Kipróbáltuk: Canon PIXMA MP540 teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

Szinte sejteni lehetett, hogy a nagyobb modellnél a gyártó kicsit rálicitál a megadott sebesség értékekre. Fotónyomtatásnál ez nem olyan számottevő, hiszen „csupán” 4 másodpercet faragtak, sima szöveg nyomtatásnál azonban már 40%-ot kell javulnia az MP540-nek. A megadott gyári értékek:

 • 10 x 15 cm színes, szegély nélküli fotónyomtatás: 41 mp (normál minőség)
 • A4 szöveges oldal: 26 oldal/perc (normál minőség)
 • A4 szöveges és színes ábrás oldal: 17 oldal/perc (normál minőség)
 • A4 fekete-fehér másolás: 24 másolat/perc
 • A4 színes másolás: 16 másolat/perc

A Canon teszteredményei általában a gyengébb beállításokra vonatkoznak és csak a nyomtatás „nettó” idejét veszik figyelembe. Ezzel szemben tesztünk során a dokumentumokat normál, a fotókat viszont legjobb minőségben az elérhető legjobb papírokra készítettük és a lap behúzásának első mozzanatától mértük az időt. A felhasznált nyomtatásvezérlő szoftver a gyárilag mellékelt Easy-PhotoPrint EX volt, minden szoftveres képjavító alkalmazás kikapcsolása mellett.

Dokumentumok esetén általában nem számottevőek a különbségek az egyes modellek között. Az MP540 2 másodperccel bizonyult gyorsabbnak az egyszerűbb típusnál, ami itt 9 mp-es eredményt jelent. Minőségre már ott is jó nyomatokat láttunk, itt viszont még jobbat. A betűk szélei még élesebbek, a fekete még erősebb, a fedettség jobb és megfolyásnak is alig látható nyoma. A színes ábrával kombinált A4-es dokumentumnál bizony elég meglepő és nem igazán örvendetes eredményt kaptunk. A fekete szöveggel nem volt gond, de a színek tekintetében elég fakó és unalmas képet mutatott. Még a „csak négytintás” MP260-hoz képest is láthatóan rosszabb lett az eredmény. A piros inkább narancs, a rózsaszín pedig halvány bézs, a lilák a kékek szürkések és szintén halványak. Ezen az eredményen nem sokat szépít a 3 mp-cel jobb részidő.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

A másolás során valamit javított a minőségen. Láthatóan a fedettség és az élek is határozottabbnak bizonyultak, viszont sebességben megmakacsolta magát a nyomtató és a kisebb modell jelentősen alulmúlva abszolválta a tesztet. Fekete-fehér másolásnál 42 mp-et mértünk, ami a duplája a korábbi modell eredményének, színes másolásnál pedig a teljes tesztmezőny legalján végzett 2 perc 12 mp-el. A látott minőségjavulás nem indokolt ilyen mértékű sebességromlást. Ezzel szemben az 1200 dpi-s lapolvasás ideje ugyanannyi lett, mint előző tesztalanyunké. A 2 perc 26 mp itt kiválónak számít.

Fényképnyomtatásnál szintén lassúnak bizonyult. Sőt lassabbnak a sokat emlegetett MP260-nál. A 10 x 15 cm-es tesztfotónkat, maximális minőségi beállítások mellett 3 perc 53 mp alatt tudta kinyomtatni. A kép részletessége normál távolságból ugyanolyannak tűnt, az 1200 dpi-s szken nagyításán – mely lentebb látható – már egy fokkal jobbnak. A kontraszt határozottabb, több a fekete, de igazi feketét azért itt sem kapunk. A sötétebb területeken nagyítva erősebb szemcsésedés látható, ami viszont optimális távolságból nem feltűnő, inkább csak az élességet és kontrasztot erősíti.

kivágás az 1200 dpi-s szkenből

teljes kép

Az ugyanilyen méretű fekete-fehér fotót hasonló sebességgel vitte papírra az MP540. A részletesség és fedettség a korábban tesztelt iP4600-at idézte, egy picivel gyengébb kontraszttal. Az MP260 minőségét azonban igencsak sikerült túllépni minden téren. Még az enyhe ciános fátyol is kevésbé érezhető a fekete-fehér képen. Az A4-es színes fotónyomtatás nem hozott javulást a sebességben. Minőségi beállításban ez a nyomtató bizonyult a leglassabb Canonnak, bár nem végzett a tesztmezőny végén, hiszen két A4-es Epson még az itt mért 9 perc 34 mp-et is meghaladta.

Canon Photo Paper Pro II

Az MP540 tesztfeltételei elvileg tintában és papírban is megegyeztek az MP260-al, mégis némileg más eredményt kaptunk vízállósági tesztünkben. A közös vonás az volt, hogy a felhasznált Canon Photo Paper Pro II papírok víz hatására durván hullámosodtak mindkét nyomtatónál. Az MP260-nál ezen felül enyhén megfolytak a sötétebb színek, míg ennél a modellnél a fél perces áztatás sem kezdte ki egyik színt sem. Ha a hullámos papírt nem számolnám, azt mondanám kiváló eredmény.

Ez a készülék is csak a nyomtatásvezérlő szoftverből támogatja a vörösszem eltávolítást, melynek hatásfokát a nemrég tesztelt Canon nyomtatóknál már ellenőriztük.

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • Canon PIXMA MP540 tintasugaras nyomtató
 • Nyomtatófej
 • Fekete és színes próbapatronok (5 db)
 • 10 x 15 cm fotópapír mintalapok
 • hálózati kábel
 • használati utasítás és egyéb dokumentumok
 • szoftver CD

Az egyes kiegészítők jelenlegi (hozzávetőleges) árai
Canon PGI-520BK fekete patron 2.800 Ft
Canon CLI-521B fotófekete patron 2.500 Ft
Canon CLI-521C ciánkék patron 2.500 Ft
Canon CLI-521M bíbor patron 2.500 Ft
Canon CLI-521Y sárga patron 2.500 Ft
Canon Photo Paper Pro 10 x 15 cm, 15 db 2.200 Ft
Canon Photo Paper Plus 10 x 15 cm, 50 db 2.500 Ft
Canon Photo Paper Pro Platinum A4, 10 db 7.500 Ft

Értékelés

Kétszer MP260, az jelen esetben nem egyenlő MP540-el. Nehéz eldöntenünk, hogy képminőség szempontjából valóban kétszer jobb eredmény kapunk-e. Határozottan jobb a drágább modell a fotónyomatok minőségében, de nem kétszer. Őszintén szólva, nem is vártuk tőle. Az elvárásoknak éppen megfelelt. A nyomatokon érezhető a többféle tinta, valamint a jobb felbontás, bár a kontraszton még mindig van mit javítani, és a színes dokumentumnyomtatásnál sem volt éppen a toppon. Ami komolyabb csalódást jelentett az a sebesség. Nagyon kevés téren tudta csak maga mögé gyűrni az olcsóbb modellt. Többnyire jócskán elmaradt mögötte.

És az ár? Itt bizony szintén nem kell dupla olyan vastag bankjegyköteget a boltban hagynunk. Az MP540 hozzávetőlegesen 50%-al drágább az MP260-nál. Még mindig az olcsónak nevezhető szegmensben, főleg ha azt veszem, hogy korrekt másolás és sebes lapolvasás funkció mellé, itt több közvetlen nyomtatási lehetőség, és jóval több gépen belüli opció, valamint használhatóbb fotónyomtatási minőség is jár.

A Canon PIXMA MP540 hozzávetőleges bruttó ára: ~25 000 Ft-tól.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • Jó képminőségű fotók
 • Kiváló szöveges dokumentum nyomtatás
 • Gyorsnavigációs kerék
 • Nagyon gyors lapolvasás
 • Opcionális Bluetooth lehetőség
 • Magyar menü
 • Nincs igazi fekete a képeken
 • Sok tekintetben lassabb az olcsóbb modellnél
 • Gyenge színes dokumentum nyomtatás

A nyomtatót a Canon Hungariától kaptuk kölcsön tesztünk idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!