Két új Nikon objektív jön: Nikkor Z 24-120mm f/4 S, 100-400mm f/4,5-5,6 VR S

0

A Nikon két új Nikkor Z objektívet dob hamarosan piacra, mindkettőt a full-frame szenzoros szegmensbe szánja.

Nikkor Z 24-120mm f/4 S

A Nikkor Z 24-120mm f/4 S objektív a standard (alap-) zoomok között indul csatába a vásárlók kegyeiért. Az F bajonettes tükörreflexes objektívek között már jól ismert 24-120mm-es tartomány kiváló lefedést kínál a nagylátószög és a középtele tartomány között, miközben a fényerő végig f/4.
Bár az F bajonettes változat még rendelkezett optikai stabilizátorral is, a Nikkor Z 24-120mm f/4 S modellbe ilyen nem került, így csak a váz szenzorstabilizátora képes meggátolni a hosszabb záridőknél berázásból adódó képelmosódást.

16 lencsetagjából három extra-alacsony szórású (ED), egy extra-alacsony szórású aszférikus és három aszférikus, így a színhibák kellőképpen visszafogottak lesznek, valamint várhatóan a képsarkok élességével sem lehet komoly probléma.
35 cm-es közelpontjának köszönhetően akár 0,39×-es nagyítás (1:2,56 leképezési arány) is elérhető.

Az automatikus élességállításhoz dupla, lineáris léptetőmotorokat alkalmaztak, amely videófelvételnél is stabil és csendes élességállítást tesz lehetővé. Szintén videófelvételnél jön majd jól az, hogy az objektívet minimális fókuszlégzésűre tervezték, így nem változik jelentősen a látószög közeliről témáról távoli témára átfókuszáláskor (azonos gyújtótávolságon).

Az időjárásálló szigetelésekkel is ellátott Nikkor Z 24-120mm f/4 S az év végén kerül forgalomba, ára 1100 amerikai dollár lesz, itthon 430 ezer Ft-ért lesz kapható.

Bővebb műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapon találhatók.

Nikkor Z 100-400 mm f/4,5-5,6 VR S

5,5 Fé előnyt nyújtó optikai stabilizátort is tartalmaz a Nikkor Z 100-400 mm f/4,5-5,6 VR S telezoom objektív, amely mintegy 25 lencsetagból épül fel. Ezek közül hat extra-alacsony szórású és két szuper-alacsony szórású tag igyekszik minimális szinten tartani a kromatikus aberrációt. A szemből érkező erős fényeknél jelentkező fényszóródást és becsillanást Nano Kristály és ARNEO bevonatok hivatottak csökkenteni.

Az objektív közelpontja a zoom elején 75 cm, míg tele végnél 98 cm, a maximális nagyítás 0,38×-es.
A státusz LCD-t is tartalmazó Nikkor Z 100-400 mm f/4,5-5,6 VR S használható az 1,4×-es és 2×-es telekonverterekkel is.

A mindössze 1,36 kg tömegű objektívhez állványgyűrűt és talpat is mellékelnek, ezzel együtt 1,43 kg-ot nyom. A frontlencse elé 77 mm-es szűrőket tekerhetünk.

A Nikkor Z 100-400 mm f/4,5-5,6 VR S szintén év végétől lesz kapható 2700 amerikai dollárért, a hazai ára 1,1 millió Ft lesz.

Bővebb műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapon találhatók.

Sajtóközlemény:

A NIKON BEMUTATJA A NAGY TELJESÍTMÉNYŰ, KOMPAKT,
S-SOROZATÚ ZOOMOBJEKTÍVET

2021. október 28.: A Nikon a mai napon bemutatja legújabb zoomobjektívjét, a sokoldalú NIKKOR Z 24-120mm f/4 S objektívet. Könnyű szerkezetével, fejlett optikájával és széles zoomtartományával ez az objektív minden helyzetben használható. A régi épületektől és élénk utcai képektől kezdve a részletgazdag portrékig és átfogó tájképekig a felhasználók minden szöget megragadhatnak anélkül, hogy objektívet kellene cserélniük.

A NIKKOR Z 24-120mm f/4 S egy kiválóan teljesítő univerzális utazóobjektív. Az állandó, f/4-es maximális rekeszértéknek köszönhetően a lenyűgöző részletességet nyújtó irányított, kreatív fényképezéshez is kiváló. Zökkenőmentes működést és összetett élességállító rendszert kínál, amely hihetetlenül gyors és pontos automatikus élességállítást biztosít a teljes zoomtartományban.

A nagy teljesítményt és a kis tömegű, kis méretű vázat ötvöző NIKKOR Z 24-120mm f/4 S „utazásra kész” fényképezéshez és videózáshoz egyaránt. Kiemelkedő videófelvételi teljesítményt kínál, gyakorlatilag nem tapasztalható fókuszlégzéssel, egységes képrögzítést biztosítva a felvétel közbeni élességállítás során. Ha belső terekből külső terekbe halad át vagy sötétebb és világosabb jelenetek között vált át a felhasználó, a stabil expozíció-vezérlés természetes fényerő-váltást tesz lehetővé a gyönyörű felvételek érdekében.

Az objektív ARNEO és Nanokristály bevonata a különböző irányokból érkező, véletlenszerű fény által okozott szellemképek és tükröződések ellen küzdve gondoskodik a kristálytiszta képekről.

A NIKKOR Z 24-120mm f/4 S por- és cseppálló szigeteléssel rendelkezik, és a Nikon elülső elemre alkalmazott fluor bevonata pedig taszítja a szennyeződéseket és könnyen letörölhető.

NIKKOR Z 24-120mm f/4 S – egy objektív, korlátlan lehetőségek:

  • A nagy látószögtől a közepes telefotóig használható objektív kiváló optikával
  • Kiemelkedő képek széles zoomtartományban
  • Állandó, f/4-es rekesz, sokoldalúság és agilitás a fényképész számára
  • Állandó zoom a videóknál és állóképeknél
  • Rövid minimális fókusztávolság és 0,39-es maximális leképezési arány
  • Rugalmas, 24–120 mm-es gyújtótávolság-tartomány
  • Kiemelkedő videófelvételi teljesítmény, kevés fókuszlégzéssel vagy fókuszlégzés nélkül
  • Testre szabható vezérlők, külön funkciógombbal, vezérlőgyűrűvel, amelyek a felhasználói beállítások alapján rendelhetők hozzá különböző funkciókhoz
  • Könnyű és kompakt váz, könnyen hordozható
  • Összetett élességállító rendszer, két AF-vezérlő a gyors és pontos automatikus élességállítás érdekében
  • Az ARNEO bevonat és Nanokristály bevonat hatékonyan csökkenti a szellemképeket és tükröződéseket
  • Por- és cseppálló szigeteléssel rendelkezik, a Nikon fluor bevonata pedig taszítja a szennyeződéseket