Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix F601 teszt

0

Méréseink szerint...


Képminőség
A képminőségről alkotott kép, mint a korábbi SuperCCD-s gépek esetében, nagyon vegyes. A 3,1 millió effektív pixelt tartalmazó érzékelő lapka átlósan elrendezett nyolcszögletű pixelei által előállított képet a fényképezőgép 6 millió pixeles hagyományosan megnézhető képpé alakítja. Az így nyert plusz adatmennyiség eredete vitatható. Az tény, hogy a képek részletgazdagságával nincs gond. Az átlagos 3 millió pixeles gépeknél ez a SuperCCD valószínűleg valamivel több részletet ment a felvételre. A pixelek átalakításánál használt technológia azonban még mindig nem az igazi. A képek nem teljesen tiszták, ami monitoron való nézegetéskor a leginkább feltűnő. Az enyhén „szőrös” élek a Fuji Frontier technológiájával elkészített papírképeken már nem voltak olyan feltűnőek. A 6 megapixeles felvételek A4-es méretű nagyításokig biztosítanak tökéletes nagyíthatóságot, de az ennél nagyobb képek sem lesznek rosszak. A4-es nagyításig azonban tuti, hogy minden laikust elkápráztat a minőség.

Jó hír, hogy az első SuperCCD-s képeken az átlós, fényes éleknél megjelenő szivárvány effektusnak már nyoma sincs. Ez mutatja, hogy vannak azért a SuperCCD-ben tartalékok.

A nagy érzékenységű felvételek képminősége nem rossz, de inkább szükségmegoldásnak, mint igazán használható funkciónak mondható. A kisfelbontású végeredmény ellenére a kép úgy néz ki, mintha még ennél is kevesebb információt hordozna. Véső esetben, ha nincs más megoldás, akkor jó, de nem érdemes erre építeni egy fontos sorozatot.

Meg kell említeni a színeket és az expozíciót. Ezekkel a Fuji gépeknek az utóbbi időben nem volt gondja, és így van ez most is. A FinePix F601 képei jól exponáltak és nagyon szép, természetes színűek. Egyedül a nagyon csillogó pontokon furcsa a beégés, de ez sem zavaró.

Fájlméretek
A legnagyobb felbontású képek legkisebb tömörítésnél 2,2-2,5 MB-osak. A 3 megapixeles felbontásnál legjobb minőségben (legkisebb tömörítésnél) viszont egy kép már alig foglal 1,1-1,4 MB-nál többet a kártyán. Véleményem szerint minőség/hely tekintetében ez a beállíás a legideálisabb. Az 1 megapixeles, nagy érzékenységű fájlok 300-360 KB méretűek.

A videofájlok méretének csak a kártyán lévő szabad hely szab határt. A 128 MB-os kártyára így készíthető egy 127 MB-os snitt is, ami 320 x 240 pixeles felbontásnál kb. 9 percnyi videót jelent. Ennél hosszabb felvételekre nem igazán van szükség (szerintem már ez is sok). Így 2-3 kártyával a fényképezőgép már videózásra is jól alkalmazható.

Sebesség
A digitális fényképezőgép használata során sokszor találkozik azzal a fotós, hogy várni kell a gépre. Az esetek egy részében ennek nincs nagy jelentősége, de például a hosszú idő ami az exponáló gomb lenyomása és az exponálás közt eltelik sok fényképezőgépet kizár bizonyos felhasználási területekről. A következő táblázatban a FinePix F601-esnél mért adatok találhatók.

Művelet Eltelt idő (mp) Megjegyzés
Bekapcsolás
Felvétel állásban 3,7 Az első kép exponálásáig
Visszajátszás állásban 2,0 Az első kép megjelenéséig
Átkapcsolás felvételről visszajátszásra 2,2 Az első kép megjelenéséig
Átkapcsolás visszajátszásról felvételre 2,8 Az első kép exponálásáig
Kikapcsolás
Felvétel állásból 3,3
Visszajátszás állásból 0
Késés exponáláskor
Élességállítással, fényméréssel 0,26 Élességállítás
Félig lenyomott állásban 0,1 A gép már rögzítette az élességet és az expozíciós értékeket
Zoom mozgatás
Nagylátószögből tele állásba 1,9
Tele állásból nagylátószögbe 1,5

Akkumulátorteszt
Fujifilm FinePix F601 Zoom
A 601-es áramellátásáról egy nagyon lapos, de mégis nagyteljesítményű lítium-ion akkumulátor gondoskodik. A mindössze 30 grammot nyomó akkumulátor 3,7V-os és 1035mAh-ás. A használati útmutató szerint kikapcsolt LCD monitorral kb. 300 képet képes készíteni, míg a komponáláshoz az LCD monitort használva ez a szám a felére csökken. Sajnos a gép megúszta az akkumulátorgyilkos tesztet, azonban a mindennapi tapasztalat ezt az akkumulátorkapacitást alátámasztja. Sőt! Tapasztalataim szerint ennél adott esetben még többet is képes teljesíteni. Az új akkumulátor véleményem szerint nagyon jól sikerült, és úgy néz ki, hogy a gép fogyasztását is sikerült végre a rendelkezésre álló energiamennyiséghez igazítani.