Kipróbáltuk: Epson Stylus Photo PX700W teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

A tesztek során A4-es fekete-fehér dokumentumot, színes ábrával kiegészített dokumentumot, 10×15 cm-es fekete-fehér és színes fotót, valamint A4-es színes fotót nyomtattunk.

A nyomtatott fekete-fehér dokumentum ezúttal is kissé recés betűket mutat. A Claria tinta itt sajnos kicsit hátrányos, mivel a dokumentum betűi emiatt nem éjfeketék, hanem sötétszürkék.
A színes ábra viszont remek lett, az egyik legjobb a mezőnyben, mivel színei a legközelebb állnak az elvárthoz. A vörös nincs narancs felé eltolódva, a bordó ugyan lehetne jobb, de egész jó, s a kék is jobb, mint néhány másik típus esetén.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

A fotónyomtatást Epson Premium fényes papírra végeztük, 10×15 cm-es és A4-es méretekben. A fotókat maximális dpi minsőséget választva készítettük.
Színes fotónál még közelről sem vehetők észre tintacseppek, a fedettség kiváló, erre már valóban mondhatjuk, hogy labor minőségű.
A színek csupán minimálisan térnek el az ideálistól, a vörös és zöld színeknél kissé sárgába hajlik a téma (narancsos, vagy üdezöld). Ez hajszálnyit melegebb tónusú képeket eredményez. A kontrasztok kiválóak, feketéhez közeli területek is kellően sötétek. Mind közvetlen napsütésben, mind árnyékban remek a látható kép. Ha a tesztelt gépek nyomatait egymás mellé tesszük, rögtön kiugrik közülük az Epson Stylus Photo által készült nyomat. Felbontásban csak a Canon PIXMA sorozat felsőbb tagjai veszik fel vele a versenyt, no és a hőszublimációsok, teltségben, fedettségben, kontrasztban azonban az Epson még mindig verhetetlen.

A fekete-fehér fotók is remekül sikerültek, a kontraszt imádnivaló, a fekete denzitása valami fantasztikus. Nem akarok túlzásokba esni, de tényleg a legszebb, ami az idei tesztünkön bármelyik nyomtatóból is kijött. Legyen szó akár közvetlen napsütésről, akár árnyékról, a kép remek marad.
Színezetét tekintve itt is érezhető minimális elhajlás a sárga felé, ami itt hajszálnyi szépiás beütést ad a fotónak, legalábbis közvetlen napfényben. Árnyékban már kevésbé tűnik barnásnak a kép.

Az Epson Claria tintái ismét bizonyították: kiváló minőségű nyomatok hozhatók létre segítségével.

Epson Premium Glossy fotópapír

A nyomatok vízállóságát Premium fényes fotópapírral vizsgáltuk. A fél perces folyóvizes teszt után csak a fekete szín folyt meg minimálisan, az alapszínek és a másodlagos színek épek maradtak. Ez tehát jó vízállóságot jelent, de a sötétebb tónusú fotóknál gondot okozhat a fekete megfolyása.

A jó láthatóság érdekében 1200 dpi-vel szkenneltük be (Canon Lide20) a 10×15 cm-es nyomatot, amely így teljes terjedelmében megtekinthető. Vigyázat, nagy fájl (~10 MB)!

képkivágás 1200 dpi-s szkenről

teljes kép

Méréseinknél a stoppert akkor indítottuk el, amikor a printer a nyomtatás első mozdulatát végezte (megkezdődött a lapbehúzás) és akkor állítottuk le, amikor az oldal legvége is leesett a tálcára. Az itt megadott értékek 1-1 lap nyomtatására vonatkoznak és nem tükrözik az egymás utáni több kép nyomtatás lap/perc sebességét.

Sebességek
A4 fekete-fehér dokumentum 9 mp
A4 színes dokumentum 9 mp
10×15 cm fotó max. dpi 1 perc 10 mp
A4 fotó max. dpi 2 perc 53 mp
A4 fekete-fehér másolás 15 mp
A4 színes másolás 20 mp
A4 szkennelés 1200 dpi-vel 4 perc 20 mp
CD nyomtatás 37 mp

A dokumentum nyomtatás során a Stylus Photo PX700W jó sebességet tud felmutatni. A 9 mp-ig tartó folyamat az egyik legjobb a mezőnyben. Szintén jó értéknek számít a másolás 15 és 20 mp-es sebessége.
A fotónyomtatás sebessége is remek, ennél jobb sebességre csak a Canonok képesek (legalábbis ilyen felbontásban).
A lapolvasás ideje is jó, s bár nem a leggyorsabb, ennél sokkal rosszabb értékkel is találkozhattunk.

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • Epson Stylus Photo PX700W nyomtató
 • 6 db tintatartály: T00801 fekete, T0802 cián, T0803 bíbor, T0804 sárga, T0805 világoscián, T0806 világos bíbor
 • UTP kábel
 • Epson Media Pack (Premium Plus Glossy papírokból 2 db A/4, 3 db 13×18, 5 db 10×15 cm)
 • CD-ROM a szoftverekkel és a kezelési útmutatóval
 • Hálózati kábel
 • Üzembehelyezési útmutató

Értékelés

Az Epson StylusPhoto PX700W célközönségét könnyű kitalálni. A gyönyörű, mély tónusokkal rendelkező fotók bizony bőven labor minőségűek, amely egyértelműen a fotónyomtatásra helyezi a felhasználás hangsúlyát. Azoknak lesz a legjobb vétel, akik túlnyomó részt fotónyomtatásra szeretnék használni, de fontos emellett a szkener funkció is, s néha-néha nyomtatnának és másolnának is vele egy-két dokumentumot. A WiFi támogatás és a hálózati csatlakozónak köszönhetően kreatív irodák, vagy fotóstúdiók számára is jó befektetésnek bizonyulhat. Beépített CD-adaptere pedig az archivált fotók lemezeire történő nyomtatást segíti.

Az Epson StylusPhoto PX700W ára bruttó 50-55e Ft.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • 6 színű Claria tintarendszer fotónyomtatáshoz optimalizálva, színenként külön tartállyal
 • igen gyors fotónyomtatás
 • gyors dokumentum nyomtatás, gyors lapolvasás
 • kártyaolvasó
 • WiFi és vezetékes LAN támogatás
 • CD/DVD nyomtatáshoz integrált tálca
 • félautomata fejigazítás
 • dokumentum nyomtatás során kissé szürkék a betűk
 • nem tökéletesen vízálló nyomatok, Premium Glossy papíron a fekete szín kissé megfolyik

A nyomtatót az Epson Magyarországtól kaptuk kölcsön tesztünk idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!