Kipróbáltuk: Canon PowerShot G1X teszt

0

Különlegességek

Optikai stabilizátor

A Canon PowerShot G1X a G12 Hybrid optikai stabilizátorát örökölte, mely folymatosan, vagy csak exponáláskor léphet működésbe. Svenkeléshez nincs külön üzemmód.

A tesztet tele állásba állított objektívvel, 1/3 Fé-enként különböző záridőkkel, záridőnként 10-10 képpel ki- illetve bekapcsolt (exponáláskor működésbe lépő) stabilizátorral készítettem. A képeket monitoron 1:1 nézetben ellenőriztem. Ahol nem látszódott berázódás, azt elfogadtam használható képnek. Ez azt jelenti, hogy minimális lágyulás még belefért.
Az így kapott számokból egyfajta értékelését képezhetjük a stabilizátornak, persze ez igen szubjektív, hiszen maga a válogatás is az volt.

A teszt alapján kijelenthetjük, hogy a stabilizátor kiváló hatékonyságú. 100%-os berázásmentességet elvárva ugyan 1 2/3 Fé előnyt hoz, ami még átlagos eredmény! A hatékonyság a hosszabb záridőknél viszont erőteljesebbé válik, hiszen 30%-os berázásmentességgel számolva már 3 – 3 1/3 Fé-nyi előnyt kapunk a stabilizátor nélküli állapothoz képest.

berázott fotók aránya különböző zársebességeknél

Stabilizálás: 112 mm, 1/40 mp

Intelligens kontraszt

A Canon PowerShot G1X hasonló intelligens kontraszttal rendelkezik, mint a G12. Az intelligens kontraszt beállításán belül választhatunk dinamika tartomány növelést (200%-ot és 400%-ot, melyek minimum ISO200 illetve ISO400 érzékenységeket jelentenek, s csak JPEG képeknél használhatók), valamint árnyék kompenzációt (szintén JPEG képekre). Előbbi a csúcsfényekre vigyáz, utóbbi a sötét részeket világosítja ki. Ezen felül van még egy módszer az árnyékos részek világosabb leképezésére, ez pedig a témamódok közötti HDR mód, amely három felvételt készít, s ezeket illeszti össze. A dolog szépséghibája, hogy ekkor csak automatikus fehéregyensúly használható, s a rekesz beállításától is le kell mondanunk.
Az i-Contrast egyébként nem csak felvétel előtt, de utólag, lejátszás módból is kérhető, igaz, ekkor már JPEG képekből dolgozik a gép, ami minőségromlást okozhat.

Vörösszem korrekció

Akár vakuzás előtt, de akár utólag is kérhetünk szoftveres vörösszem javítást. Az alkalmazott algoritmus nagyon jól dolgozik, könnyedén felismeri a vörös szemeket, de akár mi magunk is segédkezhetünk ebben. A javított vörösszemek természetes hatásúak, mint a lenti példában is látható: