Red per esik a Nikon nyakába

    0

    A RED.com LLC pert indít a Nikon ellen, mert szerintük megsértették a videotömörítési szabadalmukat, amelyet a Nikon a Z 9 tükör nélküli fényképezőgép legutóbbi 2.0-s firmware-frissítésében vezetett be. A 2.0-s frissítéssel a Z 9 8.3K RAW videót képes rögzíteni akár 60 képkocka/másodperc sebességgel, a Nikon új N-RAW formátumában, vagy akár ProRes RAW HQ-val 4.1K felbontásban.

    A perben több állítás is szerepel a RED szabadalom használatával kapcsolatban. A fő aggályok az alábbiak:

    • A RED külső forrásból értesülve azt állítja, hogy a Nikon olyan Nikon márkanév alatti fényképezőgépeket gyárt, használ, importál, eladásra kínál és/vagy értékesít az Egyesült Államokban [és ebben a bírósági körzetben], amelyek sértik az egyes szabadalmakat.
    • A RED tájékoztatást kapott és úgy véli, és ezért azt állítja, hogy a Nikon jogsértő videokamerái közé tartoznak többek között a „Z sorozatú tükör nélküli fényképezőgépek”, például a „Nikon Z 9 a 2.0 firmware-rel”.

    A Z 9 nagy hatékonyságú RAW kodeket használ, amely az intoPIX-től származik. Az intoPIX ugyanennek a RAW kodeknek a videó változatát is elkészítette TicoRAW néven. Az egyik elérhető opció az IPX-TicoRAW-8K (akár 8192 pixel szélesség). Ez 12 bites színmélységgel és akár 60 fps-ig is elérhető. Ezt használja a Nikon is a 2.0-s firmware-rel rendelkező Z 9-ben.

    Az IntoPIX tavaly decemberben ezt közölte:
    „Az új Z 9 kamera nagy hatékonyságú RAW felvételt tesz lehetővé akár 8K-ig és 60 képkocka/mp-ig (a 2022-es firmware-frissítésen keresztül érhető el), megőrizve a RAW formátum összes előnyét, miközben nagyon alacsony fogyasztást és nagyon gyors átviteli sebességet biztosít.

    A TicoRAW segítségével a rögzített érzékelőadatok teljes információtartalma megmarad, miközben [a kodek] csökkenti a sávszélességet és a tárolási igényeket. Állóképekhez és RAW filmekhez egyaránt használható. Ez a szabadalmaztatott technológia kiváló képminőséget biztosít, valamint lehetőséget kínál nagyon nagy felbontások, nagy képsebességű és nagy dinamikatartományú munkafolyamatok kezelésére is. A TicoRAW a világ első RAW kodekje, amely alacsony bonyolultság mellett kínál magas tömörítési hatékonyságot. Előnye továbbá, hogy megtartható ez a formátum a szerkesztéshez is, függetlenül a használt felbontástól és/vagy képfrissítéstől.”

    Érdekes, hogy RED nem az intoPIX ellen van, inkább azt mondja, hogy a Z 9 a RED által szabadalmaztatotthoz hasonló sémával rögzíti a belső RAW videót. Egyébként az intoPIX TicoRAW is szabadalmaztatott technológiát használ.

    A beadvány az állítólagos jogsértésért kártérítést és/vagy jogdíjat kér, valamint köteleztetné a Nikont a további jogsértéstől való eltiltásra és persze az ügyvédi díjak megfizetésére is igényt tartanak. A Nikon valószínűleg egy költséges bírósági hercehurcára számíthat, amely évekig elhúzódhat.

    Érdekességképpen megjegyezhető az, hogy nem ez az első alkalom, hogy a RED pert indít belső RAW-felvételi szabadalma védelméért, és arra késztet vállalatokat, hogy olyan kamerákból vonják ki RAW-kínálatukat, amelyek bejelentéskor még nem kínáltak belső RAW-videó rögzítést, csupán azt ígérték, hogy egy frissítéssel ilyen szolgáltatás is elérhető lesz. Legutóbb pl. DJI-t perelte a RED a Ronin 4D miatt.
    Ez a mostani helyzet annyival bonyolultabb, hogy a 2.0-s frissítés már április végén megjelent és már sok felhasználó telepítette azt. Távolról pedig nem tudják megszüntetni a már telepített firmware-ekben elérhető RAW rögzítés funkció használatát.