Kipróbáltuk: Canon PowerShot G1X teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Az élességállítás automatikusan, vagy kézileg is történhet. Automatikus élességállításnál egyszeri vagy folyamatos módot használhatunk. A fókusz helye szerint lehet kézzel mozgatható FlexiZone, AiAF arcfelismeréssel és témakövető módú is (amely nem csak a fókuszkerettel követi a témát, de az élességállítás is folyamatos).

AiAF esetén 9 fókuszterület közül automatikusan választ a gép. Arcérzékelő módban több arcot is képes felismerni a fényképezőgép, amelyek között váltani is lehetséges.
FlexiZone módban kézileg választhatunk a lehetséges fókuszpontok közül, amelyek 29×17 mezős mátrixban helyezkednek el. A fókuszterület mérete is választható kisebb és nagyobb területűre.

Kézi élességállításnál távolságskála és digitális nagyított kép jelenik meg a könnyebb beállítás érdekében.

A fényképezőgép előlapján a kereső közelében található az AF segédfény lámpája, amely gyenge fényben kékes-fehér színnel világítja meg a képközépen lévő témát, biztosabbá téve ezzel az automatikus élességállítást. Az erős LED-nek köszönhetően a hatótávolság akár 3-4 méter is lehet.

A fénymérés 3 féle mód valamelyikén történhet: kiértékelő, középre súlyozott átlag és szpot.

Sorozat fényképezés

A Canon PowerShot G1X sorozatban nem teljesít túlzottan jól. Bár ma már APS-C szenzortól sem ritka a 6-8 kép/mp, s a belépőszintű tükörreflexesek is 3 kép/mp-re alkalmasak (lásd pl. EOS-1100D). Ezek alapján elvárható lenne, hogy ez a masina is tudjon hasonló sebességet.
A valóság azonban kicsit szürkébb és lehangolóbb.

Hiába ugyanis, hogy lehet 4,5 kép/mp sebességgel sorozatot készíteni 6 képig (ami teljesen jó sebesség lenne), ha a feltételeket is hozzátesszük, akkor már nem is hangzik olyan szépen: csak témamódban, sem fehéregyensúly, sem rekesz, sem érzékenység nem állítható be, s a képformátum is csak JPEG lehet. Kár ezekért a korlátozásokért.
Ha szeretnénk elkerülni a fenti korlátozásokat (pl. manuális fehéregyensúly, vagy rekesz-előválasztás, esetleg RAW formátum), akkor már csak 1,5-1,7 kép/mp érhető el (záridő függvényében), de az már szerencsére RAW-ban is, s gyors kártyával akár 100 képig.

A sorozatfelvételnél csak a már elkészített és elmentett képeket láthatjuk az LCD kijelzőn. Akit ez zavar, használja az átnézeti keresőt!

A kártyírás sebessége nagyon jó, SanDisk Extreme 30 MB/s SDHC memóriakártyával 19 MB/s-os írási sebességet mértünk.

A hagyományos sorozatmódon kívül autofókusz sorozat is használható, ilyenkor minden egyes kép előtt újrafókuszál a gép (emiatt a sebessége is alacsonyabb).

Lehetőség van automatikus expozíció sorozat és fókusz-eltolás sorozat készítésére is, előbbinél ±1/3..2 Fé eltérés lehet az egyes képek között, míg utóbbinál ±1..3 értékkel térhetünk el a kézileg beállított fókuszponttól (AF módban nem használható). Mindkét esetben 3 kép készül.
Jó tudni, hogy expozíció-sorozat vakuval nem készíthető (rádiós kioldóval sem, a vakupapucson lévő szenzor letiltja ezt a funkciót, ha bármit felhelyezünk a vakupapucsra).

Videó, mozgóképrögzítés

A videófelvételről már sokkal szebbeket tudunk írni. Az akár FullHD felbontás és a 23,976 kép/mp-es progresszív képfrissítés (HD felbontásnál 29,97 kép/mp), valamint a sztereó hangrögzítés mind-mind nagyon jól hangzik. Ráadásul felvétel közben az optikai zoom is használható, s folyamatos fókusz beállításakor az élességállítás is működik.

1920×1080 pixeles FullHD mellett 1280×720 pixeles HD, illetve 640×480 pixeles VGA felbontás is választható. A tömörítés H.264 kodekkel történik, Quicktime MOV konténerben.

1920×1080 pixel, 23,976 fps, H.264, 32 mp, 134 MB, ~34500 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Ami még hiányzik a teljes boldogsághoz, az a felvétel közbeni rekeszállítás (sajnos előtte sem állíthatunk rekeszt).

Van viszont lehetőségünk különféle effektek használatára videó során is, ezek egy része FullHD, míg mások csak VGA felbontásban érhetők el.
FullHD effektek: nosztalgia, egyszínű, különlegesen élénk, színkiválasztás, színcsere.
VGA effekt: dioráma (tilt objektív hatása).
videózásnál nem használható effektek: HDR, halszem, lyukkamera.

A dioráma effektet esetén a készített videók lejátszása gyorsítottan történik. Ezt 5×, 10× és 20× értékűre választhatjuk, de 1×-es sebesség, vagyis realisztikus nem áll rendelkezésre.

dioráma videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

színcserés videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva