Kipróbáltuk: Nikon Z 6II – teszt

0

Bevezetés


Sokat töprengtem, vajon hogy kezdhetnénk frappánsan ezt a cikkünket.
Gondoltam egy ilyenre: „A fotótechnika piac jelenleg legdinamikusabban fejlődő szegmense a tükör nélküli fényképezőgépek”. De ez pont a Nikonnál hangoznak furán, hiszen náluk az APS-C szenzoros szegmens gyakorlatilag egy gépből áll, a korábbi Nikon 1 rendszert kivonták, a full-frame MILC gépparkjuk pedig még csak készülget (egy belépő kategóriás és két felső kategóriás modellt kínáltak eddig).
Arra is gondoltam, hogy: „A Nikon immár öt full-frame szenzoros MILC-et tart piacon”, de valahol ez is csúsztatás lenne, hiszen a nemrégiben megjelent Nikon Z 6II és Z 7II nem sokban különböznek egymástól, teljesen külön gépként számolni őket meredek dolog.
Aztán az is eszembe jutott, hogy inkább úgy kezdem, hogy „Pár hónapja jelentek meg a Nikon ráncfelvarrt full-frame szenzoros tükör nélküli fényképezőgépei”, de ezzel meg azt sugallhatnám, hogy a Z 6II és Z 7II csak néhány apró jelentéktelen változást hozott.

Tény, hogy nincsenek óriási eltérések a 2018-ban megjelent Z 6 és az idén augusztus végén bejelentett Z 6II között (de a Z 7 és Z 7 II között sem). Mégsem szabad elbagatellizálni azokat a módosításokat, amelyeket a Nikon eszközölt.

Persze az is érthető a nikonos fotósok részéről, ha azt mondják: kicsit többre számítottak. Olyan véleménnyel is találkozhatunk, hogy ezek azok a gépek, amelyeket 2018-ban kellett volna kihoznia a Nikonnak.

Elégedetlenkedni azonban nem érdemes, inkább örüljünk neki, hogy gyakorlatilag ugyanannyiért jelentek meg az új változatok, mint amennyiért a Z 6 került piacra két éve – igaz, azóta persze olcsóbb lett, de majd a Z 6II ára is lentebb ereszkedik idővel.

Mivel valóban nagyon sok a hasonlóság a Z 6 és Z 6II modellek között, konkrétan azonos a szenzor és a képfeldolgozó processzor is (csak ebből duplát kapott a Z 6II), valamint a szolgáltatások java része is változatlan maradt, így mostani cikkünk kicsit rendhagyó lesz.
Bár első körben úgy indultam neki a cikknek, hogy csak a különbségeket mutatom be, a többi úgyis olvasható a Z 6 tesztünkben, végül mégis úgy döntöttem, hogy a különbségek tárgyalása után a korábbi, részletes tesztünket is átemeljük ide, de már aktualizálva a Z 6II-re. Így azt, aki konkrétan a Z 6II minden képességére kíváncsi, nem kell a Z 6 tesztünkhöz irányítani, úgy, hogy felhívjuk a figyelmét arra: az itt közölt, Z 6II-re vonatkozó változásokat tartsa szem előtt, miközben a Z 6 cikket olvassa.

Mennyivel kézenfekvőbb, ha eleve úgy adunk mindenki kezébe egy Z 6II tesztet, hogy az ott (itt) írtak már valóban erre a gépre érvényesek.

Az Z 6II-re aktualizált tesztünk ennek ellenére nem tartalmaz új tesztfotókat, a korábban készített videók is megmaradtak, egyedül ott módosítottunk a cikk tartalmán, ahol valóban eltérés van a két gép között. Ezeket egyrészt a különbségeket ecsetelő résznél, másrészt a cikk további részében, félkövéren szedve olvashatjuk.

Elsőként most is azt nézzük meg, hogy milyen képességekkel igyekszik magához édesgetni a fotósokat a Nikon Z 6II.

A Nikon Z 6II főbb jellemzői:

 • Képérzékelő: 24,5 Mpixeles, full-frame méretű (35,9×23,9 mm) hátsó megvilágítású (BSI) CMOS
 • Érzékenység: ISO100-51200 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO50-ig és ISO10240-ig 1/3 Fé lépésekben, valamint ISO204800-ra
 • 200.000 expozícióra tervezett zárszerkezet
 • Objektív: Z bajonett
 • 273 pontos hibrid (fázis-különbség és kontraszt alapú) automatikus élességállítás, továbbfejlesztett, -4,5 Fé vagy -6 Fé érzékenység (f/2 objektívvel, utóbbi low-light AF)
 • 3,69 millió képpontos OLED elektronikus kereső, 0,8×-es nagyítással, 100% lefedettséggel, betekintés érzékelővel, dioptria korrekcióval (-4..+2 dioptria)
 • DSLR-nél karcsúbb felépítés
 • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
 • 12 és 14 bites RAW formátum támogatása, háromféle felbontásban, tömörítés nélkül vagy veszteségesen, illetve veszteség nélkül tömörítve
 • gépen belüli RAW szerkesztés
 • LCD: 3,2″ 2,1 millió szubpixel, érintésérzékeny, fel-le dönthető
 • elektronikus zár első redőny helyett, vagy teljes elektronikus zár
 • max. 14 kép/mp sorozat sebesség (rögzített fókusszal, 12 bites RAW), 14 bit RAW esetén max. 10 kép/mp, max. 5,5 kép/mp folyamatos fókusszal
 • automatikus expozíció és fókusz sorozatok
 • HDR fotózás
 • optikai hibák javítása (vignettálás, torzítás)
 • 3840×2160 pixeles videórögzítés (30, 25, 34 kép/mp, későbbi firmware frissítéssel 60 kép/mp-cel) vagy 1920×1080 pixel (24, 25, 30, 50, 60, 100, 120 kép/mp), max. fél óráig
 • 10 bites 4:2:2 HDMI kimenet N-Log vagy HDR (HLG) mentési lehetőséggel
 • time-code (időkód) támogatás videofelvételnél
 • time-lapse és slow-motion videókészítés (utóbbi Full HD-ben)
 • magyar menü
 • SnapBridge támogatás: Bluetooth és Wi-Fi, képáttöltés és távkioldás
 • egy XQD és egy SD (UHS-II) kártyahely
 • új, nagyobb kapacitású Li-ion akkumulátor (visszafelé kompatibilis)
 • USB3.1 Type-C (töltés is) és micro HDMI csatlakozás, mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet

A részletes műszaki adatok a fényképezőgép adatlapján találhatók, amelyet érdemes áttanulmányozni, mert van sok olyan adat, amit nem fogunk a cikkben újra elismételni.

A Z 7II és a Z 6II között továbbra sincs túl sok különbség, ennek ellenére a jobb áttekinthetőség érdekében táblázatos formában megmutatjuk ezeket:

A Nikon Z 7II és a Z 6II közötti főbb különbségek
Nikon Z 7II Nikon Z 6II
Szenzor 45,7 Mpixel 24,5 Mpixel
Érzékenység tartomány ISO64-25600,
kiterjeszthető ISO32-102400-ra
ISO100-51200,
kiterjeszthető ISO50-204800-ra
Fókuszrendszer 493 mezős, szenzorra integrált, fázis-különbség érzékeléses és kontraszt alapú
-3 Fé illeve -4 Fé érzékenység (kevés fényű AF) (f/2,0 objektívvel)
273 mezős, szenzorra integrált, fázis-különbség érzékeléses és kontraszt alapú
-4,5 Fé illetve -6 Fé érzékenység (kevés fényű AF) (f/2,0 objektívvel)
Választható képterület FX, DX, 5:4, 1:1, 16:9 FX, DX, 1:1, 16:9
Sorozat sebesség max. 10 kép/mp (12 bites RAW)
max. 9 kép/mp (14 bites RAW)
max. 14 kép/mp (12 bites RAW)
max. 10 kép/mp (14 bites RAW)
Slow-motion videofelvétel igen, FullHD felbontásban,
DX képterülettel (1,5×)
igen, FullHD felbontásban,
FX képterülettel (1×)

Ennél azonban izgalmasabb, hogy milyen előrelépéseket kapott a Z 6II. Erről a következő oldalon számolunk be.