és az AF mező mód között a keresővel történő fényképezés során, míg a felső és hátsó LCD-funkciókijelző és a főgombok a főkapcsoló megpöccintésével világíthatók meg, így könnyen módosíthatók a beállítások sötétben is.

Az FTZ II bajonettadapter

Az FTZ II bajonettadapterrel még jobban kihasználható a meglévő FTZ bajonettadapter a kompakt formatervezésnek köszönhetően. Körülbelül 360 NIKKOR F objektívet támogat a mesterséges intelligenciát használó típustól kezdve, lehetővé téve a meglévő NIKKOR F objektívek használatát a Z sorozatú fényképezőgépekkel. Az FTZ II bajonettadapter függőleges markolattal és különféle videótartozékokkal együtt használható, és lehetővé teszi az objektívek cseréjét a fényképezőgép állványról való leszerelése nélkül.

A Z 9 további fő tulajdonságai

  • Kompakt váz: 20%-kal kisebb, mint a D6, mély markolata pedig lehetővé teszi a biztonságos tartást vízszintes és függőleges fényképezés közben is
  • Magnéziumötvözetből készült a szilárd és a könnyű jelleg tökéletes egyensúlya érdekében
  • A hatékony időjárásálló szigeteléssel biztonságban tudhatja mind a fényképezőgép, mind pedig a Z sorozatú objektíveket és bajonettadaptereket a körülményektől függetlenül
  • A vezetőképes bevonat mágneses mezőt hoz létre, amely aktívan taszítja el a porszemcséket az érzékelőtől
  • A 64 és 25600 közötti natív ISO-tartomány (32–102400-ig bővíthető, egyenértékű) fejlett zajcsökkentő algoritmussal – és fényképezőgépbe épített vibráláscsökkentéssel párosul