Kipróbáltuk: Canon Selphy CP530 teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

A készülék nyomtatási sebessége mindig állandó, csak a papírfelület méretétől függ. A Canon az alábbi mért értékeket adta meg:

 • 10 x 20 cm : 65 mp
 • 10 x 14,8 cm: 52 mp
 • 8,9 x 11,9 cm: 43 mp
 • 5,4 x 8,6 cm: 25 mp

A fenti eredményeket Canon DiGiC feldolgozó processzoros fényképezőgéppel összekötve mérték, a első színkomponens nyomtatásának megkezdésétől számítva.

Mi – korábbi tesztjeinkhez hűen – a lapbehúzás kezdetétől mértük a nyomtatást egészen a kész kép tálcára való kiadásáig. Így 10 x 14,8 cm-es nyomatoknál 63 mp-et mértünk, akár színes, akár fekete fehér képet készítettünk – bár ennél a nyomtatónál ennek nincs gyakorlati jelentősége. Ha hozzávesszük a lapbehúzás és egyéb hezitálás idejét, a gyártó által erre a méretre megadott 52 mp bizony igencsak reális, nem csak közvetlen, hanem számítógépes összeköttetésnél is.

A hőszublimációs nyomtatók mindig jól teljesítettek a képminőség terén, és ezt a hagyományt a CP530 sem töri meg. Az elkészült ~10 x 15 cm-es nyomat, nagyon szép fedettségű, színtelített – talán kicsit túlságosan is, némileg a vörösek (bíbor) irányába erősítve.

A „mindössze” 300 dpi-s felbontás ellenére is nagyon jó részletességű a kép. A tintasugaras printektől eltérően itt még komolyabb nagyításban sem találkozunk szemcsésséggel, tintacseppekkel. Az alábbi képet 1200 dpi-vel szkenneltük és teljes méretben is csak néhány kifogásunk lehet vele kapcsolatban.

képkivágás az 1200 dpi-s szkenből

teljes kép

Ha nagyon szőrösszívű szeretnék lenni, akkor az enyhe lágyságot hoznám fel példának. A részletességgel – mint mondtam – nincs különösebb probléma, de a felhasznált Canon szoftver interpolációs algoritmusa egy kicsit lágyított a képen. Ez nem is lett volna különösebben zavaró, ha nem tettem volna mellé egy márkatárssal készült másik nyomatot, amely nem PC-s kapcsolattal, hanem közvetlenül memóriakártyáról készült. A CP530-ban nincs kártyaolvasó, így be kellett érnünk a megszokott Canon ZoomBrowser EX szoftverrel. A másik enyhe problémát a halványan jelen lévő csíkozottság jelentheti, de igazán zavaróan ez sem jelentkezett a képeken.

A kép egyik szélén látható szaggatott csík a Canon 10 x 14,8 cm-es hőszublimációs papírjának perforációja. A papír mindkét hosszanti végén találkozhatunk vele és az elkészült nyomatról le kell törnünk. Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy ez mennyire esztétikus megoldás.

A szokásos módon megvizsgáltuk a papír vízállóságát is. A néhány másodperces víz alá merítés meg sem kottyant a nyomatnak, így semmiképp sem kell aggódnunk, hogy kezünk nedvességétől, netán néhány kósza vízcsepptől, vagy párától baja esik a kinyomtatott képnek. Ahogy korábban említettem, a három alapszín fölé még egy UV és cseppálló réteget is húz a printer, ami ezek alapján kiválóra vizsgázott.

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • Canon Selphy CP530 hőszublimációs fényképnyomtató
 • 10×15 cm-es papírkazetta
 • induló papír és festékszalag szett (5 lap, 10 x 14,8 cm)
 • tisztító cartridge
 • hálózati adapter és kábel (CA-CP200)
 • szoftver CD

A nyomtató csak hálózati áramforrásról üzemeltethető, fogyasztása kb. 60W (készenléti üzemmódban 4W).

Az egyes kiegészítők jelenlegi árai
Canon BU-10 Bluetooth vezeték nélküli nyomtatóadapter 23.900 Ft
Canon KP-36IP 36 db 10×15 cm fotópapír+festékszalag 3.500 Ft
Canon KP-72IP 72 db 10×15 cm fotópapír+festékszalag 5.900 Ft
Canon KP-108IP 108 db 10×15 cm fotópapír+festékszalag 6.800 Ft
Canon KW-24IP 24 db 10×20 cm panoráma fotópapír+festékszalag 4.500 Ft

Értékelés

A Canon Selphy CP530 elsősorban azoknak ajánlott, akik minél kevesebbet szeretnének vesződni a nyomtatás járulékos tennivalóival, a printer állítgatásával és megelégednek a 10 x 15 cm-es, jobb esetben 10 x 20 cm-es nyomat mérettel. Ezek persze egyöntetűen igazak szinte az összes hőszublimációs nyomtatóra, de a CP530 közülük is olyan, amivel egy 3 éves is elboldogul. Szinte csak bekapcsoljuk (még bekapcsoló gomb sincs rajta) és különösebb erőlködés, hosszas telepítés nélkül élvezhetjük a szebbnél-szebb nyomatokat.

Hátránya is főként a hőszublimációs nyomtatók alap problémája, a viszonylag költséges nyomtatás. A gyártók évek óta ontják az egyre jobb nyomtatókat ebben a szegmensben is, de a költségek az évek során alig, vagy inkább semmit sem csökkentek. A készülékhez egy csomagban kapjuk meg a papírt és a tintaszalagot is, így tökéletesen tervezhető a nyomatonkénti költség. Ez most egy 10 x 15 cm-es képnél, kiszereléstől függően átlagosan 70-80 Ft.

A Selphy CP530-at úgy tervezték, hogy egy kisebb táskában is gond nélkül szállítható legyen, de sajnos a mobilitása nem korlátlan. Akkumulátort ugyanis nem csatlakoztathatunk hozzá, vagyis a strandon nem készülhet el azonnal a nyomat. Mindenképpen elektromos hálózathoz vagyunk „kényszerítve”.

Összefoglalva a gép komolyan ajánlható mindazok számára, akik egy ultrakompakt, végtelenül leegyszerűsített fényképnyomtatót akarnak egy-két családi pillanat papírra viteléhez. Igazi plug-n-play szerkezet, jó nyomtatási minőséggel.

A Canon Selphy CP530 ára bruttó ~22 eFt.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • Nagyon jó, szemcsementes nyomtatás
 • Végtelenül egyszerű kezelés
 • Beépített USB kábel
 • Gyors
 • Tökéletesen vízállóságú nyomatok
 • Opcionális Bluetooth vevő
 • Kicsit túlszaturált színek (alap beállításon)
 • Enyhe csíkozottság
 • Extra könnyű hordozhatóság, de nincs hozzá akkumulátor

A nyomtatót a Canon Hungaria-tól kaptuk kölcsön tesztünk idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!