Kipróbáltuk: D30, D60, SD9, S2 Pro D-SLR-ek teszt

0

A gyakorlat

A vizsgált gépek a gyakorlatban
A gépek kipróbálására meghívtunk két, nagy gyakorlattal rendelkező fotós ismerőst, akiket megkértünk, hogy mondják el a véleményüket a kipróbált gépekről.

Bihari Gábor (reklámfotós)
Igen nehéz egy ilyen rövid teszt alapján bármelyik gépet is kiemelni, hisz nagyságrendi különbséget itt nem lehet találni. Kezelhetőségben nekem személy szerint a Canon tűnt jobbnak, bár ehhez hozzá kell tenni, hogy ezt a rendszert használom én is. A Fuji képei is igen meggyőzőek voltak, bár én 200-300 szoros nagyításban sem láttam részletgazdagabbnak a 12 megapixeles képet, mint a D-60 6 megapixelesét, ami nehezen indokolja a Fuji jelentősen magasabb árát. Számomra (ez nem objektív mérés, hanem szubjektív észrevétel) a Canon szinei kellemesebbek és színhűbbek voltak.

A Canon D-60 kellemetlenségét az LCD kissé gyenge képessége okozta. Kisseb kategóriás digitális gépeken is láttam már sokkal jobb minőségű LCD monitort.

A Sigma fő gondját a jpeg hiánya okozta. Aki konvertált már RAW formátumot az tudja, nem igazán dinamikus vele a munka, de az ára igen meggyőző.

Összegzésképp tapasztalataim a következok: Mind a Sigma SD9, mind a Fuji FinePix S2 Pro és a Canon D60 megkérdőjelezik a kisfilm létjogosultságát a napi munkában. A/4 méretben a képek több mint jók, és sok esetben elbírják az A/3 nyomdai méretet is. Ami általánosságban hiba, hogy a digitális technológia rosszul viseli a túlexponáltságot, a csúcsfények és a fehér tónusok hajlamosak a kilyukadásra, de ennek ismeretében kis figyelemmel a hiba kiiktatható. Hisz lássuk be a nyersanyagoknak is sok hiányossága van, legfeljebb a több tapasztalat miatt jobban ismerjük, és korrigáljuk. Én személy szerint a D-60-ast pártolom, de ebben nagy szerepe van a már meglévő Canon rendszeremnek.

Szőke János (AV AFIAP fotóművész)
Nagy örömmel engedtem a felkérésnek, szívesen segítettem jelen tesztelésnél, hiszen úgy érzem, minden fotós
örul ha általa egyelőre ismeretlen technikaval barátkozhat. Már három évtizede fényképezem rendszeresen,
kedvtelésből, anyagi okokbol de főkent szerelemből. Digitális fényképezőgépeket már évek óta használok, főleg három megapixeles különféle játékszereket, melyekről kellemes tapasztalatokat szereztem, így a várakozás indokolt, hogyan műküdik egy cserélhető objektíves masina.

Az én érdeklődési területem a modelles fotográfia és a reklám- illetve tárgyfotok. A tesztben is ez érdekelt. Modellfotózásban az eddigi tapasztalatom szerint a kompakt gépek sajnos szinte teljesen alkalmatlanok a lassú működés és a primitív kereső miatt. A műtermi alkalmazásból a kis felbontas, olykor vakuszinkron-anomáliák, alacsony rekeszértékek és más gyermekbetegségek zárják ki az olcsó kompakt kategóriát.

Mindezen negatívumok, amiket röviden vázoltam, (a technika fejlődéséhez képest) egy szemvillanás alatt már a múlté. Az általunk kipróbált digitális fényképezőgépek mindegyike nagyon korrekt, mondhatom analóg ekvivalens használati
értékkel bír.

Csupán apró dolgokban térnek el egymástól, ám az természetes, hogy még egy családon belüli, kisebb változtatásokkal piacradobott gépeket is bizony újra kell tanulni, meg kell szokni. A tárgyfotó teszteket kínos precizitással végeztük, azonos fényviszonyok mellett, így ott érdemleges alkotási lehetőségünk nem volt. Ám a modelles szakaszban, mikor végre a „sportosságot” is tesztelhettem, vált a dolog érdekessé. Egyre inkább meggyőződésem, hogy a Canon D-60-at nekem fejlesztették ki. A bőrfelületek színe és struktúrája ezzel a géppel számomra igen szimpatikusan reprodukálható. Ugyanezt a Fuji S2-ről nem állíthatom, szerintem erre a célra bántóan éles, bár ez más esetben előnynek számít. A D-60-as és köztem valami titkos barátság alakult ki már az első percekben. Ez az a gép, amelyikkel egy hosszabb nyári túrára is el mernék indulni.

A Sigma talán kicsit rosszabb fogásával és szokatlan formájával nem lopta be magát a szívembe, de az árat
figyelembevéve lehet, hogy vásárlás előtt még egy tiszteletkört fogok tenni, hiszen technikailag ez is egy rendkívül nagy tudású készülék.

Igényesebb reklámfotóban sajnos, úgy érzem még ez a kategória sem éri el a rollfilmes dia, jó minőségű szkennelés színvonalát, erre még várnom kell, vagy pár millióért hátfalas gépet beszerezni…