Kipróbáltuk: Canon PowerShot G12 teszt

0

Optika II.

Geometriai torzítás

Geometriai torzítást inkább nagylátószögnél tapasztalunk, ahol közel 1%-os mértékű hordótorzítással kell számolnunk. Ez a képeken is jól látható „hordósodást” eredményez. Tele állásban viszont egyáltalán nem jelentkezik ilyen probléma.

Itt is megvizsgáltuk, vajon RAW képeknél nincs-e más helyzet, de ez esetben semmiféle különbséget nem találtunk a gépi JPEG-hez képest.

Torzítások a gyújtótávolság függvényében

nagylátószögnél (f=28 mm ekv.)
hordótorzítás: 1%

tele állásban (f=140 mm ekv.)
nincs torzítás

Közelfényképezés, makró

A Canon PowerShot G12 makrózási képességei elég vegyesek.
Nagylátószögnél igen kicsi munkatávolsággal (1 cm) dolgozhatunk, ami igen jó nagyítást eredményez. Persze ennek a jó nagyításon kívül az erős geometriai torzítás is következménye, valamint a sarkok elhomályosodása is. A lefedett terület szélessége ilyenkor mindössze 32 mm, ami önmagában kiváló érték.

Makró képességek

nagylátószögnél (f=28 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 30 mm;
hordótorzítás: ~2,7%

tele állásban (f=140 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 88 mm;
hordótorzítás: ~0,2%

köztes zoom (f=49 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 52 mm;
hordótorzítás: ~0,7%

A gyújtótávolságot növelve csökken a leképezési arány, de ezzel együtt a torzítás is. Minimális torzítással és jó nagyítással 49 mm-nek megfelelő gyújtótávolságnál dolgozhatunk, amikor is 5 cm-es munkatávolságunk van. Ekkor a lefedett terület 52 mm.
Teljesen tele állásban sincs jelentős torzítás, de a lefedett terület ekkor már 91 mm-re nő, a munkatávolságunk pedig 30 cm.

Ha tehát nagy nagyítást szeretnénk, akkor nagylátószöget kell választanunk, ha jó mélységélességet, elfogadható torzítást, akkor köztes zoomállást (5 cm-es közelpontot jelez a gép), ha pedig távolról kell fotóznunk, akkor telében is makrózhatunk.

Peremsötétedés

A peremsötétedés főként műszaki jellegű fotózásnál szokott kritikus fontossággal bírni, általános jellegű fényképezésnél maximum az égbolton lehet észrevenni egy tájkép esetében, hogy a sarkok esetleg sötétebbek.
A Canon PowerShot G12 e téren jól teljesít. Nagylátószögnél, nyitott blendével még bőven 10% feletti a sarkok sötétedése, de lerekeszelve mindössze 5%, amely már elfogadható. Nagyobb gyújtótávolságnál pedig még sokkal jobb a helyzet, hiszen tele állásban nyitott blendével is csak 4%-os a peremsötétedés. Általános jellegű fotózásnál ez a mértékű vignettálás nem igen fog gondot okozni.

Peremsötétedéssarkok fényerőcsökkenése: 13%


sarkok fényerőcsökkenése: 5%


sarkok fényerőcsökkenése: 4%


sarkok fényerőcsökkenése: 1%