Kipróbáltuk: Canon PowerShot G12 teszt

0

Kezelőszervek

A sok dedikált gombnak köszönhetően a használat során viszonylag ritkán kell a menüt elővennünk, a legtöbb érték ill. paraméter közvetlenül módosítható. A gépvázon éppen ezért elég sok gombot ill. tárcsát találunk, amelyek teli is töltik a felső és a hátsó részt.

Fent

felső kezelőszervek

(1) Expozíció-korrekciós tárcsa: -2..+2 Fé közötti érték választható ki. Az itt megadott eltolást bizonyos esetekben figyelmen kívül hagyja a gép, pl. teljes automata módban. Ilyen esetben nem világír a tárcsa melletti narancssárga LED.
(2) Érzékenység tárcsa: automatikus (max. ISO400 P-módban, max. ISO12800 kevés fény módban), ISO80-3200, 1/3 Fé-enként. A beállított értéket figyelmen hagyja a gép témamódokban és automata módban.

(3) Üzemmód választó tárcsa: itt állítható be a fényképezőgép működési módja, összesen 11 lehetőség közül választhatunk:
– kamera állás: videofelvételek készítéséhez. Használhatunk makró módot, kézi élességállítást, önkioldót, ND szűrőt, megadhatjuk a fehéregyensúlyt, a színmódot és a felbontást.
– SCN: 18 témamód közül választhatunk: portré, tájkép, gyerekek és állatok, sport, intelligens kioldás (mosolyra exponálás), különlegesen élénk, poszter effektus, színkiválasztás (a kiválasztott színen kívül minden szürke árnyalatos lesz), színcsere (a kiválasztott színt másikra cserélhetjük, miközben a többi szín megmarad), HSR, nosztalgia, halszem, dioráma (alul-felül életlen), vízpart, víz alatti, lombozat, hó, tűzijáték, panoráma jobbra, panoráma balra.
– gyorsfelvétel: program automatika alapú működés, de aktív státuszkijelzés könnyíti meg a paraméterek beállítását (func gomb megnyomása után beállítható: vaku teljesítmény korrekció, vakumód, din. Tartomány javítás, iContrast, fehéregyensúly, színmód, sorozat, önkioldó, oldalarány, fájlformátum, kéméret és minőség).
– kevés fény mód: akár ISO12800 érzékenység is kiválaszhtató e módban, egyébként program automata módban működik a gép.
– Auto állás: ekkor a fényképezőgép majdnem teljesen automatikus működésű, az érzékenység, fehéregyensúly, rekesz- és zársebesség érték automatikusan kerül kiválasztásra, néhány paraméter rögzített (pl. fénymérés, expozíció kompenzáció, színmód, stb.), néhány viszont továbbra is beállítható a menüben. Kézzel választható a makró mód, a vakumód, az önkioldó (sorozat nem), az arcérzékelés, kép oldalarány, a képméret és a tömörítés. Az érzékenység mindenképpen automatikus.
– P mód (programautomatika): a rekesz és zársebesség kivételével itt minden paraméter a fotós által megváltoztatható.
– Tv (zársebesség előválasztás; rekeszautomatika): megadhatjuk a használni kívánt záridőt, s a használt fénymérés alapján ehhez választ megfelelő rekeszértéket a fényképezőgép. A következő értékek közül választhatunk: 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000 mp. Vagyis az értékeket 1/3-ad blendénként választhatjuk ki. 1/2500 mp és gyorsabb zársebességet F4 vagy szűkebb rekesztől, 1/3200 mp-et csak F5,6 vagy szűkebb rekesztől választhatunk. Ha túl kicsi vagy túl nagy értéket választanánk, amellyel a rendelkezésre álló rekeszértékek közül egyikkel sem lehetne megfelelő expozíciót elérni, akkor amennyiben a biztonsági eltolás be van kapcsolva, a gép felülbírálja a beállított értéket a megfelelő expozíció érdekében.

– Av (rekesz előválasztás; záridő automatika): ekkor a blende mérete adható meg és a zársebességet fogja az automatika kiszámolni. Nagylátószög esetén a következő értékek közül választhatunk: F2,8; F3,2; F3,5; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8. Tele állás esetén a legnagyobb blende természetesen F4,8, a legszűkebb blende ez esetben is F8. A rekeszértékek is 1/3-ad Fé-enként követik egymást.
– M mód (kézi mód): a fényképezőgép beállítása teljes egészében a fotósra van bízva, mind a rekesz, mind a zársebesség értéke megadható, de a nagy zársebességekre vonatkozó fenti szabályok itt is érvényesek.
– C1 és C2 módok (CUSTOM – egyéni mód): ebben az állásban korábban elmentett értékek hívhatók elő, amelyek érintik az összes expozíciós adatot, beleértve még a zoom pozíciót is. Ezeket az értékeket a felhasználó mentheti el a menüben.
(4) Elülső vezérlőtárcsa: többnyire a rekesz beállítására szolgál felvételkor, lejátszáskor a képek közötti lapozásra használható.

(5) Zoomvezérlő kapcsoló: felvételkor az optikai és digitális zoom használatához, lejátszáskor az indexkép megjelenítéshez illetve a képekbe történő belenagyításhoz
(6) Exponáló gomb
(7) Ki/ bekapcsoló gomb

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) Programozható gyorsbillentyű (Shortcut gomb): felvételkor a menüben előre megadott funkciót valósítja meg. Beállítható lehetőségek: i-Contrast, fehéregyensúly, egyéni fehéregyensúly1, egyéni fehéregyensúly2, saját szín beállítás, expozíció sorozat, sorozat, vaku telj. kompenzáció, ND szűrő aktiválás, kép oldalarány, RAW és/vagy JPEG, felbontás/tömörítési fok, videó felbontása, AF szervo, vörösszem javítása, AF rögzítés, digitális telekonverter (1,4 vagy 2,3×), kijelző kikapcsolása. Lejátszáskor a képeket felvehetjük a közvetlen nyomtatásra utasítottak listájába.
(2) Kereső dioptria korrekciós tárcsája: ennek segítségével állíthatjuk be a korrekció értékét. A tárcsa forgatása könnyű.
(3) Lejátszás gomb: megnyomásával felvétel-prioritásos lejátszás módba jutunk.
(4) Fénymérés rögítése. A rögzített fénymérés után expozíció eltolást használhatunk (a rekesz- és zársebesség értéke egyszerre változtatható úgy, hogy az expozíciós érték azonos marad).
(5) Fókuszterület / képtörlés: felvételkor a fókuszterület helyét és méretétválaszthatjuk ki, lejátszás módban egy kép törlésére szolgál.
(6) Fénymérés / Jump gomb: felvételkor a fénymérés módja választható ki, lejátszáskor a Jump funkciót valósítja meg, leszűrhetjük a visszajátszandó képeket dátumra, kategóriára, mappára, megjeleníthetjük csak a videókat és ugorhatunk előre vagy hátra 10 vagy 100 képet.
(7) Hátsó vezérlőtárcsa: felvétel módban a kiválasztott funkció értékeinek módosítására (manuális módban a zársebesség beállítására) szolgál. Lejátszáskor gyors lapozást végezhetünk segítségével. A menükben is lehet vele fel-le mozogni.
(8) 4 irányú vezérlőnyilak: a menüben való navigáláshoz, a fókuszkeret mozgatásához, ill. lejátszáskor a képek közötti váltáshoz használhatjuk. Felvételkor 4 regisztrált funkció is elérhető vele:

  • Fel: manuális fókusz
  • Le: önkioldó
  • Balra: makró mód
  • Jobbra: vaku üzemmód

(9) SET/FUNC gomb: a menükben és felvételkor van hatása. Az aktuális érték kiválasztására ill. felvételkor a funkció menü megjelenítésére szoglál.
(10) DISPLAY gomb: az LCD-n megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk meg ezzel a gombbal, vagy akár ki is kapcsolhatjuk a kijelzőt. Az itt megjelenített adatokat ill. egyéb szimbólumokat a felvétel menüben állíthatjuk be (ld. következő oldal). Lejátszás módban a megjelenített információk tüntethetők el, vagy hozhatók vissza ill. a kiégett részeket villogtató hisztogram nézet választható ki, valamint az élesség ellenőrzésére szolgáló automatikus nagyítás nézet használható. Ez utóbbi esetben a gép az arcokat felismeri és egy gombnyomással válthatunk az arcok között, miközben a kijelző jobb alsó sarkában ellenőrizhetjük az élességet a nagyított képen. Ha szükséges, növelhetjük a nagyítás mértékét és elmozdíthatjuk a nagyítás pozícióját.
(11) Menu gomb: felvételkor vagy lejátszáskor a menübe juthatunk vele. A menürendszerről a következő oldalon találhatók részletes információk és képek.