Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix F601 teszt

0

Történelmi áttekintés


MX-700
Az F601-hez nagyon hasonló felépítésű, 1,3 megapixeles fix gyújtótávolságú (kisfilmes gépeknél 35 mm lenne) objektívvel. 1998. február 3-án jelentették be. A mai modellekhez hasonlóan SmartMedia kártyával működött. Gyakorlatilag egy teljesen automata gép volt, az állítási lehetőségek sora a fehéregyensúly- (előre rögzített értékek) és a vakuállítással ki is merült. Az áramellátásról lítium-ion akkumulátor gondoskodott.


Fujifilm MX-2700
MX-2700
Az 1999. február 4-én (épp egy évvel az első ilyen gép után) bemutatott MX-2700 az első 2 megapixeles fényképezőgépek egyike volt. A vele egyidőben megjelent gépekkel ellentétben nem 1600 x 1200 pixeles, hanem 1800 x 1200 pixeles képeket készített. A kis méretű vázba még mindig nem fért zoom objektív, így ez a gép is fix gyújtótávolságú optikát kapott. A méret maradt, mindössze a magasságból faragtak 2 mm-t.
Adatlap | Kipróbáltuk


Fujifilm MX-1700 Zoom
MX-1700 Zoom
Még 1999-ben, augusztus 26-án jelentette be a Fuji, hogy sikerült megalkotnia az akkori legkisebb háromszoros zoomtartományú üveg lencséket tartalmazó objektívet. Ennek köszönhetően a kis formátumú gépbe immár zoom optika kerülhetett. A felbontás ugyan ismét csak 1,3 megapixel lett, de a nagyíthatóság szabadsága mindezt valószínűleg feledtetni tudta a vásárlókban. Ugyan a korábbi két modell is kapható volt Magyarországon, de a Fujinak hazánkban az első nagy sikert ez a modell hozta. Ennek nem utolsó sorban a nagyon jól eltalált ár volt az oka.
Adatlap | Kipróbáltuk


Fujifilm FinePix 4700 Zoom
FinePix 4700 Zoom
2000. január 31-ét írtunk, mikor a japán gyártó bejelentette az első SuperCCD-vel szerelt fényképezőgépeket. Azon a napon 3 termékről ment ki sajtóközlemény, az egyik a 4700-as modell. Az új modellek az teljesen új CCD technológián túl új elnevezési rendszert is hoztak. A 3 megapixeles gépek idején a Fuji egy olyan gépet dobott a piacra, amely 2,4 megapixeles CCD-vel 4 megapixeles képeket készített. Ez, illetve a képek minősége erősen megosztotta a szakértőket és a közönséget is. A gép méretének csökkentése érdekében a fix vakut egy felugró változatra cserélték.
Adatlap | Kipróbáltuk


Fujifilm FinePix 6800 Zoom
FinePix 4800/6800 Zoom
Egy évvel a SuperCCD bemutatása után a Fuji egy továbbfejlesztett technológiával immár két gépet dobott a piacra. A 4800-as a korábbi modellel azonos felbontású, míg a 6800-as 6 megapixeles képeket készített. A két gép a felbontáson túl gyakorlatilag teljesen azonos volt. A SuperCCD továbbfejlesztésének köszönhetően eltűntek a gyakran megjelenő képhibák, amiket egyértelműen a SuperCCD technológiának köszönhettünk. A gép értékét emelte, hogy a dizájn az F.A. Porsche stúdiójában készült.
Adatlap | Kipróbáltuk


Fujifilm FinePix F601 Zoom
FinePix F601 Zoom
A sorozat legújabb tagja ismét alacsonyabb lett. A gép vastagsága 1 mm-rel nőtt, de ezt csak az adatlapok összehasonlításakor vettem észre. A gép a 3. generációs SuperCCD-k közül a kisebbik felbontásút kapta, ami 6 megapixeles képeket eredményez. A CCD továbbra is csak 3,3 millió pixelt tartalmaz (amiből 3,1 millió dolgozik effektíven a képalkotáson), de az ismét továbbfejlesztett technológiának köszönhetően a képek tisztábbak, szebbek. A gép áramellátásáról újfajta lítium-ion akkumulátor gondoskodik. A képek továbbra is SmartMedia kártyára kerülnek.
Adatlap