Hosszabb sorozat a Nikon Z 9-cel

0

Bár még gyaníthatóan nincs sok tulajdonosa idehaza a Nikon Z 9-nek, mégis érdekes hír, hogy a Nikon máris frissítette a csúcskategóriás tükör nélküli sportfotós gépének firmware-ét, ami nem csupán hibajavítás, hanem képesség növelő változtatás is.

A C1.10-es firmware az alábbiakban hoz változást:

  • Megnőtt a folyamatos nagy sebességű kioldási módban 20 kép/mp-es sebességgel készített kettős formátumú (NEF/RAW + JPEG vagy JPEG + JPEG) képek sorozathossza.
    „C” firmware 1.00-ás verzió:
    – NEF/RAW (nagy hatékonyság★) + JPEG alap (nagy): Kb. 3 másodperc *
    – JPEG 1. foglalat – JPEG 2. fogl. (1. foglalat: JPEG finom (nagy); 2. foglalat: JPEG alap (kicsi)): Kb. 3 másodperc *
    „C” firmware 1.10-es verzió:
    – NEF/RAW (nagy hatékonyság★) + JPEG alap (nagy): Kb. 8 másodperc *
    – JPEG 1. foglalat – JPEG 2. fogl. (1. foglalat: JPEG finom (nagy); 2. foglalat: JPEG alap (kicsi)): Kb. 8 másodperc *
    * A képtovábbítási sebesség csökkenése előtt készített sorozat hossza. A közölt számadatok referenciaértékek, amelyeket NIKKOR Z 50mm f/1.8 S objektív és ProGrade Digital COBALT 1700R 325GB CFexpress memóriakártya használatával végzett gyári mérések során kaptunk. A sorozat hossza az alábbi körülmények között csökken:
    – A Biztonsági másolat beállítás van érvényben a 2. fogl.ban levő kártya haszn. menüpontban, vagy
    – ON értékre állította az Automatikus torzításvezérlés funkciót.
  • A VISSZAJÁTSZÁS MENÜ Szűrt visszajátszási kritériumok listájában kijelölt beállítások immár a választógomb jobb oldalának lenyomásával is kiválaszthatók, illetve törölhető kiválasztásuk.
  • Megoldottek egy problémát, amely az alábbi körülmények együttes fennállása esetén megakadályozta, hogy a külön beszerezhető SB-5000 vakuegységek szinkronizáljanak a zárral:

    – A vakuszinkron sebességénél rövidebb záridőt választottak, amikor az EGYÉNI BEÁLLÍTÁSOK MENÜ e1 Egyéni beállításában Vakuszinkron sebessége az 1/200 mp (Automatikus FP) vagy az 1/250 mp (Automatikus FP) beállítás volt érvényben.
    – Rádiós AWL módban vezérelték az SB-5000 egységet a fényképezőgépre rögzített külön beszerezhető WR-R10 vagy WR-R11a vezeték nélküli távvezérlővel.
    – Nem rögzítették a vakuegységet a fényképezőgép vakupapucsához.