Kipróbáltuk: D30, D60, SD9, S2 Pro D-SLR-ek teszt

0

Canon EOS-D30

Canon EOS-D30

A D60 3 megapixeles elődjével csupán azért készítettük el a felvételeket, hogy megnézzük mit is változtattak a Canon szakemberei a gépen, illetve, hogy a 6 megapixel mennyivel tartalmaz több információt, a 3 megapixelnél. A 3 megapixeles képeket egymás mellé téve azonban jól megfigyelhető a különbség a Canon EOS-D30 és a Sigma SD9 3 megapixele között is.

Míg a D30 képe 10×15-ös papírképeknél gyakorlatilag azonos a D60-as képével, addig 13×18 cm-es vagy annál nagyobb nagyításoknál a különbség már szemmel látható. Önmagában a D30-as képminősége is remek, de a D60-as képei mellett már feltűnik, hogy az élek lágyak, az apró részletek pedig enyhén elmosódottak. Hobbi, otthoni felhasználásra, mikor szükség van a cserélhető objektíves, jól kezelhető tükörreflexes vázra, a D30 még mindig egy remek gépnek számít. A D60-as megjelenése óta már fel-felbukkan egy-egy jó árú D30-as a használt fényképezőgép piacon. Gépvásárlás esetén érdemes lehet ilyen irányban is körülnézni.

A teszttémánk. A SUPERIA feliratnak nemhogy az S betűje nem tiszta, de kiolvasni is csak kis rásegítéssel lehet. A kép egyébként tiszta, egy kis élesítéssel sokat lehetne javítani rajta. (200%-os nagyítás, részlet)

A kóbor pixeleket már a D30-asnál is fel lehetett fedezni. Furcsa, hogy nem javították. (200%-os nagyítás, részlet) A részletgazdagsággal ennél a témánál nincs gond, de a lágy kép az ilyen témáknál nem előnyös. Egy kis szoftveres élesítés elkelne. (200%-os nagyítás, részlet)

A modell (részlet) És itt jön be a moiré. (200%-os nagyítás, részlet)