Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix F601 teszt

0

Kívülről


Kívülről
Fujifilm FinePix F601 Zoom
A fényképezőgép az eddigi álló FinePix modellek közöl a legkisebb. A méret csökkenését tovább fokozza a lekerekített dizájn is. Az eddigi leginkább gömbölyű modell a korábbiakhoz hasonlóan fém burkolatot kapott. Az előlap és a hátlap fém lemezét a gép tetején és markolattal ellentétes oldalán egy kemény műanyagból készült betét díszíti. Talán az egyik legszebb ma kapható fényképezőgép.

Az álló forma mindig is vita tárgyát képezte. A legtöbb ember számára furcsa, mivel ilyen formában nem számítanak fényképezőgépre. A megoldás azonban egyre praktikusabbnak tűnik. Ahogy a fényképezőgépek mérete csökken, a hagyományos fekvő formátumú gépeket egyre nehezebb stabilan megtartani. Az álló formátumú F601-esen azonban pont az az oldal a hosszú, amelyiknél a fotós megfogja a gépet, így a stabilitás olyan, mintha egy kétszer ekkora gépet tartana a kezében. Ezt tetézi, hogy a keskeny felépítés miatt a kezelőszervek a hüvelykujjal könnyedén elérhetők, így a balkéz beavatkozása nélkül is könnyedény használható.

Fujifilm FinePix F601 Zoom
A gép előlapján a kicsi sík rész miatt az optika nyílása óriásinak tűnik. A nyílás szót azért használom, mert az optika egész mélyen visszahúzódik a gép belsejébe. Az előlap burkolata alatt elmozduló fém korong kikapcsoláskor az objektív elé ugrik, de a gép bekapcsolásakor azonnal eltűnik a kitolódó objektív útjából. A lencséket tartalmazó tubus kb. másfél cm-re tolódik ki, de ez a gyújtótávolság állításakor változik. Első ránézésre az optika felépítése az első, MX-1700-asban megjelent zoom objektív óta nem sokat változott. Ez egy ilyen jól sikerült objektívnél talán nem is baj. Az objektívre nem tehető előtétlencse, ami egy ilyen kategóriájú gépnél nem is baj.

A kereső optikája az előlap jobb felső sarkába került. A felépítéséből és jellegéből fakadóan, mint mindig, csak az önmagukat kínozni szándékozóknak ajánlom. Kb. az elmentett téma 80%-át mutatja, így a komponálás nem lehet túl pontos. Az objektív másik oldalán érzékelők, egy LED és egy mikrofon található. Legfelül található a vakuvezérlő szenzor, alatta a mikrofon, ami az önkioldó visszajelző lámpája fölé került. Ez utóbbi a képek számítógépre töltésekor az adatátvitelre is figyelmeztet. A legalsó pötty funkciója nem ismert.

A gondos tervezést dicséri, hogy a gépet nem lehet úgy értelmesen megfogni, hogy a vakuérzékelőt vagy a mikrofont eltakarjuk. Ezt a gép méretének, az optika helyének és nem utolsó sorban az előlapon lévő markolati rész elhelyezésének precíz megválasztásával érték el. Az említett markolati rész persze inkább dizájn elem, de nélküle a gép fogása nem lehetne ennyire jó.

Fujifilm FinePix F601 Zoom
A gép tetején a felugró vakun kívül természetesen az exponáló gombot és a módválasztó tárcsát is megtaláljuk. Az előző modell karakteres módválasztó „hengere” helyett az F601-esre egy szimpla, szokványos, de mégis szép tárcsát terveztek. A tárcsa természetesen megfelelően jól forgatható: könnyű elforgatni, de véletlenül nem fogunk ilyet tenni. A félkörben látható piktogramok a következő funkciókat jelölik: hangfelvétel, videofelvétel, automatikus mód, témaautomatika és manuális mód. A gép tetején és oldalán lévő lakkozott műanyag betét nagyon jót tesz a gép külsejének.

A fényképezőgép hátlapja a szokásos kezelőelemeket tartalmazza. Észre kell vennünk, hogy a hátlapról hiányzik a háttér-világításos információs LCD, ami a korábbi modellek egyik legjobb újítása volt. A szerepét az LCD monitor feletti háttér-világításos piktogramok vették át. Ezekről a következő módok olvashatók le: visszajátszás, manuális felvétel mód, témaautomatika, programautomatika, videofelvétel és hangfelvétel. A kiválasztott mód jele pirosan világít. A fényképezőgépet be- illetve kikapcsolni az ikonsor jobb oldalán lévő főkapcsoló gomb megnyomásával lehet. A megoldás egyetlen problémája, hogy az emberek többsége, akiknek a gépet a kezébe adtam kb. 30-40 mp-et keresgélte a főkapcsolót, mire megtalálta. A problémát az jelenti, hogy ezt a funkciót nem az LCD mellett keresi az ember és pláne nem egy a többivel megegyező méretű gomb formájában. Ettől függetlenül ez nem von le semmit a gép értékéből, csak annyit jelent hogy a gondos tervezésbe is csúszhatnak szépséghibák.

Fujifilm FinePix F601 Zoom
Az LCD bal felső sarkában a DISP gomb segítségével az LCD-t lehet be- illetve kikapcsolni. Felvétel módban ennek megnyomására jelenik meg a pozícionáló háló. Mindig fontosnak tartottam ezt a szolgáltatás, de eddig nem igazán használtam. Pedig jobb lett volna. Vakító napsütésben ilyen pici géppel sokszor nehéz úgy megkomponálni a témát, hogy a kép ne legyen ferde és a kiválasztott téma is középre kerüljön. A pozícionáló háló segítségével ez sokkal egyszerűbb. Ez a háló csak az LCD monitoron jelenik meg és 9 egyenlő méretű részre osztja a képet.

A fényképezőgép maradék kezelőszerveit a hátlap jobb felső sarkában egy trapéz alakú panelen helyezték el. A trapéz leghosszabb oldala mellett található a vakunyitó gomb, a menüből való kilépésre szolgáló BACK gomb és a módválasztó kapcsoló, amivel felvétel és visszajátszás közt válthatunk. Sajnálatos tény, hogy a visszajátszás mód bekapcsolását még mindig kapcsolóra bízzák. Továbbra is az expozíció prioritásos gépeket tartom alkalmasabbnak a használatra. Sajnos ilyenből nagyon kevés van, főleg a drágább félprofi, profi gépeknél találkozhatunk vele. Ennek ellentmond, hogy az előzőleg már bemutatott HP Photosmart 812-es, automata gép is expozíció prioritásos. A kapcsoló problémája, hogy a képek visszajátszása után ahhoz, hogy fényképezzünk, vissza kell kapcsolni a gépet felvétel állásba. Ez idő és egy plusz lépés. Biztos sok olyan eset lesz, amiről emiatt fogunk lecsúszni. Remélhetőleg előbb utóbb a gyártók is felismerik ezt a problémát.

Megújult a gép navigációs eszköze. Néhány évvel ezelőtt az összes gyártó, köztük a Fuji is négy irányba billenő tárcsákkal kísérletezett. Sok gyenge megoldást láthattunk, de a Fuji mindig a legjobbak között volt. Ennek ellenére a tárcsák után bevezették a sokkal inkább egyértelmű, négy külön gombos megoldást. Ezt mostanában sok gyártó sok gépen követi. A Fuji mérnökei nem tétlenkednek, megpróbáltak egy új trendet indítani. A trapéz rövidebb oldala melletti apró korong valójában egy botkormány teteje. Mondanom sem kell, a megoldás eléggé újszerű és szokatlan. A korong négy irányba billenthető és ráadásként benyomható. A tárcsát egyenesen benyomva léphetünk be a menübe, ahol a tárcsa billentésével lehet navigálni. A menün kívül a korong előre és hátrafelé billentése az objektív zoom állítását vezérli. A megoldás nem rossz, de biztosan fognak még rajta finomítani. Legnagyobb problémát jelenleg az jelenti, hogy a kezelése kezdetben jó adag odafigyelést és tanulást igényel.

Fujifilm FinePix F601 Zoom
A dioptria állítás nélküli kereső ablaka a bal felső sarokba került. A kereső melletti LED az élességállítás sikerességekor zölden világít, és villogással jelzi a kártyára való adatmentést.

A markolat felöli oldalon található a csuklószíj rögzítési pontja. Egyszerű, ízléses megoldás. Alatta egy nagyméretű felnyitható ajtó takarja a SmartMedia kártya nyílását és az akkumulátornyílást. Az ajtót nyitáshoz először lefelé kell húzni. A kinyitott ajtót egy rugó tartja a magasban. A kártya vége kellően kilóg ahhoz, hogy könnyen meg lehessen fogni. Az akkumulátor kivétele egy kicsit rafináltabb. Azt ugyanis egy horony tartja bent. Ennek kiakasztása az akkumulátor alatti gomb megnyomásával lehetséges. A lítium-ion akkumulátor egy teljesen új fejlesztés, az NP-60-as nevet kapta. A 3,7 V-os, 1035 mAh-ás akkumulátor a próbáink során szépen dolgozott.

A fényképezőgép másik oldalán csak az 5V-os hálózati adapter csatlakozója található.

Fujifilm FinePix F601 Zoom
Az F601-es aljára tették az USB csatlakozót és természetesen az állvány rögzítési pontját. Ez utóbbi természetesen rossz helyen van, de legalább fémből készült. Az USB csatlakozó egy nagyon jól kitalált darab. Ezen az univerzális érintkezősoron keresztül lehet a fényképezőgépet a számítógéphez kötni, és ugyanezt használja a dokkoló állomás is. A fényképezőgépen nincs videó kimenet, az F601-et csak a dokkoló állomáson keresztül lehet TV-re csatlakoztatni. Amit továbbra is kifogásolok, hogy a csatlakozót védő műanyag burkolatot még mindig kézzel kell elhúzni. Egy ilyen kategóriájú eszközre már igazán tehettek volna automatikus csatlakozóvédőt.

A FinePix F601-es egy nagyon jó felépítésű, szinte hibátlan tervezésű, és gyönyörűen, precízen összeszerelt fényképezőgép. Az biztos, hogy kategóriájának egyik legszebb darabja.