Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix F601 teszt

0

Működés közben


Felvétel mód
A fényképezőgépet elsősorban automata módban használtam, mivel a sok manuális beállítás ellenére ez egy kompakt, automata gép. Az automata módon kívül van egy teljesen manuális mód (ahol záridő előválasztás, blende előválasztás és manuális mód választható) és egy témaautomatika. Ez utóbbinál négy témára kínál a gép előre programozott beállításokat: portré, tájkép, sport és éjszakai felvétel. A 40 képes sorozatfelvétel már csak hab a tortán. A fényképezőgép ezeken túl kiváló minőségű videofelvételek és hangfelvételek rögzítésére is képes.

Fujifilm FinePix F601 Zoom
A teljesen automatikus beállítások, illetve a manuális expozícióállítás mellett egy sor egyéb jellemző is beállítható. Az automatikus élességállítás mellett választható élességállítási terület (az AF keret elmozgatható) illetve manuális élességállítás is. Az F601-es multi, szpot és középpontosan súlyozott programmal is tud fényt mérni, így ezt is a témának leginkább megfelelő módon lehet beállítani. A fehéregyensúly az egyetlen, ami kilóg a sorból. Az automatikus mód mellett előre rögzített 6 beállításon kívül nem lehet egyedi fehéregyensúly értéket rögzíteni. Ez kicsit furcsa, de ismerve a Fuji fehéregyensúly-állítási képességeit, erre valószínűleg amúgy sem sok szükség lenne.

A fényképezőgép érzékenységállítása kategóriájában kiemelkedőnek mondható. A viszonylag magas 160-as induló érzékenységtől, egészen 1600-asig állítható. Erre általában csak a félprofi, profi gépek képesek. A Fujifilm FinePix F601 ezt a képességét az új, 3. generációs SuperCCD-nek, illetve az abba épített Pixel Összevonási Technológiának köszönheti. Persze a 800-as és az 1600-as érzékenység választásakor a fotós kénytelen kompromisszumot kötni: ezek az érzékenységek csak 1280 x 960 pixeles felbontásnál használhatók. A dolog szépséghibája, hogy a magas érzékenység használata után alacsonyabb érzékenységre állított gépnél megmarad az 1,3 megapixeles felbontás. Érdemes erre figyelni, mert sok bosszúság forrása lehet.

Menük
Sajnos a menüről nem sikerült elfogadható minőségű felvételeket készítenem, pedig megérte volna. A Fuji szakított a hagyományos vízszintes, függőleges elrendezéssel. A fő menüpontokat körbe rendezett golyókként ábrázolják. A golyókon az ikonok jelzik az egyes menüpontokat. A golyókon a botkormány mozgatásával lehet körbeugrálni. Ez kicsit furcsa, de nem túl bonyolult feladat. A menükön belüli választási lehetőségeket felülről aláhulló vízszintes rudacskák jelölik. A kiválasztható beállítások ezekre a rudacskákra vannak felírva. A színes, háromdimenziós hatást keltő menü mindenképpen egyedinek mondható.

Videofelvétel mód
A harmadik generációs SuperCCD-k egyik sajátossága, hogy kiváló minőségű videofelvételek készítését teszik lehetővé. A nagy pixelszámot kihasználva a Fujifilm két új technológiát mutatott be. Az egyik a Pixel Összevonási, a másik a Pixel keverési technológia. Az első a zajmentes, nagy érzékenységű beállítással készült képeket biztosítja, míg a második a tiszta, nagyfelbontású videofelvételekért felelős.

A bemutatókban a fényképezőgépek videofelvétel funkcióit nem nagyon szoktam említeni, mivel ezek az eszközök a téves elnevezéssel ellentétben nem kamerák, hanem fényképezőgépek. Ez annyit tesz, hogy fényképek, és nem videofelvételek készítésére alkalmasak. Vannak azonban olyan fényképezőgépek, amelyek igencsak keresztbe tesznek a digitális videokamerák gyártóinak. Ilyen gép a Fuji FinePix F601 is. Az új SuperCCD képminősége a videofelvételeknél annyira jó, hogy véleményem szerint már összevethető egy digitális videokamera képminőségével (bár azt azért meg kell jegyeznem, hogy nem vagyok a másik terület jó ismerője). A felvételek hosszát csak a memóriakártya mérete határozza meg, aminek köszönhetően akár 10 perces felvételeket is készíthetünk egyben.

Ami még mindig probléma, az a 15 kép/mp-es képfrissítés és a felvétel elején rögzített gyújtótávolság. Ennek köszönhetően a felvétel futása alatt a zoom nem állítható, ami igencsak korlátozza a videós lehetőségeit. De ezen korlátok elfogadása után egy miniatűr, mégis tökéletes minőséget produkáló videokamerát kapunk a digitális fényképezőgép képességek mellé.

Pixel Keverési Technológia (Pixel Mixing Technology)
A SuperCCD függőlegesen összevonja minden második pixel adatait egy értékké, majd hasonló módon a összevonja a vízszintes pixeleket is. A gyors képfeldolgozó eljárásnak köszönhetően az új érzékelő lapkával nagy képfrissítésű VGA felbontású videók készíthetők.

A FinePix F601 Zoom fényképezőgép 640 x 480, illetve 320 x 240 pixeles felvételeket képes készíteni, mindkét felbontásban 15 kép/mp-es frissítéssel.

Visszajátszás mód
Fujifilm FinePix F601 Zoom
Visszajátszás módba a már említett kapcsolóval lehet a gépet kapcsolni. A képek, videók és hangok visszajátszása mind egy helyen, a módválasztó tárcsa állásától függetlenül történik. A lapozás kellően gyors. A fényképeknél természetesen használható a Fuji hagyományosan jó nagyítási funkciója, amivel a 6 megapixeles felvételek akár tizennyolcszoros méretre is felnagyíthatók. Ilyen nagyításban a kép minden részlete tüzetesen megvizsgálható. A többképes visszajátszást a DISP gomb lenyomásával lehet bekapcsolni. Ilyenkor a képernyőn 9 kép látható egyszerre, így a kártyán rögzített felvételek gyorsan átlapozhatók.

A fényképezőgép természetesen alkalmas DPOF beállítások rögzítésére, illetve a képek egyenkénti és csoportos (összes kép) törlésére is.

Webkamera mód
A fényképezőgépet a számítógéphez való csatlakoztatás előtt a SET menüben át kell állítani webkamera módba. Így csatlakozáskor a fényképezőgép már ennek megfelelően jelentkezik be a számítógépre. A FinePix F601 ezután a fényképezőgéphez mellékelt VideoImpression, illetve a Windows-hoz mellékelt NetMeeting szoftverrel is használható. A funkció kipróbálásakor nagyon megdöbbentem, mert ilyen minőségre nem számítottam.